Εκσυγχρονίζεται το δίκτυο διανομής ρεύματος έως το 2026

Εκσυγχρονίζεται το δίκτυο διανομής ρεύματος έως το 2026

Διαβάστηκε από 1124 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/1/2023

Σε δημόσια διαβούλευση θα βρίσκεται μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2023 το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ρεύματος (ΣΑΔ) της πενταετίας 2022– 2026.

Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) περιλαμβάνει 139 έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ που επικεντρώνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής. Έξυπνοι μετρητές, υπογειοποιήσεις και μεγαλύτερη χωρητικότητα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι ορισμένα από τα δυνατά στοιχεία που προβλέπονται.  

Κοινοποίησέ το »

Ενίσχυση, αντικατάσταση & ανακαίνιση δικτύου

Ειδικότερα, τα έργα και οι επενδύσεις που εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ και βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχεδιάζεται να γίνουν ως εξής:

1.Ενίσχυση δικτύου: προβλέπονται 71 έργα ύψους 255,71 εκ.ευρώ και περιλαμβάνουν κατασκευές νέων και ενίσχυση τωρινών δικτύων. Στόχος με αυτά τα έργα είναι να μπορέσει το δίκτυο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να μειωθούν οι τεχνικές απώλειες του δικτύου.

2.Αντικατάσταση και Ανακαίνιση Δικτύου: Περιλαμβάνονται 32 έργα ύψους 437,91 εκ. ευρώ. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η φθορά του εξοπλισμού και να εκσυγχρονισθεί. Με αυτό τον τρόπο θα είναι καλύτερη η ποιότητα των υπηρεσιών του.

Επενδύοντας σε υπόλοιπα έργα σχετικά με το δίκτυο

3.Λοιπά Έργα Δικτύου: Πρόκειται για 14 έργα ύψους 607,62 εκ. ευρώ που προορίζονται για έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

4.Επενδύσεις Υποστήριξης Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν 19 έργα ύψους 307,04 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προορίζεται για γήπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, οχήματα, μηχανήματα, συστήματα/ εξοπλισμό και εφαρμογές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμό συνεργείων και εργαλεία, εξοπλισμό γραφείου, κ.α.

5.Αισθητική αναβάθμιση: Πρόκειται για έργα ύψους 18,20 εκ. ευρώ που προορίζονται για υπογειοποιήσεις εναέριων γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης. Στόχος είναι η αισθητική βελτίωση του Δικτύου πόλεων, παραδοσιακών και τουριστικών οικισμών.

6.Παραλλαγές Δικτύου 87,78 εκ.: Πρόκειται για έργα 87,78 εκ. ευρώ και έχουν να κάνουν με παραλλαγές δικτύου, μετατόπισης ή άλλων αλλαγών τμημάτων γραμμών του δικτύου. Εκτελούνται είτε για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από κτίσματα που ανεγείρονται, είτε λόγω εκτέλεσης δημόσιων έργων κ.ά.

7.Σύνδεση χρηστών: Τα προβλεπόμενα έργα 481 εκ. ευρώ αφορούν την κατασκευή νέων ή / και την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών δικτύου (υποσταθμοί μεταφοράς, υποσταθμοί διανομής, δίκτυα ΜΤ / ΧΤ, παροχές πελατών, μετρητικές διατάξεις).

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις