Φυτεμένες στέγες, ο προορισμός του φετινού καλοκαιριού!

Διαβάστηκε από 12039 αναγνώστες -

Οι «πράσινες» στέγες αποτελούν το must προορισμό του καλοκαιριού. Εκτός από τα αισθητικά οφέλη, ανεβάζουν την αξία του ακινήτου σου, ενισχύουν τη θερμομόνωση του εσωτερικού, ενώ απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και προστατεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα!

 
Oι πράσινες στέγες αναβαθμίζουν όχι μόνο το χώρο σου, αλλά ολόκληρη την πόλη. Δημιουργούνται χώροι πρασίνου, τους οποίους μπορείς να «εκμεταλλευτείς» με την παρέα σου τα καλοκαιρινά βράδια!

Έχουμε συνηθίσει τις πόλεις μας πυκνοκατοικημένες, γκρίζες και γεμάτες αυτοκίνητα. Η πυκνή δόμηση σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Το πράσινο σε μπαλκόνια, ταράτσες και πάρκα μπορεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας, βελτιώνοντάς την και προσθέτοντας χρώμα. Απομακρύνοντας άλλα αντιαισθητικά στοιχεία που επικρατούν στις ταράτσες μας σήμερα, όπως τις χιλιάδες κεραίες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο και συνήθως ανεκμετάλλευτο χώρο για τη δημιουργία μιας μικρής όασης.

Η πράσινη στέγη προστατεύει το κτίριό σου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία!

Η πράσινη στέγη μπορεί να προστατέψει τα υποκείμενα μονωτικά υλικά του κτιρίου (θερμομονωτικά, υγρομονωτικά) από τις φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας. Αυτό διότι τα φυτά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία για τις διεργασίες τους όπως η φωτοσύνθεση, προστατεύοντας, έτσι, το κτίριο και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της μόνωσης. Επιπλέον, το roof garden προστατεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα το κέλυφος όπως είναι ο άνεμος, το χαλάζι και οι δυνατές βροχές, ενώ, μειωμένος είναι και ο κίνδυνος για πυρκαγιά.
 

Η πράσινη στέγη ανεβάζει την αξία του κτιρίου (λόγω π.χ. του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, της αισθητικής αναβάθμισης, της ενισχυμένης θερμομόνωσης).

Ένας σημαντικός λόγος να σκεφτείς τη δημιουργία roof garden είναι η αύξηση που προκύπτει στην εμπορική αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κλπ) αλλά και στην αντικειμενική τους αξίας, λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.

Η δημιουργία πράσινης στέγης ενισχύει τη θερμομόνωση του κτιρίου καλοκαίρι και χειμώνα!

Εξοικονομείς όλο το χρόνο. Τα φυτά απορροφούν την ζέστη και οι επιπλέον στρώσεις από χώμα πάνω στην οροφή προσφέρουν έξτρα θερμομόνωση. Ακόμα και ο ακίνητος αέρας μέσα στο χώμα λειτουργεί σαν ένα ακόμα υλικό για θερμομόνωση. Έτσι κερδίζεις έως και 50% σε χρήμα αφού έχουμε πολύ λιγότερες απώλειες χειμώνα -καλοκαίρι.

Εσένα πως σου φαίνεται η "εναλλακτική" του roof garden για το καλοκαίρι; 
Θα το δοκίμαζες στη δική σου στέγη; 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ