Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν τη μείωση των φόρων στις τιμές λιανικής, αντί να γίνονται στόχος οι τιμές χονδρικής.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν τη μείωση των φόρων στις τιμές λιανικής, αντί να γίνονται στόχος οι τιμές χονδρικής.

Ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού: Μειώστε τους φόρους!

1.628 επισκέψεις στο άρθρο

Ηχηρή παρέμβαση - εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ - από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, με αφορμή την εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Τι ζητούν από τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ.

Σε κοινή επιστολή – παρέμβαση με αποδέκτες τους Ευρωπαίους ηγέτες των χωρών – μελών, εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Οκτωβρίου, προχώρησαν 19 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού (ανάμεσά τους και η ΔΕΗ). Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ζητούν  - μεταξύ άλλων - τη μείωση των φόρων στις τιμές λιανικής, αντί να γίνονται στόχος οι τιμές χονδρικής.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, στη κοινή τους επιστολή 19 CEOs των μεγαλύτερων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, στέλνουν μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών – μελών της ΕΕ, σχετικά με την εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά και θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από τη πληρωμή «φουσκωμένων» λογαριασμών.

Ποιοι υπογράφουν


Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Ο.Τ. (ot.gr), η κοινή αυτή επιστολή υπογράφεται από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα από τους επικεφαλής των EDF, EDP, Enel, Verbund, Latvenergo, Vattenfall, Axpo, Iberdrola, Ignitis Group, Orsted, ΑΗΚ Κύπρου, SSE, Electrica, Fortum, Statkraft, ΔΕΗ, Slovenske Elektrarne, Enefit και HSE. Τα υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν ό,τι κατανοούν τις πολιτικές ανησυχίες για την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και υπογραμμίζουν ό,τι «ο αντίκτυπος του ύψους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να υποτιμάται».

Τι προτείνουν

Οι 19 ευρωπαϊκοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν να μη πειραχτούν οι αγορές χονδρικής ώστε να μην ανατραπεί το νομικό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ., αλλά να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές στους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ό,τι  αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 41% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, με την αύξηση να ανέρχεται στο 29% τα δέκα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τονίζουν ό,τι η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να επιταχυνθεί, όπως και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπροσθέτως, ζητούν τη στήριξη των καταναλωτών στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, καθώς αυτό το μέτρο θα συμβάλλει και στη συρρίκνωση της ενεργειακής φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι μειώσεις φόρων έχει προτείνει στις ηγεσίες των χωρών –μελών της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της πρόσφατης εργαλειοθήκης της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (διάβασε περισσότερα εδώ).
 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »