ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΟΥ

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΟΥ

ΒΑΝΑ ΦΟΡΤΙΟΥ

ΒΑΝΑ ΦΟΡΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ/ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ/ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

  • ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ
  • ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΟΥ
  • ΒΑΝΑ ΦΟΡΤΙΟΥ
  • ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ/ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Απαντήσεις σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας

1.574 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Τι είναι η θερμοστατική κεφαλή, ο θερμοστάτης χώρου, το σύστημα αντιστάθμισης/ελεγκτής θερμοκρασίας, η βάνα φορτίου; Πώς λειτουργούν και τι ακριβώς μας προσφέρουν; Η Thermovent απαντά σε όλα.

Thermovent Hellas Α.Ε. ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας, δίνει απαντήσεις, σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αυτοματισμούς-αυτονομίες θέρμανσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ

• Τι είναι οι θερμοστατικές κεφαλές;
Είναι ένας «θερμοστάτης» που τοποθετείται στο θερμαντικό σώμα και μπορεί να ελέγξει ξεχωριστά τη θερμοκρασία κάθε χώρου που βρίσκεται το αντίστοιχο θερμαντικό σώμα.
• Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι το ίδιο;
Όχι, θερμοστατική βαλβίδα και κεφαλή είναι δύο διαφορετικά πράγματα που πάνε πάντα μαζί.
• Χρειάζεται να αλλάξω τα εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα για να έχω θερμοστατικές κεφαλές;
Όχι, μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα θερμαντικά σώματα, είτε παλαιού τύπου είτε νέα. Θα πρέπει όμως να αλλάξει ο διακόπτης και να τοποθετηθεί νέος θερμοστατικός.
• Ο έλεγχός τους πώς γίνεται;
Η θερμοστατική κεφαλή μπορεί να ελεγχθεί είτε χειροκίνητα σε κάθε σώμα ξεχωριστά είτε μέσω Bluetooth σύνδεσης αλλά και μέσω smartphone, με WiFi μέσω μιας κεντρικής μονάδας.
• Σε ένα σπίτι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα σώματα κεφαλές ή θα γινόταν και στα μισά;
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνεται να εγκατασταθούν σε όλα, όμως γίνεται και σε λιγότερα σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε συγκεκριμένους χώρους.
• Αξίζει να ξοδέψω χρήματα για θερμοστατικές κεφαλές στα σώματά μου;
Ασφαλώς και αξίζει, καθώς όχι μόνο θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας ξεχωριστά και την ανάλογη θερμική άνεση, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης, αφού τα σώματα θα κλείνουν ένα ένα μόλις πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, κάνοντας το λέβητα πετρελαίου ή αερίου ή την αντλία θερμότητας να λειτουργεί λιγότερο και να σβήνει.

ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΟΥ

• Με ένα θερμοστάτη στο σπίτι μου είμαι καλυμμένος;
Συνήθως με ένα θερμοστάτη ένα σπίτι είναι καλυμμένο. Τα μεγάλα σπίτια μπορεί να χωριστούν σε περισ­σότερες από μία ζώνη για χώρους που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά. Επίσης, στις μεζονέτες μπορούν να μπουν ένας θερμοστάτης ανά επίπεδο (προσοχή στην εσωτερική σκάλα που λειτουργεί σαν καμινάδα για τη θέρμανση)..
• Υπάρχει συγκεκριμένη θέση που πρέπει να τοποθετηθεί;
Οι θερμοστάτες χώρου πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικό τοίχο, σε απόσταση πάνω από 2 m από θερμαντικό σώμα και οπωσδήποτε σε θερμαινόμενο χώρο και όχι σε μη θερμαινόμενους διαδρόμους ή σε απολήξεις εσωτερικής σκάλας.
• Οι ψηφιακοί θερμοστάτες είναι καλύτεροι από τους αναλογικούς με τη ροδέλα;
Ναι. Οι ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στη θερμοκρασία, μικρότερο διάστημα ON/OFF από την θερμοκρασία που ζητάμε και κάποιοι έχουν προσαρμοστικότητα σε σχέση με την θέση που βρίσκονται (PID).
• Είναι της μόδας οι WiFi θερμοστάτες ή όντως επιτυγχάνεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση;
Και τα δύο. Με τους θερμοστάτες WiFi έχουμε για παράδειγμα τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την θέρμανση σε μία εξοχική κατοικία που πρόκειται να πάμε ή να μεταβάλλουμε τα δεδομένα της θέρμανσης στην κύρια κατοικία για κάποιο λόγο (ένα παιδί ή αλλαγή ημερή­σιού μας προγράμματος).
• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού θερμοστάτη που πρέπει να έχω υπόψιν μου κατά την αγορά του;
Να είναι σίγουρα ψηφιακός, να είναι επώνυμος, να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του τουλάχιστον ανά 0,5°C, να διαθέτει PID. Προαιρετικά είναι οι διάφορες δυνατότητες προγραμματισμού, WiFi κλπ.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ/ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

• Τι είναι η αντιστάθμιση σε ένα λεβητοστάσιο;
Αντιστάθμιση σε ένα λεβητοστάσιο, είναι η αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού που φεύγει από το λέβητά μας για να πάει στα σώματα ή την ενδοδαπέδια ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι μια πάρα πολύ κρύα νύχτα του χειμώνα τα καλοριφέρ μας με ένα νερό 55 °C από το λέβητα δεν θα επαρκούν για να θερμάνουν το σπίτι, ενώ αντίθετα μια ήπια μέρα του χειμώνα ένα νερό από το λέβητά μας θερμοκρασίας 75 °C είναι απλά σπατάλη χρημάτων υπερθερμαίνο­ντας άσκοπα τα σώματα και το χώρο. Η αντιστάθμιση λοιπόν, λαμβάνοντας την εξωτερική θερμοκρασία κάθε στιγμή ρυθμίζει με σωστό τρόπο το νερό του λέβητα ώστε να πηγαίνει στα σώματά μας τόσο ζεστό όσο ακριβώς χρειάζονται για να ζεστάνουν τον χώρο μας, ούτε πιο κρύο ούτε πιο ζεστό, κάνοντας έτσι τη μέγιστη εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης.
• Πού τοποθετείται;
Τοποθετείται συνήθως στο λεβητοστάσιο, με τη χρήση μιας τρίοδης αναμικτικής βάνας με μοτέρ και ελεγκτή θερμοκρασίας, ο οποίος λειτουργεί με μια καμπύλη συσχετισμού της εξωτερικής θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία του νερού στα σώματα.
• Κόστος εγκατάστασης;
Το κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ. πόσο μεγάλη είναι η εγκατάσταση πόσο πολύπλοκη κλπ και ξεκι­νάει από περίπου 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 1,5 - 2 χιλιάδες ευρώ.
• Απόσβεση αγοράς και εγκατάστασης;
Η απόσβεση μιας αντιστάθμισης είναι δεδομένη, ειδικά στη χώρα μας όπου ο καιρός αφενός είναι ήπιος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αφετέρου έχει μεγάλες διακυμάνσεις ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Όσο πιο πολλά δωμάτια, ορόφους και προσανα­τολισμούς έχει ένα σπίτι, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης. Τέλος, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα τα πα­λαιότερα χρόνια εγκαθίσταντο πολύ πιο μεγάλα συστήματα θέρμανσης (μεγάλος λέβητας, μεγάλα σώματα κλπ) από ότι πραγματικά χρειαζόταν το κτίριο, η εξοικονόμηση που θα φέρει σε τέτοια κτίρια μια αντιστάθμιση θα φανεί αμέσως, από την πρώτη κιόλας σεζόν θέρμανσης, ενώ η απόσβεση μπορεί να έρθει και σε δύο μόλις σεζόν.
• Υπάρχουν διάφορες αντισταθμίσεις;
Υπάρχει η εξωτερική αντιστάθμιση που προαναφέραμε, δηλαδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού στα σώματα ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, υπάρχει όμως και η ρύθμιση του νερού στα σώματα ανάλογα με τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει το κάθε δωμάτιο σε σχέση με τη θερμοκρασία που ζητάμε στο θερμοστάτη του δωματίου, γνωστή και ως εσωτερική αντιστάθμιση. Τέλος, υπάρχουν και οι συνδυασμένες αντισταθμίσεις, που είναι ένα μίγμα εξωτερικής αντιστάθμισης μαζί με έξυπνους θερμοστάτες, που μα­θαίνουν την αδράνεια του κάθε δωματίου ξεχωριστά και εκτελούν εσωτερική αντιστάθμιση με προηγμένο λογισμικό, χαρίζοντας στο χρήστη μέγιστα αποτελέσματα εξοικονόμησης.
• Γιατί ξεχωρίζoυν οι αντισταθμίσεις της ESBE;
Οι αντισταθμίσεις ESBE εκτός από την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής της εξειδικευμένης στο χώρο Σουηδικής Εταιρείας, έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού: Κινητήρας και ελεγκτής είναι ένα σώμα, μικρό και συμπαγές, που τοποθετείται απευθείας επάνω στην τρίοδη ή τετράοδη βαλβίδα. Χωρίς βίδες σε τοίχους, πιάνοντας χώρο, χωρίς ενδιάμεσα καλώδια, γρήγορη και απλή εγκατάσταση.

ΒΑΝΑ ΦΟΡΤΙΟΥ

• Τι είναι βάνα φορτίου;
Είναι θερμική βαλβίδα φορτίου πού χρησιμοποιείται σε εφαρμογές με λέβητες στερεών καυσίμων.
• Πού τοποθετείται;
Συνιστάται να τοποθετείται στην επιστροφή τού λέβητα. Τοποθετείται στην προσαγωγή μόνο εάν η ονομα­στική θερμοκρασία ανοίγματος είναι πάνω από τούς 70 °C.
• Γιατί να την εγκαταστήσω;
Γιατί η βαλβίδα φορτίου προσφέρει προστασία στο λέβητα από χαμηλές θερμοκρασίες επιστροφής με αποτέλεσμα την μείωση των επικαθήσεων πίσσας και την μακροζωία του λέβητα.
• Κάνει εξοικονόμηση;
Ναι, γιατί φροντίζει να φθάσει ο λέβητας γρήγορα στην υψηλότερη θερμοκρασία καύσης με αποτέλεσμα υψηλή απόδοση καύσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων.
• Γιατί βάνα φορτίου της ESBE;
Γιατί τα προϊόντα ESBE σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται δίνοντας μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερης ενέργειας, στην άνεση, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων θέρμανσης και νερού χρήσης.

Επισκεφτείτε το thermovent.gr και γνωρίστε όλα τα προϊόντα και τις λύσεις που προσφέρονται!

THERMOVENT Hellas A.E
Καλέστε: 2109887400
Δείτε: www.thermovent.gr
Ακολουθήστε: www.facebook.com/thermovent/

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »