Ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει ανώτατο όριο τιμής στο ρεύμα για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει ανώτατο όριο τιμής στο ρεύμα για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποια ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν μόνο 59 ευρώ/Mwh στο ρεύμα!

1.257 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Χώρα-μέλος της ΕΕ φαίνεται ότι βρήκε τη λύση για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για νοικοκυριά, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις.

Ποια είναι αυτή; Το πιο νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία, αποφάσισε να ορίσει ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου έως την 1η Μαρτίου, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει νοικοκυριά, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ανακοίνωσε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά θα ανέλθει στα 59 ευρώ/μεγαβατώρα (δηλαδή μόλις 0,059 ευρώ/κιλοβατώρα) και στα 88 ευρώ/μεγαβατώρα (0,088 ευρώ/κιλοβατώρα), ανάλογα με την εξαμηνιαία κατανάλωση. Σημαντικό επίσης ότι θα παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή για σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία και άλλα δημόσια κτήρια η ανώτατη τιμή θα είναι τα 62 ευρώ/μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις οι τιμές θα κυμαίνονται από 180-230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η Κροατία εισάγει το 45% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρισμό και περίπου το 77% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι καταναλωτές καλούνται να εξοικονομήσουν όση περισσότερη ενέργεια γίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο πληθωρισμός κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 12,3% σε ετήσια βάση. Για αυτό και η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει επίσης τις τιμές σε βασικά τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το λάδι, το χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »