Η ΕΕ προστατεύει τους καταναλωτές από υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Η ΕΕ προστατεύει τους καταναλωτές από υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Διαβάστηκε από 1173 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/1/2023

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή επιχειρεί να ρυθμίσει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Να αναθεωρήσει τον τρόπο που οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας σε διαβούλευση τις προτάσεις της. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να θωρακίσει τους καταναλωτές από τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν οι τιμές στα ορυκτά καύσιμα και να αποφύγει την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά. 

Κοινοποίησέ το »

Οι διορθωτικές κινήσεις της ΕΕ

Να θυμίσουμε ότι η εκτίναξη των τιμών ξεκίνησε πέρυσι με τη διακοπή εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η ενεργειακή κρίση έπληξε αρκετά νοικοκυριά αλλά και βιομηχανίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.  

Οι διορθωτικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο μεταρρύθμισης της αγοράς που θα θέσει επί τάπητος τον Μάρτιο, ώστε να προστατευτούν από τις υψηλές τιμές τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος ενέργειας  Kadri Simson: «Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε δείχνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες του μέλλοντος, επιτρέποντάς της να παρέχει τα οφέλη μιας οικονομικά συμφέρουσας καθαρής ενέργειας για όλους».

Οι προτάσεις της Επιτροπής

Μια από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι να επεκτείνει τις μακροχρόνιες συμβάσεις που παρέχουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μια καθορισμένη τιμή για το ρεύμα – συμβόλαια διαφοράς (CfD)-και συμφωνίες διαφοράς ενέργειας. Αυτές οι συμβάσεις θα αποτέσουν μια ασπίδα προστασίας μεταξύ καταναλωτών και της αγοράς ενέργειας και θα συμβάλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Η εμπλοκή των κρατών μελών

Αυτό θα μπορούσε να γίνει εφόσον η ΕΕ εισάγει κάποιους κανόνες για τα CfD. Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι ελεύθερες να αποφασίσουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή να ζητήσουν από νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λαμβάνουν κρατική υποστήριξη να υπογράψουν CfD. Τα κράτη μέλη και οι ευρωβουλευτές θα διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά άλλων αλλαγών, όπως η διευκόλυνση των καταναλωτών να επιλέγουν συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής για να μειώσουν την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών, ή την επέκταση του προσωρινού μέτρου της ΕΕ που ανακτά τα απροσδόκητα έσοδα των παραγωγών φυσικού αερίου.
Δείτε περισσότερα για τη διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις