Ενισχύοντας την ενεργειακή δημοκρατία σε καιρό πανδημίας

1.892 επισκέψεις στο άρθρο

Έναν νέο πιο ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων έργων ΑΠΕ από πολίτες, μικρές επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά η Greenpeace με σκοπό την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων που ενισχύουν και καθιστούν πιο ανθεκτικές τις τοπικές οικονομίες.

Η Genervest είναι μια επενδυτική κοοπερατίβα[1] που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Greenpeace, και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Σκοπός είναι η ουσιαστική στήριξη του θεσμού της ενεργειακής δημοκρατίας και της κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης,[2] μέσω της κάλυψης ενός χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται και αφορά σε μικρότερα έργα καθαρής ενέργειας ιδιαίτερα στο τοπικό επίπεδο. Η Greenpeace καλεί ενεργειακές κοινότητες που αναζητούν χρηματοδότηση να δηλώσουν συμμετοχή στην Genervest, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.genervest.org/el/genervestee.   
 
«Με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας σήμερα να μοιάζουν ανυπέρβλητες, πιστεύουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να στηριχθούν οι υγιείς επενδύσεις με υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, σκοπός μας είναι η Genervest να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα προκειμένου να επενδύσουν στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, βοηθώντας παράλληλα τον τόπο τους να στραφεί σε ένα νέο πράσινο και πιο ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο”, τόνισε.
 
Η ηλεκτρονική επενδυτική πλατφόρμα Genervest θα έχει διπλό ρόλο: αφενός θα παρουσιάζει επιλεγμένα ενεργειακά έργα με δεδομένη κοινωνική και περιβαλλοντική αξία τα οποία αναζητούν χρηματοδότηση με ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο.[3] Αφετέρου θα επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται (π.χ. πολίτες, επενδυτές, νομικά πρόσωπα κ.α.) να επενδύσει σε αυτά τα έργα, διασφαλίζοντας μία ικανοποιητική απόδοση για τα χρήματά του. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης της Genervest, θα δοθεί προτεραιότητα για χρηματοδοτηση σε έργα που αφορούν σε μικρές και μεσαίες ΑΠΕ για πώληση ή αυτοπαραγωγή ενέργειας, μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες καθώς και επιλεγμένες start up η δραστηριότητα των οποίων συνάδει με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Genervest και της Greenpeace.
 
Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία της την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Έως τότε, στη σελίδα www.genervest.org θα φιλοξενούνται τα πρώτα υποψήφια έργα προς χρηματοδότηση. Τα τρία πρώτα έργα ήδη παρουσιάζονται και αφορούν σε δύο ενεργειακές κοινότητες σε Λαμία και Βόρεια Ελλάδα αλλά και μία ελληνική start-up στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.    
 
Το όραμά μας για την ενδυνάμωση των γυναικών, την ανάπτυξη ορεινών περιοχών στην Κεντρική Ελλάδα και μια καθαρότερη, ενεργειακά αποδοτική γεωργία δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αυτήν τη στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει να βοηθήσει ομάδες πολιτών να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.", τόνισε η Αναστασία Κιτσικοπούλου, ιδρυτικό μέλος "ΕΚΟΙΝ ΑΤΛΑΣ Citizens, που συμμετέχει στην Genervest για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW στην Λαμία.
 
Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός κατασκευασμένος με σωστές προδιαγραφές μπορεί να εξασφαλίσει καλή μακροπρόθεσμη απόδοση χωρίς σχεδόν κανένα κίνδυνο. Ωστόσο η υλοποίησή του απαιτεί τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες απαιτούν εκτός από ένα συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών με δικά τους κεφάλαια, σημαντικές προσωπικές εγγυήσεις καθώς και ενεχυριάσεις εξοπλισμού και συμβάσεων, που κάνουν δύσκολη την χρηματοδότηση για ένα μικρό έργο”, δήλωσε ο Νεκτάριος Τζωρτζόγλου, ιδρυτικό μέλος της ΕΝΕΡΓ. ΚΟΙΝ. “GOOD ENERGY” που συμμετέχει στην Genervest για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 7,8 MW. “Μέσα από την Genervest μπορούμε να απευθυνθούμε απευθείας σε ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης στην κλιματική αλλαγή και να τους προσφέρουμε μια αξιόλογη επένδυση στα κεφάλαιά τους.”
 
“Η γρήγορη μεταστροφή σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση με συνεργασίες και δυναμικές ομάδες από διαφορετικούς και συμπληρωματικούς τομείς. Θεωρήσαμε τη συνεργασία μας με την Genervest και την Greenpeace μiα δυναμική ένωση που θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας, αλλά και ως μια ηθικά απαραίτητη συνεργασία μεταξύ δύο νέων και φρέσκων προσπαθειών με κοινό όραμα για ένα καθαρότερο και αποδοτικότερο μέλλον.” τόνισε ο Ηλίας Νασσιόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, της GIVE, της ελληνικής εταιρείας σχεδιασμού και μηχανικής που σχεδίασε το πρώτο ελληνικό, “έξυπνο” ηλεκτρικό scooter που φιλοξενείται στη Genervest.
 
Η Genervest και η Greenpeace καλούν όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων και των έργων καθαρής ενέργειας και αναζητούν χρηματοδότηση να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.genervest.org/el/genervestee/.