Η σημασία της τακτικής συντήρησης

Διαβάστηκε από 2517 αναγνώστες -

Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος, αλλά και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών. Επίσης βελτιώνει την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας παράλληλα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 
Είναι σύνηθες όταν πρόκειται για την συντήρηση ενός μηχανήματος να φωνάζουμε έναν πιστοποιημένο ψυκτικό τεχνίτη. Και πολύ σωστά, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εγγύηση του μηχανήματος (για νέες συσκευές) αλλά και ο σωστός τρόπος λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια βήματα που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας μόνος του για να παρατείνει τους χρόνους τακτικής συντήρησης ή επισκευής. 

Εξειδικευμένες επεμβάσεις
Για πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις (βαθύ καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, των φίλτρων και των εναλλακτών, έλεγχος ψυκτικού υγρού και διαρροών, ηλεκτρονικός έλεγχος συστημάτων, καθαρισμό του ανεμιστήρα και του εναλλάκτη στο εξωτερικό μηχάνημα κάθε 2-3 χρόνια) καλό είναι να αναζητούμε τη συμβολή έμπειρου και εξειδικευμένου τεχνίτη.
Τέλος, είναι καλό να γνωρίζουμε πως ένα σύστημα κλιματισμού στο οποίο γίνεται σωστή συντήρηση, μπορεί να λειτουργεί σε καλή κατάσταση για πάνω από 15 χρόνια. Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος κλιματισμού κατά 5%. Eπίσης είναι πολύ σημαντική για την υγεία, αφού εμποδίζει την συγκέντρωση βακτηριδίων, μικροοργανισμών και αλλεργικών παραγόντων. 

Απλές επεμβάσεις 
- Καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού πριν το καλοκαίρι, όπου υπάρχει περισσότερη σκόνη και περισσότεροι αλλεργικοί παράγοντες. 
- Καθαρισμός στα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού – κατά μέσο όρο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο λειτουργίας του σε κατοικίες. Φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
- Αλλαγή των φίλτρων σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν την σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πάγος σε τμήματα του μηχανήματος. 
- Καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου). 
- Φροντίζουμε να μην υπάρχουν εμπόδια, φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο σε απόσταση μικρότερη από 35cm από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανά να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.
- Συχνός καθαρισμός στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος. 
- Δεν υπάρχει λόγος να καλύπτουμε τα εξωτερικά μηχανήματα για προστασία εφόσον  είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους. 
- Είναι καλό τα κλιματιστικά να λειτουργούν για λίγα λεπτά, μερικές μέρες πριν την κανονική τους λειτουργία, στο τέλος άνοιξης για την λειτουργία της ψύξης και στο τέλος του φθινοπώρου για την λειτουργία της θέρμανσης. Έτσι αν υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες θα έχετε τον χρόνο να τις επιδιορθώσετε ή να καλέσετε το εξειδικευμένο συνεργείο. 
Χωρίς τακτική συντήρηση, τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους κάθε χρόνο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ετήσιας συντήρησης υπερκαλύπτεται από τους μειωμένους μηνιαίους λογαριασμούς και από το μειωμένο κόστος επιδιορθώσεων. Τέλος είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την αφύγρανση του σπιτιού μας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ