Ένα ηλιακό σύστημα για όλα με ΔΩΡΕΑΝ επιδότηση!
Διαβάστηκε από 198351 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/11/2017
- Εκμεταλλεύσου το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον»!Παίρνεις χρηματοδότηση για να αλλάξεις το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σου ΔΩΡΕΑΝ!
Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης βρίσκονται μεταξύ των αλλαγών από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» και χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι αλλαγές αφορούν αντλίες θερμότητας, ηλιακά συστήματα, λέβητες οικονομίας, συστήματα ελέγχου και αυτονομίες θέρμανσης.
- Ο ηλιακός μπορεί να εξασφαλίσει εκτός από ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση και ψύξη χώρων!
Τα θερμικά ηλιακά συστήματα μπορούν εκτός από το ζεστό νερό χρήσης να εξασφαλίσουν:
• θέρμανση χώρων, βοηθώντας π.χ. το καλοριφέρ
• ψύξη χώρων, υποκαθιστώντας τα κλιματιστικά μηχανήματα
Στα συστήματα θέρμανσης εξοικονομείται κατά βάση πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ σε αυτά της ψύξης ηλεκτρικό ρεύμα.
Ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενέργειας που αναλίσκεται για θέρμανση και ψύξη αποτελείται από ηλεκτρική ενέργεια. Η θέρμανση και ψύξη χώρων με ηλιακή ενέργεια έχει αυξημένο αρχικό κόστος εγκατάστασης. Η απόσβεση του κόστους αυτού γίνεται με την εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το κόστος ενός οικιακού συστήματος θέρμανσης χώρων με 20μ², είναι περίπου 8.000-10.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει είναι περίπου 1,3 τόνοι πετρελαίου ή 1.340 ευρώ ετησίως. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, ο χρόνος απόσβεσης του συστήματος είναι περίπου 8 χρόνια. Αντίστοιχα για την ηλιακή ψύξη, ανάλογα και με το μέγεθος του συστήματος προκύπτουν χρόνοι απόσβεσης της τάξεως των 15 χρόνων.
- Με ηλιακούς συλλέκτες και δεξαμενή αποθήκευσης νερού είναι έτοιμος ο θερμοσίφωνας!
Ανεξάρτητα από το είδος του προϊόντος, ο κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από δύο βασικά μέρη, τους συλλέκτες και τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού (boiler).
Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής. Οι ακριβότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν και κάποια εξαρτήματα ελέγχου, όπως βαλβίδα υπερπίεσης ή αυτόματα εξαεριστικά (ώστε να εκτονώνεται η πίεση σε ζεστές ημέρες).
Ηλιακοί συλλέκτες
Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), δηλαδή η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη:
•Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας
•Τους σωλήνες ροής του νερού (σερπατίνα)
•Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης
•Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.
Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)
Η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού χρήσης έχει χωρητικότητα που κυμαίνεται από 100 έως 200 λίτρα για συνήθεις οικιακές εφαρμογές. Η χωρητικότητά της είναι συνάρτηση της συλλεκτικής επιφάνειας που διαθέτει (σε γενικές γραμμές για μια 4μελή οικογένεια απαιτείται δεξαμενή 200λτ., δηλαδή 50 λίτρα για κάθε άτομο). Είναι συνήθως χαλύβδινη, με εσωτερική επίστρωση για προστασία από τη διάβρωση. Η επίστρωση αυτή είναι συνήθως από ειδικά πλαστικά ή εποξειδικά χρώματα ή εμαγιέ (υαλόκραμα). Εναλλακτικά και για ακριβότερα συστήματα, η δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να είναι χάλκινη ή ανοξείδωτη. Εξωτερικά, έχει πολύ καλή μόνωση συνήθως από πολυουρεθάνη ή υαλοβάμβακα και συνήθως έχει ενσωματωμένη κάποια ηλεκτρική αντίσταση. Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος, έχει επιπλέον ενσωματωμένο εναλλάκτη για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου ή σε πιο ακριβά συστήματα είναι διπλών τοιχωμάτων (ανάμεσα στα δύο τοιχώματα κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο).
- Με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας, η έκταση των συλλεκτών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου
Η ιδανική σχέση κόστους - απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (θέρμανση χώρου και παροχή ζεστού νερού χρήσης). Στην πράξη και με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα.
Σε γενικές γραμμές, για μία οικία 100τ.μ., απαιτούνται 20τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρα δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200λ. για το ζεστό νερό χρήσης και 800λ. για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ.
Δεν μας λέτε ποιά είναι η διαδικασία, θα την κάνουμε μόνοι μας, ή θα απευθυνθούμε σε συγκεκριμένα γραφεία που θα συντάξουν τις μελέτες; Τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν; Θα μπορούμε να κάνουμε μονώσεις και στα δύο μας σπίτια, κύρια και δευτερεύουσα κατοικία;
Απάντηση: Πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα μηχανικό, ο οποίος θα κάνει την αυτοψία και θα σας ενημερώσει σχετικά με την ενεργειακή κατάταξη του σπιτιού σας. Τα δικαιολογητικά του προηγούμενου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ Οίκον βρίσκονται στο διαδίκτυο, αναμένεται, ωστόσο, να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις (λιγότερα έγγραφα). Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα είναι μόνο μία ανά ενδιαφερόμενο, επομένως δεν μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε για δύο κατοικίες.
οσοι εχουμε καταθεσει τα χαρτια μας στο προηγουμενο εξ οικονομω, και δεν προλαβε να ερθει η σειρα μας,πρεπει να υποβαλουμε ξανα αιτηση???και να πληρωσουμε ξανα τα 250ευρω που εχουμε ηδη δωσει?? αν οχι θα μας επιστραφει αυτο το ποσό ή πήγε υπερ πίστεως και πατριδας??η μηπως γινετε αυτοματα επανεξεταση της προηγουμενης αιτησης μας και δε θα χαλασει και η σειρα οπως ειναι και το λογικο??
Απάντηση: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί ως τώρα, οι παλιές αιτήσεις παραπέμπτονται στο καινούριο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον II . Ωστόσο, δεν θα έχουν προτεραιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ήδη καταβεβλημένα χρήματα, καλό είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζα με την οποία συνεργαστήκατε.
Λέβητες και άντε βγάλε άκρη με τους άλλους στην πολυκατοικία...Ποιός να κάνει την αίτηση ποιος τον συντονισμο, ποιός να το υλοποιήσει χωρίς να τον ..φάνε οι υπόλοιποι.
Απάντηση: Κ.Γιώργο, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό. Μέσα στις επιλέξιμες κατοικίες ανήκουν και οι πολυκατοικίες, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι οι ένοικοι. Επομένως, ύστερα από μια συνέλευση στην πολυκατοικία σας θα μπορούσε να παρθεί μια απόφαση.
Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα του "Εξοικονομώ";
Απάντηση: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φόρμα ανοίγει τον Σεπτέμβρη
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?
Απάντηση: Η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε θα "ανοίξει" τον Σεπτέμβρη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Λέτε ότι χρειάζεται οικοδομική άδεια, αλλά στα πολύ παλιά κτίρια, όπως στα νεοκλασσικά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1900, τέτοια άδεια δεν υπάρχει. Είναι υποχρεωτική λοιπόν η οικοδομική άδεια ή όχι;
Που θα καταθεσουμε τα χαρτια και υπαρχει καποιος που θα βοηθησει στην συλλογη και καταγραφη τους ??
Το πιστοποιητικό από που το παίρνω
Που θα γινει η αιτιση σε καποια τραπεζα; η σε καποια γραφεια;; και εαν μπορειτε εναν αριθμο τηλεφωνου η μια διευθηνση για να απευθυθουμε
Γράφετε "Το πρόγραμμα θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση περισσότερων των 6.000 ωφελουμένων" και παρακάτω "40.000 νοικοκυριά θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκ. ευρώ και θα επισκευάσουν το σπίτι τους!" Πώς είναι συμβατά αυτά τα δύο? Τα μαθηματικά μου δεν τα βγάζουν με τίποτα
Κάπου διάβασα ότι για να μπει ένα σπίτι στο πρόγραμμα, μια από τις προυποθέσεις είναι να έχει οικοδομική άδεια. Ισχύει αυτό ή όχι, επειδή τα παλιά σπίτια, κατασκευής πριν το 1940, αλλά και παλιότερα, όπως τα νεοκλασσικά της Αθήνας, που είναι κτισμένα πριν από το 1900, δεν έχουν άδειες.
Αφορα κατοικιες που χτιζονται τωρα? Ή μονο παλιες κατοικιες?
Απάντηση: Αφορά παλιές κατοικίες!
Ειμαι ανεργος με φορολογικη δηλωση μηδενικη και περιουσιακα που ανερχονται στα 150.000 ευρω.Για την αλλαγη κουφωματων μονο στο διαμερισμα 86 τμ που μενω πιστευεται οτι δικαιουμαι την επιδοτηση?
Υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός Ως προς την παλαιότητα του Διαμερίσματος? Ευχαριστώ
Απάντηση: Δεν υπάρχει περιορισμός αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι μετά τις επεμβάσεις να αλλάξει ενεργειακή κατάταξη το κτίριο σας.
Δεν μας λέτε ποιά είναι η διαδικασία, θα την κάνουμε μόνοι μας, ή θα απευθυνθούμε σε συγκεκριμένα γραφεία που θα συντάξουν τις μελέτες; Τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν; Θα μπορούμε να κάνουμε μονώσεις και στα δύο μας σπίτια, κύρια και δευτερεύουσα κατοικία;
Απάντηση: Πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα μηχανικό, ο οποίος θα κάνει την αυτοψία και θα σας ενημερώσει σχετικά με την ενεργειακή κατάταξη του σπιτιού σας. Τα δικαιολογητικά του προηγούμενου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ Οίκον βρίσκονται στο διαδίκτυο, αναμένεται, ωστόσο, να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις (λιγότερα έγγραφα). Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα είναι μόνο μία ανά ενδιαφερόμενο, επομένως δεν μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε για δύο κατοικίες.
Έχω ένα σπίτι στο χωριό παλιό μπορώ να κάνω την αίτηση όταν θα ξεκινήσει το εξοικονομώ; Με ενδιαφέρει η αντικατάσταση των παραθύρων και της εξωτερικής πόρτας εισόδου, ηλιακός και θέρμανση.
Απάντηση: Βεβαίως μπορείτε να κάνετε την αίτηση. Η αντικατάσταση της εξωτερικής πόρτας δεν είναι μέσα στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, ωστόσο τα υπόλοιπα είναι.
Πως μπορω να μπω στο προγραμμα;;;
Απάντηση: Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα στοιχείων που αναμένεται να ανοίξει από Σεπτέμβρη. Επίσης θα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να συλλέξετε και να καταθέσετε.
Εχουμε ενα σπιτι στο χωριο παλιο μπορουμε να κανουμε την αιτηση οταν θα ξεκινησε το εξοιονομω;
Απάντηση: Μπορείτε κανονικά να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα Εξοικονώ Κατ Οίκον.