Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης για την πράσινη ανάπτυξη και το φυσικό αέριο

Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης για την πράσινη ανάπτυξη και το φυσικό αέριο

1.234 επισκέψεις στο άρθρο

Ο πιο σημαντικός εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αποδεικνύεται η Ευρώπη. Αποτινάσσει από πάνω της τον «ρωσικό ζυγό» στον τομέα της ενέργειας, όμως συνεχίζει να αγνοεί το μεγάλο στοίχημα για το κλίμα.

Στην Ευρώπη κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα το 68% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ με την Ασία να ακολουθεί με ένα χαμηλότερο 27%. Η Ελλάδα αποδείχθηκε από τις λιγότερο εξαρτημένες χώρες από το φυσικό αέριο, και σε αυτό βοήθησε ο καλός καιρός. Έτσι, στη χώρα μας η κατανάλωση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ήταν μειωμένη. Ενδεικτικά, η κατανάλωση για το σύνολο του έτους έφτασε τις 56.5 TWh, μειωμένη κατά 19,2% σε σχέση με το 2021.

Kοινοποίησέ το »


Η Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει βρει εναλλακτικές για να μην πραγματοποιηθούν δυστοπικά σενάρια ως προς την ενεργειακή κρίση. Κατάφερε να αποτινάξει από πάνω της την εξάρτηση από τη Ρωσία και να βρει άλλους δρόμους προμήθειας φυσικού αερίου. Ωστόσο, πέρυσι οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, προκειμένου η γηραιά ήπειρος να έχει αποθέματα το χειμώνα του 2023.

Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζεται, λοιπόν με τους ειδικούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το κατά πόσο θα καταφέρουμε διεθνώς να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, προβλέπουν ότι οι τιμές του υγροποιημένου αερίου (LNG) θα ανέβουν, λόγω της ζήτησης. Πώς θα καταφέρουμε επομένως να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα; Στον τομέα αυτό, η Ευρώπη είναι ακόμη ουραγός, ενώ πρωταθλητής στην αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας αναδεικνύεται η Κίνα.

Για τον λόγο αυτό, το φθινόπωρο που μας πέρασε, οι χώρες της Ευρώπης πήραν την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συμμαχία για την ηλιακή ενέργεια. Το 2022 η Ευρώπη εγκατέστησε φωτοβολταϊκά συστήματα  41,4  gigawatts φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία SolarPower Europe.

Όμως, η… επιτυχία αυτή βασίζεται στην εισαγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ από την Κίνα που είναι ο πρωταθλητής στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Εκεί κατασκευάζονται για παράδειγμα, τα περισσότερα ηλιακά πάνελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Thierry Breton είχε μιλήσει τον περασμένο Νοέμβριο για το πράσινο παράδοξο, αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα στο θέμα των φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για συγκέντρωση του 95% της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας στην Κίνα έως το 2025.

¶ραγε η Ευρώπη θα καταφέρει το πράσινο άλμα που έχει υποσχεθεί; Οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις της θα δείξουν κατά πόσο η αξιοποίηση των ΑΠΕ θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησέ το »