Πόσα κερδίζεις αν βάλεις φυσικό αέριο φέτος τον χειμώνα;

29.761 επισκέψεις στο άρθρο

Η επιλογή του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι η σωστή για φέτος τον χειμώνα. Η τιμή του σε συμφέρει συγκριτικά με άλλα καύσιμα και ταξιδεύει σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.

ENERGY SAVING - ΜΑΡΚΟΣ Π. ΑΛΙΚΑΡΗΣ
  • Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος βρίσκεται 42% χαμηλότερα του πετρελαίου και 68% έναντι του ρεύματος.
Στα ύψη διατηρείται η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφοντας νέα αύξηση κατά 2 λεπτά το λίτρο, στην μέση τιμή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,976 ευρώ το λίτρο έναντι 0,936 από την έναρξη διάθεσης του στα μέσα Οκτωβρίου.
Από την άλλη μεριά το φυσικό αέριο καταγράφει  πτωτικές τάσεις, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν οριακά χαμηλότερα ποσά συγκριτικά με πέρυσι, για να ζεσταθούν.
Το Σεπτέμβριο η μέση τιμή φυσικού αερίου βρισκόταν στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, πλέον η τιμή Νοεμβρίου που θέτει σε ισχύ από σήμερα η ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώνεται στα 5,1 λεπτά/κιλοβατώρα. Ενώ, πέρυσι ο μέσος όρος τιμών για τη χειμερινή περίοδο είχε κυμανθεί στα 5,6 λεπτά.
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή φυσικού αερίου διαμορφώνεται φέτος σε επίπεδα 42% χαμηλότερα του πετρελαίου θέρμανσης και 68% έναντι του ρεύματος.
  •  Ολοένα και νέες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν, το φυσικό αέριο ταξιδεύει!

Σε περισσότερες από 50 περιοχές και δήμους της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε μεγάλα νησιά αναμένεται να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών διανομής.
Για την Αττική, όπως επεσήμανε ο διευθυντής Διανομής της ΕΔΑ Αττικής Αναστάσιος Τόσιος, η έμφαση τα επόμενα χρόνια θα δοθεί στην προσέλκυση νέων συνδέσεων στο υφιστάμενο δίκτυο και όχι στην επέκτασή του.
Αναλυτικά: η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας προχωρά σε επέκταση του δικτύου σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και άλλες 12 στη Θεσσαλία, η πλειονότητα των οποία θα τροφοδοτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω αγωγού ή με τη μεταφορά του καυσίμου σε συμπιεσμένη μορφή, εφόσον κρίνεται ότι ο όγκος των καταναλώσεων δεν δικαιολογεί την επένδυση κατασκευής αγωγού.

 
  • Το νέο πλαίσιο για την αυτονόμηση της θέρμανσης στις πολυκατοικίες σου επιτρέπει να βάλεις στο διαμέρισμα σου φυσικό αέριο!
 Η απελευθέρωση  της αυτονόμησης ενός διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση και το ευνοϊκό πρόγραμμα επιδότησης που έτρεξε η ΕΔΑ Αττικής (έληξε στις 9 Οκτωβρίου, αλλά θα τρέξει καινούργιο μέσα στο 2018), στέλνει τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο, καθώς καταγράφονται νούμερα ρεκόρ για νέες συνδέσεις.
Και ενώ διανύουμε τον δεύτερο μήνα από την  έναρξη της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης  κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει φέτος με το επίδομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαθέσιμο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης μειώνεται φέτος από τα 110 εκατ ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ, και άρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επανασχεδιασμό του μέτρου, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.
 
  • H αύξηση των νέων συνδέσεων με το «καθαρό» καύσιμο είναι κατακόρυφη συγκριτικά με πέρυσι. 

«Έκρηξη» των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία καταγράφουν οι Εταιρίες Διανομής (ΕΔΑ) καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αύξηση, σε σύγκριση με πέρυσι, είναι της τάξης του 60 - 100%.
Βασική αιτία για την αύξηση της ζήτησης είναι η σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα νοικοκυριά σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου και οι τιμές του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 95 – 99 λεπτά το λίτρο, με βάση και τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου.Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αυξημένες από 3 λεπτά μέχρι 5 λεπτά οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΑ Αττικής οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου στο 9μηνο ήταν εφέτος 17.500, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι ενώ σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, στο εξάμηνο οι συνδέσεις ήταν 5.837 εφέτος από 3.642 πέρυσι (αύξηση 60%).
Η αύξηση των συνδέσεων αποδίδεται στο χαμηλότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ στην Αττική εφαρμόστηκε επιπλέον πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση καυστήρων και τοποθέτηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων) και θα προκηρυχθεί αργότερα νέο για το 2018.