Φθηνό ή ακριβό φυσικό αέριο, ανάλογα με το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.

Φθηνό ή ακριβό φυσικό αέριο, ανάλογα με το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.

Φυσικό αέριο, ακριβό ή φθηνό ανάλογα με τον καιρό

1.345 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Προβλέψεις για ήπιο καιρό συγκρατούν την τιμή (προς το παρόν). Στα 126 ευρώ στις αρχές της εβδομάδας, στα 104 σήμερα. Γεμάτες σχεδόν στο 100% οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου. Ώρα αντικατάστασης του TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας) για πιο ρεαλιστικές τιμές.

ENERGY SAVING - ΜΑΡΚΟΣ Π. ΑΛΙΚΑΡΗΣ

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν πολλά, με αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να έχει τριπλασιαστεί (και ακόμα περισσότερο). Αυτό που ήλθε ως «κερασάκι» στην τούρτα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, η καθυστέρηση (ακόμα και σήμερα) των ευρωπαϊκών οργάνων να πάρουν τελικές αποφάσεις που θα περιορίσουν τη ζημιά (ακριβές τιμές) για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τώρα έχουμε και τον παράγοντα καιρός που καθορίζει τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Είναι λογικό αυτό;

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πες μου τι καιρό θα κάνει, να σου πω πόσο θα ακριβύνει το αέριο!
  • Στα 126 ευρώ στις αρχές της εβδομάδας, στα 104 σήμερα
  • Προβλέψεις για ήπιο καιρό συγκρατούν την τιμή (προς το παρόν)
  • Γεμάτες σχεδόν στο 100% οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου
  • Ώρα αντικατάστασης του TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας) για πιο ρεαλιστικές τιμές
Ανοδικές τάσεις στις τιμές στην αρχή της εβδομάδας, καθοδικές στο τέλος της!

Η αρχή της εβδομάδας που διανύουμε βρήκε την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας) στα 126 ευρώ/Mwh, ενώ σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 104 ευρώ/Mwh.

Οι καλές (για την εποχή) θερμοκρασίες συγκρατούν την τιμή του φυσικού αερίου!

Οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις για τον καιρό δείχνουν ότι οι καλές θερμοκρασίες (για την εποχή) θα διατηρηθούν. Πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν ανάψει ακόμα στο φουλ τη θέρμανση και αυτό φαίνεται ότι κρατά σε λογικά επίπεδα (σε περίοδο ενεργειακής κρίσης πάντα) τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τι θα γίνει όταν έλθει η κακοκαιρία;

Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά, καθώς χειμώνας χωρίς κρύο στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Η αγορά λοιπόν φοβάται ότι ένα ενδεχόμενο -έστω και παροδικό- κύμα κακοκαιρίας μπορεί να εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές στο φυσικό αέριο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και τα 126 ευρώ/mwh είναι τιμή σχεδόν τριπλάσια από αυτές που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Ευρώπη, έστω και με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες της με αέριο σχεδόν στο 100%. Αν όμως έλθει η κακοκαιρία, τότε –όπως είναι φυσικό- το ποσοστό αυτό θα πέσει. Δηλαδή τα δεδομένα θα αλλάξουν και οι τιμές θα πάρουν ξανά την ανηφόρα, σύμφωνα πάντα με το πως λειτουργεί η αγορά του φυσικού αερίου.

Ώρα αντικατάστασης του TTF από άλλο μηχανισμό για πιο ρεαλιστικές τιμές!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι το TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας που με βάση τις δικές του τιμές καθορίζεται η τιμή σε όλη την Ευρώπη) δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα στην Ευρώπη.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία (ως το Μάρτιο του 2023) ενός νέου μηχανισμού, ένα νέο δείκτη τιμολόγησης δηλαδή, ώστε οι τιμές να είναι ρεαλιστικές και να μην έχουν αυτές τις τεράστιες διακυμάνσεις. Μέχρι τότε προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό που θα «διορθώνει» τις τιμές στις συναλλαγές του TTF.

Για να δούμε. Θα υπάρξει τουλάχιστον αυτό το εργαλείο, ώστε να βγει ο χειμώνας με όσο το δυνατό λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις;

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »