Ρεύμα & Φυσικό αέριο στον ίδιο πάροχο; Ποιες οι τιμές που συμφέρουν;

Ρεύμα & Φυσικό αέριο στον ίδιο πάροχο; Ποιες οι τιμές που συμφέρουν;

19.239 επισκέψεις στο άρθρο (27/02/2024)
Σχολιάστε

- Το φυσικό αέριο είναι 48% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης
- Υπάρχουν σταθερά & κυμαινόμενα προγράμματα (όπως και στα τιμολόγια ρεύματος)
- Ο ΗΡΩΝ έχει την καλύτερη τιμή φυσικού αερίου για οικιακή θέρμανση

ENERGY SAVING - ΜΑΡΚΟΣ Π. ΑΛΙΚΑΡΗΣ

Το φυσικό αέριο είναι 48% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης

Η πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου δημιούργησε νέα δεδομένα στο πεδίο της θέρμανσης, παρασύροντας τις λιανικές τιμές των καυσίμων. Έτσι, ενώ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όπου το κόστος του φυσικού αερίου ισοδυναμούσε με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, αυτό έχει πλέον αλλάξει ριζικά και το φυσικό αέριο φαίνεται να είναι σημαντικά φθηνότερο συγκριτικά με τον βασικό ανταγωνιστή του.
Τον πρώτο μήνα του έτους, το πετρέλαιο θέρμανσης είχε μια μέση τιμή στα 1,28 ευρώ/λίτρο και το φυσικό αέριο 0,071 ευρώ/kWh. Κάνοντας την αναλογία κιλοβατώρων ενέργειας και λίτρων, η εξοικονόμηση φυσικού αερίου άγγιξε το 41% ​​τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο, η κατάσταση για το φυσικό αέριο βελτιώθηκε περαιτέρω. Πιο συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε μικρή άνοδο με μια μέση τιμή στα 1,30 ευρώ/λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στα 0,063 ευρώ/kWh. Αυτό σημαίνει πως η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου έφτασε το 48,9% τον Φεβρουάριο.

Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι 100 τ.μ. που κατοικείται από μια τετραμελή οικογένεια και έχει σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο με τιμή λίτρου 1,30 ευρώ/λίτρο και μηνιαία κατανάλωση 150 λίτρα θα έχει κόστος 195 ευρώ. Αντίστοιχα, με σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου, τιμή κιλοβατώρας 0,063 ευρώ και μηνιαία κατανάλωση 1.582 κιλοβατώρες έχει κόστος 99,6 ευρώ.
Συνεπώς, το φυσικό αέριο είναι πλέον πολύ πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης και αποτελεί την φθηνότερη, μετά την αντλία θερμότητας, λύση θέρμανσης ενός σπιτιού ή μιας επιχείρησης.

Υπάρχουν σταθερά & κυμαινόμενα προγράμματα (όπως και στα τιμολόγια ρεύματος)

Οι επιλογές που έχεις για παρόχους και προγράμματα φυσικού αερίου είναι πολλές και μπορείς να τις συνδυάσεις με προγράμματα για ρεύμα των ίδιων παρόχων εξασφαλίζοντας ειδικά προνόμια.
Όπως συμβαίνει και με τα τιμολόγια ρεύματος, η τελική τιμή του φυσικού αερίου αλλάζει κάθε μήνα με βάση τη χονδρική τιμή στην αγορά αερίου. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα προγράμματα αερίου είναι κυμαινόμενα και η τιμή τους αλλάζει κάθε μήνα, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές να μπαίνουν στη διαδικασία αλλαγής παρόχου προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη εξοικονόμηση. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια προγράμματα που παρέχουν σταθερή τιμή κιλοβατώρας φυσικού αερίου για όσο διαρκεί το συμβόλαιο. Το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι ότι ο λογαριασμός σας θα είναι σταθερός και προβλέψιμος, καθώς η τιμή δεν επηρεάζεται από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο επειδή «κλειδώνει» μια σταθερή τιμή για ένα συγκεκριμένο διάστημα μπορεί να χάσετε τυχόν οφέλη από ενδεχόμενη μείωση της τιμής χονδρικής στο μέλλον. Επιπλέον, επειδή ο πάροχος αναλαμβάνει το ρίσκο να καλύψει τις διακυμάνσεις στην τιμή χονδρεμπορικής που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, τα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου είναι συνήθως και ακριβότερα από τα κυμαινόμενακαι αν ο καταναλωτής θελήσει να διακόψει το συμβόλαιο πριν την λήξη του, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ως ρήτρα αποχώρησης (όπως ακριβώς συμβαίνει και στα αντίστοιχα τιμολόγια ρεύματος).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Ο ΗΡΩΝ έχει την καλύτερη τιμή φυσικού αερίου για οικιακή θέρμανση

Το να πάρεις ένα συνδυαστικό πρόγραμμα με φυσικό αέριο και ρεύμα από κάποιον πάροχο ενέργειας είναι αν μη τι άλλο μια βολική επιλογή. Σίγουρα έχεις προνόμια αν συνδυάσεις ρεύμα και αέριο. Σε συμφέρει όμως; Ας δούμε τι τιμές προσφέρουν οι πάροχοι ενέργειας για την προμήθεια φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα.

Το «Gas Max Home», τo κυμαινόμενο οικιακό τιμολόγιο φυσικού αερίου του ΗΡΩΝ είναι το φθηνότερο τιμολόγιο του μήνα με τελική τιμή (με έκπτωση 45% επί της αρχικής) στα 0,028 ευρώ/κιλοβατώρα και 3,40 ευρώ μηνιαίο πάγιο. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει έκπτωση παραμονής 5% μετά τους πρώτους 9 μήνες παραμονής και δώρο τα 3 μηνιαία πάγια των καλοκαιρινών μηνών.
Ο ΗΡΩΝ προσφέρει επίσης το κυμαινόμενο οικιακό τιμολόγιο φυσικού αερίου «Gas Pass Home» με ανακοινώσιμη τιμή στα 0,031 ευρώ/κιλοβατώρα και 3,40 ευρώ μηνιαίο πάγιο. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 150 ευρώ (50 ευρώ για κάθε χειμερινό μήνα), έκπτωση παραμονής 5% μετά τους πρώτους 9 μήνες παραμονής και δώρο τα 3 μηνιαία πάγια των καλοκαιρινών μηνών.
Τέλος, αμφότερα τα δύο τιμολόγια δεν έχουν περίοδο δέσμευσης, που σημαίνει ότι μπορείς να αποχωρήσεις οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να πληρώσεις κάποια ρήτρα αποχώρησης.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως το νέο μπλε οικιακό τιμολόγιο ρεύματος 6μηνης διάρκειας της ΗΡΩΝ με τιμή 0,104 ευρώ/κιλοβατώρα είναι το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο του Φεβρουαρίου, που σημαίνει πως ο ΗΡΩΝ αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή συνδυασμού φυσικού αερίου και ρεύματος από τον ίδιο πάροχο για το σπίτι αυτό τον μήνα. Ωστόσο, τον επόμενο μήνα μπορεί να είναι πιο οικονομικό να επιλέξεις προγράμματα από δύο εταιρείες και όχι όλα από μία. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να συγκρίνεις την αγορά προτού επιλέξεις πρόγραμμα.


Την πεντάδα των φθηνότερων οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου συμπληρώνουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια της VOLTON (Gas Home Dual) με τελική τιμή (διαμορφώνεται με έκπτωση συνέπειας) στα 0,029 ευρώ/κιλοβατώρα και 4 ευρώ μηνιαίο πάγιο, της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (Αέριο Οικιακό Πλήρες Extra) με τιμή 0,033 ευρώ/κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο 4,5 ευρώ και της ΕΛΙΝ (Gason! Home Easy Dual) με τελική τιμή (αν συνδυαστεί με τιμολόγιο ρεύματος του ίδιου παρόχου) στα 0,033 ευρώ/κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο στα 4,5 ευρώ. 
Όλα τα παραπάνω τιμολόγια προσφέρονται για συνδυασμό με τιμολόγια ρεύματος των ίδιων παρόχων.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗ  kWh (με έκπτωση) ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΗΡΩΝ Gas Max Home (κυμαινόμενο) 0,028 € Έκπτωση παραμονής 5% μετά τους πρώτους 9 μήνες παραμονής και δώρο τα 3 μηνιαία πάγια των καλοκαιρινών μηνών.
VOLTON Gas Home Dual (κυμαινόμενο) 0,029 € Μηδενικό κόστος εγγύησης με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής.
ΗΡΩΝ Gas Pass Home (κυμαινόμενο) 0,031 € Επιδότηση 150 ευρώ (50 ευρώ για κάθε χειμερινό μήνα), έκπτωση παραμονής 5% μετά τους πρώτους 9 μήνες παραμονής και δώρο τα 3 μηνιαία πάγια των καλοκαιρινών μηνών.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Αέριο Οικιακό Πλήρες Extra (κυμαινόμενο) 0,033 € Δωρεάν επείγουσα τεχνική υποστήριξη.
ΕΛΙΝ Gas On! Home Relax (κυμαινόμενο) 0,033 € Δώρο 3.000 πόντοι ελίν up και 200 πόντοι για κάθε μήνα παραμονής στο πρόγραμμα.
PROTERGIA Αυτόνομο Double Value (κυμαινόμενο) 0,033 € Δώρα τα τρία πρώτα πάγια και χωρίς ρήτρα αποχώρησης.
Ο ΗΡΩΝ διαθέτει την φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο.