H περιβαλλοντική αλλαγή απειλεί...τη σοκολάτα!

17.072 επισκέψεις στο άρθρο

Η Mars, η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή για τα προϊόντα σοκολάτας της, έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τα φυτά κακάο απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2050, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο μέσα σε μια στενή λωρίδα τροπικών δασών περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, όπου η θερμοκρασία, η βροχή και η υγρασία παραμένουν σχετικά σταθερές καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Πάνω από το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από δύο μόνο χώρες στη δυτική Αφρική, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Ωστόσο αυτές οι περιοχές δεν θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια κακαόδεντρων τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2050, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ωθήσουν τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας σοκολάτας σε πιο ορεινά εδάφη, πολλά από τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

Η Mars, η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή για τα προϊόντα σοκολάτας της, έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και άλλων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δεσμεύθηκε να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας προσπάθειας που στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και της αλυσίδας εφοδιασμού κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2050.

Η Mars συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλι στην Καλιφόρνια για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων κακαόδεντρων, που θα είναι πιο ανθεκτικά και θα μπορούν να καλλιεργηθούν στις ίδιες περιοχές παρά την κλιματική αλλαγή, εξαλείφοντας την ανάγκη να μετακινηθούν οι καλλιέργειες ή να βρεθεί μια άλλη προσέγγιση.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ