Το φυτεμένο δώμα αλλάζει την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου. Το προστατεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενισχύει τη θερμομόνωση και προσφέρει ηχομόνωση. Μάθε τους τρεις τύπους για να το φτιάξεις.
Η Μέρα της Πράσινης Οροφής (Green roof day) γιορτάστηκε το καλοκαίρι (6 Ιουνίου, για 3η φορά από το 2020), οπότε και θεσπίστηκε ο θεσμός για ευαισθητοποίηση γύρω από τη σημασία του πράσινου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πράσινο δώμα, στοιχείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, δεν είναι μια ταράτσα όπου έχουμε τοποθετήσει μερικές γλάστρες. Προϋποθέτει βλάστηση που αναπτύσσεται σε χώμα, σε ένα κτίριο που έχει κριθεί στατικά επαρκές για να δεχτεί το βάρος του μαζί εκείνο των φυτών. Βέβαια, πλέον τα υλικά έχουν βελτιωθεί και υπάρχει και ελαφριά υποδομή που αντικαθιστά βαριά αδρανή υλικά όπως το χαλίκι.
Το δώμα πρέπει να είναι υδατοστεγανό και να έχει προηγηθεί υγρομόνωση και θερμομόνωση, ώστε οι κάτω όροφοι να μην επηρεαστούν από την υγρασία και τα νερά. Τι προσφέρει, όμως, ένα φυτεμένο δώμα;
Συμβάλει περαιτέρω στη θερμομόνωση
Η οριζόντια διαστρωμάτωση του φυτεμένου κήπου ενισχύει την υπάρχουσα θερμομόνωση που προσφέρει η εξωτερική μόνωση της ταράτσας και μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση, επομένως και τους λογαριασμούς ρεύματος για θέρμανση και ψύξη.
Μειώνει το θόρυβο
Ο ταρατσόκηπος λειτουργεί ως φράχτης στο θόρυβο της πόλης και τον μειώνει κατά 8 ντεσιμπέλ σε σχέση με μια συμβατική οροφή.
Έχει μακρά διάρκεια ζωής
Η πράσινη στέγη μπορεί να προστατέψει τα υποκείμενα μονωτικά υλικά του κτιρίου (θερμομονωτικά, υγρομονωτικά) από τις φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας. Αυτό διότι τα φυτά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία για τις διεργασίες τους, όπως η φωτοσύνθεση, προστατεύοντας, έτσι, το κτίριο και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της μόνωσης.
Προσφέρει πυροπροστασία
Τα φυτά περιέχουν πολύ υγρασία και προστατεύουν από τη φωτιά.
Χαρίζει ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου
Ένας σημαντικός λόγος να σκεφτείς τη δημιουργία roof garden είναι η αύξηση που προκύπτει στην εμπορική αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κλπ) αλλά και στην αντικειμενική τους αξία, λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.
Προσφέρει οφέλη για την υγεία
Μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα, φιλτράρει τους ρύπους προσφέροντας καθαρό αέρα. Αυτό μειώνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Προλαμβάνει την πλημμύρα στο κτίριο
Σύμφωνα με μελέτες, οι πράσινες στέγες βοηθούν να μειωθεί η υπερχείλιση της βροχής κατά 75%, καθώς συγκρατεί το νερό.
Οι τύποι φυτεμένης στέγης
Υπάρχουν τρεις τύποι φυτεμένης στέγης: ο εντατικός, ο εκτατικός και ο ημιεντατικός.
Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια, καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση.
Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150-800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης.
Ημιεντατικός: Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής.