ΕΛΙΠΥΚΑ. Σκοπός και Επιτροπές.

1.647 επισκέψεις στο άρθρο

Το ΕΛΙΠΥΚΑ είναι το πεδίο συνάντησης και συνεργειών, ελληνικών και διεθνών βιομηχανιών δομικών υλικών, συστημάτων δόμησης, διατάξεων πυροπροστασίας, κατασκευαστικών εταιριών, μηχανικών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και αξιωματικών με επιστημονική επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το ΕΛΙΠΥΚΑ  είναι το πεδίο συνάντησης και συνεργειών, ελληνικών και διεθνών βιομηχανιών δομικών υλικών, συστημάτων δόμησης, διατάξεων πυροπροστασίας, κατασκευαστικών εταιριών, μηχανικών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και αξιωματικών με επιστημονική επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος, με κοινό όραμα την πυροπροστασία των κατασκευών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας.  

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών έχει ως σκοπό την Συμβολή στη διαμόρφωση και τήρηση προδιαγραφών και προτύπων, την Υποβολή προτάσεων και θέσεων στις αρμόδιες αρχές και την Διατήρηση σχέσεων μεταξύ εθνικών και διεθνών φορέων.
 
Αναλυτικότερα, το Ινστιτούτο στοχεύει στην προβολή θέσεων για τη διαμόρφωση / υποστήριξη προδιαγραφών και προτύπων πυροπροστασίας. Μελετά και να προτείνει μέτρα για τη βελτίωση των προδιαγραφών, ώστε να αποτρέπονται/μειώνονται οι απώλειες ζωής και περιουσίας από τη φωτιά στις κατασκευές.
 
Το ΕΛΙΠΥΚΑ συμμετέχει στις δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάρτιση νόμων, αποφάσεων & κανονισμών, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη θέσπιση προδιαγραφών πυροπροστασίας & μηχανισμού τήρησης αυτών (έλεγχος μελετών, έλεγχος υλοποίησης μελετών, πιστοποίηση), υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις & θέσεις. Προωθεί και συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων και επαφών των μελών του με εθνικούς και διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αρχές και οργανισμούς, καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη με συναφείς δραστηριότητες.
 
Το ΕΛΙΠΥΚΑ, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς του και της Στρατηγικής του, έχει συγκροτήσει επτά επιτροπές:
  • Επιτροπή Επικοινωνίας
  • Επιτροπή Δεοντολογίας
  • Επιτροπή Πιστοποίησης
  • Επιτροπή Εκπαίδευσης
  • Επιστημονική Επιτροπή
  • Επιτροπή Μελών
  • Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου
 
Οι επιτροπές αυτές είναι στελεχωμένες από επιστήμονες και επαγγελματίες με εξειδίκευση και μακρά πορεία στον αντίστοιχο τομέα. Με τον σχηματισμό ομάδων εργασιών έχουν ως στόχο την υλοποίηση των έργων που αφορούν άμεσα στους σκοπούς του Ινστιτούτου.
 
Επιτροπή επικοινωνίας
Με κύριο ρόλο την ανάδειξη και προβολή του έργου του ΕΛΙΠΥΚΑ και την παρακολούθηση της δημόσιας εικόνας του. Συγκεκριμένα στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβάνονται η ενημέρωση των μέσων επικοινωνίας για τα θέματα ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου και τις δραστηριότητές του, η προετοιμασία εκδηλώσεων / ημερίδων / συνεδρίων και η συμβολή στην αξιολόγηση των επικοινωνιακών δραστηριοτήτων των υπολοίπων επιτροπών.
 
Επιτροπή Δεοντολογίας
Με αντικείμενο τη προώθηση πνεύματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του Ινστιτούτου, όπως επίσης τη θέσπιση Κανόνων Δεοντολογίας και συμπεριφοράς με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη του υψηλού κύρους του ΕΛΙΠΥΚΑ, την προστασία των πολιτών, της ζωής και της περιουσίας.
 
Επιτροπή Πιστοποίησης
Με αντικείμενο τη δημιουργία πλαισίου εφαρμογής μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης συμμόρφωσης, για δομικά υλικά και εγκαταστάτες / κατασκευαστές για την ελληνική πραγματικότητα.
 
Επιτροπή Εκπαίδευσης
Για τη δημιουργία και υλοποίηση του εκπαιδευτικού οράματος του ΕΛΙΠΥΚΑ, μέρος του οποίου είναι η συνεχής επιμόρφωση και εξειδίκευση μηχανικών και εγκαταστατών.
 
Επιστημονική Επιτροπή
Για την παρακολούθηση και προαγωγή της έρευνας, την προσφορά εμπειρογνωμοσύνης και τη διάθεση των αποτελεσμάτων μελετών και ερευνών για την πυροπροστασία των κατασκευών και την προστασία της ζωής και της περιουσίας.
 
Επιτροπή Μελών
Επιτροπή Μελών  για την ανάπτυξη, διεύρυνση και υπηρέτηση της Κοινότητας των Μελών του ΕΛΙΠΥΚΑ, όπως επίσης την εξέταση και την με κατάλληλο τρόπο  προώθηση όλων των θεμάτων που απασχολούν την εν λόγω κοινότητα.
 
Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου
Αποτελεί τον εσωτερικό ελεγκτικό και διαγνωστικό μηχανισμό για τη διατήρηση του ΕΛΙΠΥΚΑ ως ενός «υγιούς οργανισμού», από διοικητική, οικονομική και κοινωνική άποψη, με τη σχολαστική τήρηση των εσωτερικών του διαδικασιών.

ΕΛΙΠΥΚΑ
Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών