Ο απόλυτος οδηγός για να προλάβεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά

Ο απόλυτος οδηγός για να προλάβεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά

  • Ο απόλυτος οδηγός για να προλάβεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά
  • Ο απόλυτος οδηγός για να προλάβεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά

Ο απόλυτος οδηγός για να προλάβεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά

9.161 επισκέψεις στο άρθρο (29/04/2024)
Σχολιάστε

- Αποκαθιστάς τη βλάβη και εξοικονομείς 70% του κόστους
- Συνήθεις βλάβες: Inverters, φορτιστές μπαταριών, πλακέτες ανεμογεννητριών
- Προστάτευσε τους inverters, μην ξεχνάς συντήρηση
- Διεκδίκησε υπηρεσία «after sales»

Αποκαθιστάς τη βλάβη και εξοικονομείς 70% του κόστους

Συμφέρει να φτιάξουμε ένα τμήμα του φωτοβολταϊκού συστήματος που χάλασε ή είναι καλύτερα να πάρουμε καινούργιο;  Μια βλάβη που μπορεί να αποκατασταθεί βοηθά τον καταναλωτή να εξοικονομήσει 70% του κόστους, συγκριτικά με την αγορά καινούριου μηχανήματος.

Σαν ατού της επισκευής θα αναφέρω ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθεσιμότητες σε αντιστροφείς καινούριους, ενώ για αποκατάσταση της βλάβης μια εταιρεία που έρχεται σε εμάς θα λάβει εγγύηση 6 μηνών και έλεγχο όλου του μηχανήματος, ώστε σε έξι μήνες να μην παρουσιαστεί άλλη βλάβη. 

Inverters, φορτιστές μπαταριών, πλακέτες ανεμογεννητριών, οι συνήθεις βλάβες στις ΑΠΕ

Inverters Φ/Β:  Οι βλάβες που παρουσιάζουν οι αντιστροφείς των Φ/Β (μετατρέπουν το ρεύμα από συνεχές σε εναλλασσόμενο) οφείλονται κυρίως σε γήρανση του μηχανήματος, δηλαδή στη φυσιολογική φθορά, σε αστοχία υλικών, στην έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες κ.ά.

Επειδή οι inverters είναι εκτεθειμένοι σε -10 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και σε 45 βαθμούς το καλοκαίρι, ίσως από κάποια κακή εγκατάσταση που έγινε έτσι εξαρχής, εμφανίσουν βλάβες π.χ. στη διαρροή ρεύματος και τα ηλεκτρονικά ισχύος.

Φορτιστές μπαταριών και βιομηχανικά UPS: Ο φορτιστής μπαταριών που είναι για αυτόνομα φωτοβολταϊκά και το UPS είναι το ίδιο κύκλωμα, επομένως ισχύουν τα ίδια με όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Από την άλλη, στη μπαταρία είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί μια βλάβη, επειδή είναι κλειστό κύκλωμα. Αλλά αν ένας έμπειρος εγκαταστάτης κάνει σωστά τη δουλειά του πιθανόν η μπαταρία να φτάσει στο νούμερο φορτίσεων εκφορτίσεων που λέει το εργοστάσιο.

Αντίθετα, αν ο τεχνικός δεν έχει βάλει σωστά το καλώδιο, δεν έχει κάνει σωστή μόνωση, σύσφιγξη, δεν έχει βάλει τη μπαταρία στο σωστό σημείο που πρέπει να έχει σωστή θερμοκρασία και να αερίζεται, να έχει εισροή και εκροή αέρα, τότε η διάρκεια ζωής του συσσωρευτή θα είναι μικρότερη.

Τέλος, ένας φορτιστής που δεν είναι πολύ αξιόπιστος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του συσσωρευτή. Πχ αν η μπαταρία πρέπει να φορτίζει με νούμερο ένα και ο φορτιστής δεν είναι τόσο αξιόπιστος, αυτό την επηρεάζει.

Πλακέτες ανεμογεννητριών. Επειδή ένα μεγάλο κομμάτι από το μηχάνημα δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε, ο τεχνικός που έχει αφαιρέσει την πλακέτα πρέπει να έχει εστιάσει στη βλάβη και ανάλογα με την πληροφορία θα ενεργήσουμε. Συνήθως οι βλάβες παρουσιάζονται στα διακοπτικά υλικά, δηλαδή στα ρελέ αυτοματισμών και στα τροφοδοτικά τους.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Προστάτευσε τους inverters, μην ξεχνάς συντήρηση

Προστατεύουμε τους inverters: Θα μπορούσαν τα inverters να μην είναι εγκαταστημένα κάτω από τα panels στο χωράφι και να είναι σε έναν οικίσκο όλα μαζί. Βέβαια το κόστος είναι τεράστιο γιΆ αυτό σπάνια γίνεται κάτι τέτοιο. Οι καλωδιώσεις είναι σχεδόν οι διπλές, οπότε το αποφεύγουν. Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε τα εργοστάσια κατασκευής που λένε ότι οι inverters αντέχουν στους -20 και στους 45 βαθμούς Κελσίου, σημασία έχει να έχουμε σωστή εγκατάσταση.

Ως τεχνικός δεν θα πρότεινα να φτιάξουν ένα κουτί πλαστικό και να τα βάλουν μέσα, γιατί πρέπει να προβλέψεις τον εξαερισμό. Το μηχάνημα που παράγει με κλειστό το καπάκι, έχει πάνω από 65-70 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να γίνεται και συντήρηση στην οποία ελέγχεται αν οι ανεμιστήρες δουλεύουν!.

Δεν αμελούμε τη συντήρηση: Αν μπορούσα να προτείνω συχνότητα στη συντήρηση, αυτή θα ήταν ανά 6 μήνες, μια φορά πριν τους θερινούς και μια πριν τους χειμερινούς μήνες».   

Αναζητάμε αξιόπιστη εταιρεία με εμπειρία: Κάποια προβλήματα που εμφανίζουν τα μέρη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να οφείλονται σε κακή εγκατάσταση, δηλαδή κάποιος κακός τεχνικός έχει πάρει έναν καινούριο εξοπλισμό, τον έχει εγκαταστήσει και δεν έχει προσέξει οι γειώσεις να είναι σωστές ή δεν έχει προσέξει τη μόνωση των καλωδίων. Το φωτοβολταϊκό θα δουλέψει για 2-3 χρόνια ό,τι κακοτεχνία κι αν έχει γίνει.

Όμως μια κακή εγκατάσταση θα βγάλει πιο νωρίς πρόβλημα. Επειδή όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ένας κεραυνός σε συνάρτηση με μια γείωση που δεν είναι καλή, θα το επηρεάσουν.

Διεκδίκησε υπηρεσία after sales

Διεκδικούμε υπηρεσία υποστήριξης: Όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει μια τέτοια εγκατάσταση θα πρέπει να προηγηθεί καλή έρευνα αγοράς και να επιλέξει αξιόπιστη εταιρεία που προσφέρει και υποστήριξη after sales.

Πολλές φορές το φθηνότερο δεν είναι αυτό που μας βολεύει, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Αν πηγαίνεις σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία και δεν σου προσφέρει υποστήριξη-after sales- θα γλιτώσεις 3.000 ευρώ, όμως μπορεί να μην κάνει καλή δουλειά.