Δώστε τις επιδοτήσεις του λέβητα στις αντλίες θερμότητας, λένε οι ειδικοί

Δώστε τις επιδοτήσεις του λέβητα στις αντλίες θερμότητας, λένε οι ειδικοί

  • Δώστε τις επιδοτήσεις του λέβητα στις αντλίες θερμότητας, λένε οι ειδικοί
  • Δώστε τις επιδοτήσεις του λέβητα στις αντλίες θερμότητας, λένε οι ειδικοί

Δώστε τις επιδοτήσεις του λέβητα στις αντλίες θερμότητας, λένε οι ειδικοί

1.839 επισκέψεις στο άρθρο (26/10/2023)
Σχολιάστε

Μια νέα ανάλυση δείχνει πως η επιδότηση της αντλίας θερμότητας στοιχίζει λιγότερο από τα χρήματα που δαπανούν οι ευρωπαϊκές χώρες για να θερμάνουν τα σπίτια τους με ορυκτά καύσιμα.

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
ARISTON

Όλα τα νοικοκυριά στην Ευρώπη μπορούν να έχουν πράσινη θέρμανση με αντλίες θερμότητας έως το 2040, αν οι μισές επιδοτήσεις που δίνονται για ορυκτά καύσιμα δοθούν σε αυτές. Την αναφορά κάνει το European Environmental Bureau, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων.   

Ειδικότερα, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως περίπου 3.2 δις ευρώ έδωσαν οι χώρες της ΕΕ για να επιδοτήσουν την οικιακή θέρμανση με ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο) το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του EEB. Όμως αν το μισό ποσό δοθεί στην επιδότηση αντλιών θερμότητας θα βοηθήσει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν με την αποπληρωμή μιας τέτοιας επένδυσης.

Στην Ελλάδα η απόκτηση αντλίας θερμότητας επιδοτείται μερικώς μέσα από προγράμματα όπως το Εξοικονομώ 2023. Το ίδιο συμβαίνει και με τον λέβητα, με τη διαφορά ότι η αντλία είναι πολύ πιο ακριβή τεχνολογία. Επιπλέον, η επιδότηση και των δύο εντάσσεται σε ένα σύνολο παρεμβάσεων που πρέπει να αποφασίσει να κάνει κάποιος στο σπίτι του, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμισή του. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη επενδύοντας μερικές χιλιάδες ευρώ.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Μπορεί οι αντλίες θερμότητας να υπερτερούν ως προς την εξοικονόμηση ρεύματος που προσφέρουν και την καθαρή μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν (ειδικά αν το ρεύμα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), όμως η τεχνολογία παραμένει ακριβή για τους καταναλωτές. Επιπλέον, τα λειτουργικά τους κόστη είναι χαμηλότερα από εκείνα του λέβητα. Σαφώς τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι μεγάλα για την τσέπη ενός νοικοκυριού, όμως μια τέτοια επένδυση τουλάχιστον 4.500 ευρώ απαιτεί να υπάρχει ένα αρχικό κεφάλαιο στην άκρη.

Οι αντλίες θερμότητας είναι αρκετά διαδεδομένες σε χώρες όπως η Νορβηγία με τα μισά σπίτια να βασίζονται σε αυτές για τη θέρμανσή τους, ενώ στη Σουηδία και τη Φιλανδία το ποσοστό φτάνει το 40%. Το λειτουργικό κόστος μιας αντλίας είναι χαμηλότερο από το λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Ωστόσο, το μεγάλο αρχικό κόστος τους, τις καθιστά απαγορευτικές σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία, η μέση οικογένεια πρέπει να αποταμιεύσει το ετήσιο εισόδημά της για να αποκτήσει αντλία θερμότητας. Επομένως, μια γενναία επιδότηση θα βοηθήσει τα κτίρια να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση.

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
CLIMATISM