Ηλεκτρικές συσκευές που δεν τις χρησιμοποιείς και είναι στην πρίζα, καταναλώνουν ρεύμα και πληρώνεις λεφτά χωρίς λόγο. Δες τι μπορείς να κάνεις, ώστε να εξοικονομείς χρήματα.

Ηλεκτρικές συσκευές που δεν τις χρησιμοποιείς και είναι στην πρίζα, καταναλώνουν ρεύμα και πληρώνεις λεφτά χωρίς λόγο. Δες τι μπορείς να κάνεις, ώστε να εξοικονομείς χρήματα.

Δεν θα πιστέψεις πόσο ρεύμα «καίνε» οι συσκευές σε αναμονή! Δες Video

3.475 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Πρωταθλητές στην κατανάλωση σε αναμονή. Στερεοφωνικό. 149 κιλοβατώρες το χρόνο. Ρούτερ. 96 κιλοβατώρες το χρόνο. Κλιματιστικό. 70 κιλοβατώρες το χρόνο. Δορυφορικός δέκτης. 61 κιλοβατώρες το χρόνο. Συνολικά 400 κιλοβατώρες το χρόνο, χωρίς πολλές συσκευές!

Η εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα, την ώρα που η ενεργειακή κρίση δεν λέει να υποχωρήσει και οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν λύσεις που θα τους εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ένας από αυτούς είναι το να βγάλουμε από την πρίζα συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by), δηλαδή συσκευές που δεν τις χρησιμοποιούμε.

Συσκευές μόνο στην πρίζα; Πληρώνεις 400 κιλοβατώρες το χρόνο (με λίγες συσκευές)
  • Στερεοφωνικό (σε αναμονή), 149 κιλοβατώρες το χρόνο
  • Ρούτερ, 96 κιλοβατώρες το χρόνο
  • Κλιματιστικό (σε αναμονή), 70 κιλοβατώρες το χρόνο
  • Δορυφορικός δέκτης, 61 κιλοβατώρες το χρόνο
Το ρεύμα έχει πάει στα ύψη. Προς το παρόν υπάρχει η κρατική επιδότηση που κρατά την τιμή της κιλοβατώρας σε λογικά πλαίσια, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό θα μπορεί το Κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) να πληρώνει τεράστια ποσά, όπως τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι λύσεις εξοικονόμησης στο ρεύμα είναι όχι απλά χρήσιμες, αλλά απαραίτητες. Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να έλθει από ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές που κάθε νοικοκυριό έχει και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by), δηλαδή είναι απλά στην πρίζα. Θέλεις να μάθεις πόσο ρεύμα «καίνε» το χρόνο λίγες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές σε ένα νοικοκυριό; Πάμε να δούμε παράδειγμα!

Συσκευές-πρωταθλητές στην κατανάλωση ρεύματος!

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το στερεοφωνικό, το οποίο σε κατάσταση αναμονής, χωρίς δηλαδή να λειτουργεί, «καίει» 17 watt, δηλαδή 149 κιλοβατώρες το χρόνο. Το ρούτερ (το μηχάνημα που μας επιτρέπει να έχουμε internet) «καίει» 11-12 watt, δηλαδή 96 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένα κλιματιστικό «καίει» 8-9 watt, δηλαδή 70 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένας δορυφορικός δέκτης (πολλά νοικοκυριά έχουν) «καίει» περίπου 7 watt, δηλαδή 61 κιλοβατώρες το χρόνο.

Κοντά σε αυτά υπάρχει η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, οι φορτιστές για τα κινητά τηλέφωνα και για τον φορητό υπολογιστή (lap top) και άλλες συσκευές, οι οποίες έχουν μικρότερη κατανάλωση (2-5 watt), αλλά κι αυτές όλες μαζί «καίνε» ρεύμα. Με απλά λόγια, χωρίς να υπολογίσουμε όλες τις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι, αλλά λίγες για ένα μικρό νοικοκυριό, τότε πληρώνουμε 400 κιλοβατώρες το χρόνο. Για να βρούμε το κόστος πολλαπλασιάζουμε την τιμή της κιλοβατώρας που δεν είναι σταθερή πλέον, αλλά κάθε μήνα αλλάζει και καταλήγουμε σε ένα ποσό περίπου στα 80-100 ευρώ ετησίως. Καθόλου αμελητέο και μάλιστα αυτό το ποσό μεγαλώνει αν έχουμε περισσότερες συσκευές.

Δες 1 εντυπωσιακό video με το ρεύμα που «καίνε» συσκευές σε κατάσταση αναμονής!Τι μπορώ να κάνω;

Πολύ απλά, κλείσε το «μαγικό» κόκκινο λαμπάκι του πολύπριζου, ειδικά από τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς.                

Οι συσκευές που αφήνονται σε stand by (κατάσταση αναμονής) συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσεις την καφετιέρα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, να αφαιρέσεις τον φορτιστή του κινητού από την πρίζα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που δεν έχεις την πρόθεση να χρησιμοποιήσεις εκείνη τη στιγμή, μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »