Φορείς και παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει λόγο για μείωση σε φόρους, όπως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Φορείς και παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα έχουν ήδη κάνει λόγο για μείωση σε φόρους, όπως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μειώσεις φόρων προτείνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης!

1.693 επισκέψεις στο άρθρο

Η εισοδηματική στήριξη των καταναλωτών, η προσωρινή αναστολή πληρωμών, η αποφυγή αποσύνδεσης από το δίκτυο και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων, είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άμεσα, ώστε να προστατευτούν έγκαιρα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την αύξηση τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ό,τι η μετάβαση στη καθαρή ενέργεια είναι η καλύτερη ασφάλεια έναντι και μελλοντικών μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας.

Kοινοποίησε το »


Η ΕΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ό,τι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο θα μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αλλά θα προσφέρουν και πιο προσιτές τιμές χονδρικής ενέργειας, πιο ανθεκτικές στους παγκόσμιους περιορισμούς εφοδιασμού.

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη

  • Έκτακτη υποστήριξη εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ.
  • Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.
  • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
  • Διερεύνηση πιθανής αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση της παρακολούθησης στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
  • Διευκόλυνση ευρύτερης πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστήριξή τους μέσω συνοδευτικών μέτρων.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και κάποια μακροπρόθεσμα μέτρα για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης.
  • Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει συστάσεις στην Επιτροπή, όπου χρειάζεται.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου.
  • Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ασφάλειας του κανονισμού εφοδιασμού για να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη.

Τι πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι κάνουν οι χώρες - μέλη

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε να απαντηθεί άμεσα το μεγάλο θέμα της αύξησης των τιμών, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, μπορούν να δώσουν και μακροπρόθεσμες λύσεις σε ενδεχόμενο εμφάνισης αυτού του φαινομένου και στο μέλλον. Αρκετές χώρες-μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει κάποια μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών και μελετούν και την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δουν αν μπορούν να εφαρμόσουν στη πράξη και κάποια από αυτή.

Πάντως, στην Ελλάδα κοινωνικοί φορείς και παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη κάνει λόγο για μείωση σε φόρους, όπως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα (ΕΦΚ), αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να το απορρίπτει προς το παρόν (διάβασε περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ)

Τέλος, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα (21 και 22 Οκτωβρίου) αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της αύξησης των τιμών.
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »