Πώς θα κερδίσουμε τη μάχη με την υγρασία - Όλα τα tips

Σχολιάστε
27.913 επισκέψεις στο άρθρο (31/10/2024)
Δες πώς μπορείς να κερδίσεις υγρασία και μούχλα. Ανάλαβε δράση τώρα για να γλιτώσεις λεφτά από τις φθορές και πάνω από όλα την υγεία σου.
2 Φωτογραφίες »

Δες πώς μπορείς να κερδίσεις υγρασία και μούχλα. Ανάλαβε δράση τώρα για να γλιτώσεις λεφτά από τις φθορές και πάνω από όλα την υγεία σου.

Πώς θα κερδίσουμε τη μάχη με την υγρασία - Όλα τα tips
2 Φωτογραφίες »

- Η υγρασία δεν βρίσκεται μόνο εκεί που είναι ορατή
- Προκαλεί πολλές φθορές και ζημιές με πολλά έξοδα για επισκευές
- Τοίχοι, ταβάνια, μπάνια, πατώματα, υπόγεια είναι τα σημεία που πρέπει να ελέγχουμε συχνά
- Κίνδυνος και για την υγεία αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης

VECHRO

Θέλετε να τελειώνετε μια και καλή με ταβάνια που στάζουν, τοίχους που μαυρίζουν, φουσκώνουν και εμφανίζουν μούχλα, τζάμια που γεμίζουν υδρατμούς; Ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο είναι η υγρασία στο σπίτι. Δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε και να το αμελήσουμε, καθώς μπορεί να μας κοστίσει πάρα πολλά χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η κατοικία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Η υγρασία δεν βρίσκεται μόνο εκεί που είναι ορατή

Πέρα όμως από τις υλικές ζημιές που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα αποκατασταθούν, είναι και θέμα υγείας. Και με την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων δεν πρέπει να παίζουμε. Πιο κάτω θα δούμε πως μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια υγρασίας και τι μπορεί να κάνει η υγρασία στο σπίτι. Δεν θα μείνουμε όμως στα δυσάρεστα και στις διαπιστώσεις, αλλά θα δούμε το πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Προκαλεί πολλές φθορές και ζημιές με πολλά έξοδα για επισκευές

Δεν είναι μόνο οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της υγρασίας αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά, που παράγουν υγρασία ακόμα και με την αναπνοή.

Τοίχοι, ταβάνια, μπάνια, πατώματα, υπόγεια είναι τα σημεία που πρέπει να ελέγχουμε συχνά

Η μούχλα απαιτεί χρόνο, αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει. Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι. Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας, καθώς και από τη «κακή» μόνωση των τοίχων. Να επισημάνουμε ότι με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα πρέπει να καλέσουμε τον υδραυλικό για μόνωση, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλεια θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.

Κίνδυνος και για την υγεία αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης

Η υγρασία και η μούχλα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στο σπίτι, η οποία θα χρειαστεί πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μπορεί όμως να προκαλέσει και πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Ας αναλάβουμε, λοιπόν, δράση, λύσεις υπάρχουν!

Όταν αισθανθούμε ή εντοπίσουμε μούχλα σε ένα τοίχο του σπιτιού…

Όταν αισθανθούμε τη δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας ή όταν κάνει πια την εμφάνισή της σε ένα τοίχο του σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και σε άλλους χώρους. Καλό είναι να ελέγξουμε ένα-ένα τα δωμάτια. Αν πρόκειται για μικρές κηλίδες, τότε με τρίψιμο και ενδεχομένως ένα καθαριστικό μπορούμε να την αφαιρέσουμε. Όμως, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα ενδέχεται να είναι πιο βαθύ. Αν τα σημεία της μούχλας είναι περισσότερα από ένα, τότε πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί.  Σε περιπτώσεις που η μούχλα φαίνεται και μυρίζει, είναι αναγκαίος ένας καθαρισμός από επαγγελματίες !

Τα σημεία του σπιτιού που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μούχλα ή υγρασία:
Το μπάνιο: Είναι το μέρος με τη περισσότερη υγρασία. Χρειάζεται πολύ καλό αερισμό, ιδιαίτερα το χειμώνα, ώστε να μην παγιδεύονται σε αυτό οι υδρατμοί. Μια πολύ καλή λύση είναι η χρήση ενός αφυγραντήρα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αν έχουμε υπόγειο; Το υπόγειο έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει υγρασία, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων αέρα. Για αυτό και είναι αναγκαίο να το ελέγχουμε όσο το δυνατόν πιο συχνά για να αποφύγουμε μια πιθανή εξάπλωση που θα είναι πολύ κοστοβόρα.

Τα πατώματα: Τα φουσκωμένα πατώματα, ιδίως όταν πρόκειται για ξύλινα, είναι πολύ πιθανό να έχουν επηρεαστεί από την ανάπτυξη υγρασίας.

Οι τοίχοι και τα ταβάνια: Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις εμφάνισης είναι σε τοίχους και ταβάνια. Θα το αντιληφθούμε από ενδεχόμενες ρωγμές, φουσκώματα, αλλαγή ή φθορά στο χρώμα.

Tips που μπορούν να δώσουν τέλος σε υγρασία και μούχλα-
-Ανοίγουμε το κλιματιστικό. Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.
-Βάζουμε έναν ανεμιστήρα στο υπόγειο, τη κουζίνα και το μπάνιο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, σε βάθος χρόνου θα μας γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα που θα χρειαστούν στη περίπτωση που δεν απαλλαγούμε έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.
-Αφήνουμε πάντα ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία.
-Επενδύουμε σε έναν αφυγραντήρα, ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ξεπερνούν το 50%.
-Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσεις  ζημιές που προκάλεσε η μούχλα. Το βάψιμο και η αντικατάσταση όλων των πορωδών επιφανειών, όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων,  κατεστραμμένα υδραυλικά ή ακόμη και η πλήρης ανακαίνιση είναι τεχνικές που μπορούμε να επιλέξούμε.
-Μονώνουμε καλά το σπίτι! Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τη ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση. Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά, τα οποία αν τοποθετηθούν σωστά διασφαλίζουν τη προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.
-Επενδύουμε σε ένα ηλιακό αερόθερμο. Πρόκειται για ένα πάνελ που τοποθετείται σε εξωτερικό σημείο της κατοικίας ποιυ εκτίθεται στον ήλιο και επιτρέπει την είσοδο θερμού αέρα με ειδικό μηχανισμό. Η τεχνολογία αυτή δεν απαιτεί την κατανάλωση ρεύματος και είναι ιδανική για δεύτερες/εξοχικές κατοικίες και όχι μόνο.   

Extra info

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα της βεράντας, μία από τις πιθανότερες αιτίες είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία από όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά. Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού, η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Και εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη, καθώς χρειάζεται -εκτός των άλλων- και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.