Θα κερδίσουν οι καταναλωτές από την πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος; Θα δουν πιο χαμηλά τιμολόγια το Νοέμβριο;

Θα κερδίσουν οι καταναλωτές από την πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος; Θα δουν πιο χαμηλά τιμολόγια το Νοέμβριο;

«Πέφτει» η τιμή στο ρεύμα! Θα φανεί στο λογαριασμό του Νοεμβρίου;

1.685 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Στα 199 ευρώ/μεγαβατώρα ρεύματος χθες. Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου (127 ευρώ/μεγαβατώρα). Αύξηση της παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (62%). Η ΕΕ έτοιμη να αλλάξει τον ολλανδικό δείκτη τιμών TTF. Την Πέμπτη ανακοινώνουν τις τιμές Νοεμβρίου οι πάροχοι.

Σημαντική είναι η πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφηκε χθες στα 199,91 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ στις 10 Οκτωβρίου η τιμή κυμάνθηκε στα 278,85 ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου η τιμή ήταν στα 266 ευρώ, ενώ χθες έφτασε να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ (199), κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Θα κερδίσουν οι καταναλωτές από την πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος;
  • Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου. Στα 140 ευρώ/μεγαβατώρα (Παρασκευή), στα 127 ευρώ (χθες, Δευτέρα)
  • Αύξηση της παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο 62% η συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή την Κυριακή)
  • Έτοιμη για αλλαγές η ΕΕ, σχετικά με τον ολλανδικό δείκτη τιμών TTF (για να πέσουν οι τιμές σε όλη την Ευρώπη)
  • Στα 199 ευρώ/μεγαβατώρα χθες η μέση τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (278 ευρώ την περασμένη Δευτέρα)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή (Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στα 266,73 ευρώ/μεγαβατώρα. Δεν σημαίνει ότι το ρεύμα έγινε φθηνό, αλλά τουλάχιστον μειώθηκε αισθητά η τιμή του, αν υπολογίσουμε ότι η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν στα 416,87 ευρώ και του Αυγούστου στα 436,53 ευρώ.

Γιατί πέφτει η τιμή του ρεύματος;

Η πτώση της τιμής του ρεύματος οφείλεται σε 3 (κυρίως) λόγους:
  • Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου. Στα 140 ευρώ/μεγαβατώρα ήταν η τιμή του την Παρασκευή και στα 127,97 ευρώ χθες. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε τιμή κάτω από τα 130 ευρώ. Τον Αύγουστο η τιμή του αερίου είχε φτάσει και στα 349,9 ευρώ.
  • Αύξηση της παραγωγής από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το μερίδιο στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης διαμορφώθηκε την Κυριακή στο 62,4% (68,1% μαζί με τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ της Κρήτης).
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει αλλαγές σχετικά με τον ολλανδικό δείκτη τιμών TTF (σημείο αναφοράς για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες). Ο δείκτης αυτός θεωρείται ότι δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις πραγματικές συνθήκες ζήτησης και προσφοράς φυσικού αερίου (σημαντικό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος). Θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός που θα πλαισιώνει τη διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει το μετριασμό της αστάθειας των τιμών του αερίου. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος εναλλακτικός δείκτης (ο οποίος ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον σημερινό TTF).
Οι εξελίξεις αυτές και η πτώση της τιμής του ρεύματος μέσα στον Οκτώβριο πιθανότατα (σύμφωνα με τη λογική) θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα τιμολόγια για το Νοέμβριο (πάντα μαζί με την επιδότηση) για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα φανεί σύντομα, καθώς την προσεχή Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αναρτήσουν τις τιμές για το Νοέμβριο.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »