Τέρμα τα αστεία. Η Γερμανία φορολογεί τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Τέρμα τα αστεία. Η Γερμανία φορολογεί τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Απίστευτο ποσό! H Γερμανία σπάει τα ταμεία για στήριξη των νοικοκυριών

1.609 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ούτε 1, ούτε 5, αλλά 65 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Φορολόγηση σαν να μην υπάρχει αύριο στα υπερκέρδη παρόχων ρεύματος. Αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει, το Βερολίνο θα προχωρήσει χωρίς αυτή.

Πολλή δουλειά είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε στο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Το ποσό είναι ιλιγγιώδες, καθώς ανέρχεται στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Βερολίνο μάλιστα προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν συμφωνήσει στους σχεδιασμούς του, τότε θα προχωρήσει και χωρίς την υποστήριξή της.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση μετά από ολονύχτια συνεδρίαση του Σαββάτου που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συμφώνησε για ένα πακέτο ανακούφισης των πολιτών, ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (το τρίτο και μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα που δόθηκαν). Η γερμανική κυβέρνηση θα φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα θα πάνε για τη στήριξη των νοικοκυριών, ώστε να μπει ένα φρένο στους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, εκτός από το μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας στους λογαριασμούς του ρεύματος, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η εφάπαξ πληρωμή επιδόματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά, αλλά και επιδότηση στην τιμή του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής υπογράμμισε ότι με μέτρα συνολικής αξίας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πακέτο αυτό «είναι μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα μαζί». Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται αντίστοιχα σχέδια και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, αλλά θέλω να είμαι σαφής. Όλα όσα περιγράφω σήμερα, θα τα εφαρμόσουμε είτε σύμφωνα με λύσεις που θα βρεθούν γρήγορα από την Ευρώπη είτε σε εθνικό επίπεδο».

Τέλος, σε δελτίο Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνει ότι θα συζητήσει τόσο την επιβολή έκτακτων κερδών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τον περιορισμό των λογαριασμών κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου.

Καλές οι συμβουλές εξοικονόμησης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ακραίες και φτάνουν ακόμα και στο να κάνουν οι Γερμανοί μπάνιο με κρύο νερό στο καταχείμωνο, αλλά εδώ υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί λύση.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »