Aπαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες ή ερωτήσεις, σχετικά με τις λάμπες LED. Σκοτεινιάζει νωρίς και στο 4green.gr ετοιμάσαμε ένα θέμα με αλήθειες και ψέματα.

Aπαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες ή ερωτήσεις, σχετικά με τις λάμπες LED. Σκοτεινιάζει νωρίς και στο 4green.gr ετοιμάσαμε ένα θέμα με αλήθειες και ψέματα.

Συμφέρουν οι λάμπες LED; Αλήθειες & ψέματα

3.227 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Είναι αλήθεια ό,τι εξασφαλίζω με λάμπες LED 90% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος; Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ή όχι; Είναι όντως επικίνδυνες για τον άνθρωπο; Ανακάλυψε τώρα τι είναι αλήθεια και τι ψέμα για τα LED!

Οι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Σκέψου ό,τι από μια μόνο λάμπα led μπορείς να έχεις ετήσιο όφελος περίπου 30 ευρώ!

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα και ταιριάζουν σε όλες τις βάσεις και τα ντουί. Δεν χρειάζεται αλλαγή της βάσης ή της εγκατάστασης. Απλώς ξεβιδώνεις την παλιά σου λάμπα από το ντουί και την αντικαθιστάς με μία LED.

Αλήθειες και ψέματα για τις LED

Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος φτάνει το 80% - 90%

Ισχύει

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το παρακάτω πείραμα/παράδειγμα εξοικονόμησης από μία λάμπα Led:

Αντικαθιστούμε μια λάμπα πυρακτώσεως με LED. Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W.

Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε:

- για την λάμπα πυρακτώσεως:
60W x 8ώρες = 480Wh
- για την λάμπα LED:
8W x 8ώρες = 64Wh

Αποτέλεσμα εξοικονόμησης: 87%

Τα περίπου 30 ευρώ τα κερδίζεις από την αλλαγή μίας μόνο λάμπας πυρακτώσεως 60W με λάμπα Led 8W!Το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομείς κάθε χρόνο και για κάθε λάμπα που θα αντικαθιστάς.

Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Ισχύει

Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι λάμπες LED είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο

Δεν ισχύει

Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία. Επίσης, είναι φιλικές για τα μάτια γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE.

Έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης

Ισχύει

Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε κυμαίνεται από 3 μήνες έως 12-18 μήνες, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του πιο πάνω παραδείγματος εξοικονομεί περίπου 30 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10 ευρώ. Επομένως, θα πάρεις τα λεφτά σας πίσω σε 3-4 μήνες.

Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων

Δεν ισχύει

Οι λάμπες Led παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους  τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).

Μην ξεχνάς ό,τι υπάρχουν λάμπες Led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορείς να αυξομειώνεις την ένταση φωτισμού ή άλλες που διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth και επιτρέπουν άμεσο έλεγχο μέσω smartphone ή tablet.

Επίσης, οι προβολείς και τα πάνελ Led, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά.

Ακόμα, υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορείς να φωτίσεις εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Οι λάμπες
LED είναι πιο ακριβές

Ισχύει, αλλά…

Οι Led είναι πιο ακριβές από τις λάμπες πυρακτώσεως και κατά 20-30% από τις λάμπες εξοικονόμησης. Αυτό βέβαια είναι λογικό, αν θυμηθείς αυτό που είπαμε πιο πάνω: Κάνουν απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις άλλες λάμπες.

Οι λάμπες LED δεν «φωτίζουν» αρκετά

Δεν ισχύει

Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας Led έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. Από την άλλη μεριά, κάθε βατ λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12 lm.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm=1200lm, τότε πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm =1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W, τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά.

Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.

Η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή

Χάνουν το 10% της φωτεινότητας τα πρώτα 2 χρόνια. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις Led.

Όλα καλά, αλλά αργούν να ανάψουν...

Δεν ισχύει

Πολύ απλά, ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου.

Συμπέρασμα

Μέσα σε λίγες μόνο γραμμές, έχεις απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες ή ερωτήσεις, σχετικά με τις λάμπες LED. Αλήθειες και ψέματα στο πιάτο σου. Τώρα μπορείς να αποφασίσεις πιο εύκολα, προκειμένου να επενδύσεις σε αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπτήρων σου με LED.

Δες περισσότερα και ενημερώσου με ένα κλικ στη Digital Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Εξοικονόμησης 2021!
 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »