Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις των τελευταίων ετών για τη θέρμανση του σπιτιού είναι τα ενεργειακά τζάκια.

Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις των τελευταίων ετών για τη θέρμανση του σπιτιού είναι τα ενεργειακά τζάκια.

Το ενεργειακό τζάκι που χρειάζεσαι

43.274 επισκέψεις στο άρθρο

Καίνε 3 - 4 φορές λιγότερα ξύλα από τα συμβατικά, διαθέτουν λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν, κατανέμοντάς τη ομοιόμορφα στο γύρω χώρο.

MAXKONNIC TECH LTD - ROINTE

Η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, επηρεάζει τις τιμές και στους τρόπους που θα επιλέξουμε να θερμάνουμε το σπίτι μας αυτό το χειμώνα. Τρόποι υπάρχουν αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι η τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού. Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις των τελευταίων ετών για τη θέρμανση του σπιτιού είναι τα ενεργειακά τζάκια. Πάμε να δούμε μαζί  όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πως λειτουργούν, πόσες κατηγορίες υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους.

Kοινοποίησε το »


Τα πλεονεκτήματα των ενεργειακών τζακιών με μία ματιά!

Τα ενεργειακά τζάκια έχουν υψηλές θερμικές αποδόσεις! Εκμεταλλεύονται , δηλαδή, στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν και την κατανέμουν σωστά στο γύρω χώρο.

Το βασικό πλεονέκτημα τους σε σύγκριση με τα απλά τζάκια είναι ό,τι εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν είτε διοχετεύοντας την σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι) είτε διοχετεύοντας την στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (Υδραυλικό ενεργειακό τζάκι).

Και στις δύο περιπτώσεις με χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Μπορούν να αξιοποιήσουν το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκμεταλλεύονται μόνο το 10-20%.

Με ένα ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται οικονομία στην καύση ξύλου, ενώ η λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης σου επιτρέπει να αυξάνεις την ένταση της φωτιάς κατά βούληση!

Η καύση στη κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχεις οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3 - 4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις μπορεί να σου δώσει στο χώρο σου από 8.000 -30.000 kcal ανά ώρα!

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία.
Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς τη μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό) τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας.

Δύο μεγάλες κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ 

Tα αερόθερμα, τα οποία ζεσταίνουν αέρα

Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στη περίπτωση αυτή, μπορείς με ειδικά κανάλια να το μεταφέρεις μέχρι και 15 μέτρα μακριά και να ζεστάνεις όλο το σπίτι.

Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες), μέσω των οποίων και λόγω της ειδικής κατασκευής τους μπορείς να μετατρέψεις ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό μέσα σε μία ημέρα και χωρίς μερεμέτια και να ζεστάνεις οικονομικά και οικολογικά το σπίτι σου.

Τα καλοριφέρ, τα οποία ζεσταίνουν νερό

Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ζεσταίνει το χώρο με τη κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ, λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγει μπορείς να ζεστάνεις ομοιόμορφα όλο το σπίτι μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνει επίσης και το boiler για να έχεις ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.

Το ενεργειακό τζάκι κοστίζει, αλλά η απόσβεση του γίνεται ταχύτατα λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας!

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων σου, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η θέρμανση με τη χρήση αερόθερμων ή ηλεκτρικών καλοριφέρ κοστίζει αρκετά περισσότερο. Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2500 ευρώ μέχρι και τα 6000 ευρώ για μεγαλύτερες εστίες. Μια άλλη επιλογή που έχεις είναι η μετατροπή κάποιου παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία μπορεί να κοστίσει μέχρι 2000 ευρώ.

Πως σου φαίνεται η επιλογή του ενεργειακού τζακιού για τη θέρμανση του σπιτιού σου; Έχεις ήδη παραδοσιακό τζάκι και σκέφτεσαι να το μετατρέψεις σε ενεργειακό για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση θέρμανσης και οικονομία; Τώρα γνωρίζεις περισσότερα και μπορείς άνετα να κάνεις την επιλογή σου!

 

Kοινοποίησε το »