Υπεγράφη η απόφαση υποχρεωτικής φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Υπεγράφη η απόφαση υποχρεωτικής φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

  • Υπεγράφη η απόφαση υποχρεωτικής φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς
  • Υπεγράφη η απόφαση υποχρεωτικής φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Υπεγράφη η απόφαση υποχρεωτικής φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

1.133 επισκέψεις στο άρθρο (11/06/2024)
Σχολιάστε

- Ο Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση
- Καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης
- Στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των Φ/Β σταθμών
- Βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο η φυτοτεχνική μελέτη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την απόφαση για τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Με αυτήν καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Μεταξύ των εν λόγω παραμέτρων είναι τα χαρακτηριστικά των φυτών (το είδος και το ύψος), οι αποστάσεις από τα στοιχεία της εγκατάστασης, η διαδικασία έγκρισης και ελέγχου, με αυτοψία και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Τι προβλέπεται με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση

Το ελάχιστο πλάτος αυτών των ζωνών φύτευσης είναι 10μ. για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8μ. για τα μεσαίου μεγέθους και 5μ. για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.

Δείτε επίσης: Αυτόνομα φωτοβολταϊκά: «Αντίο» στον λογαριασμό ρεύματος!

Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων καθορίζονται στα 10μ. για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, είδη όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8μ.
 

Ο φορέας του έργου αναλαμβάνει την εγκατάσταση της βλάστησης και τη συντήρησή της για όλη τη διάρκεια του έργου. Βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο είναι η φυτοτεχνική μελέτη, η οποία εντάσσεται στον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως «με τις ρυθμίσεις της νέας Υπουργικής Απόφασης βελτιώνεται η ένταξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο περιβάλλον και η διάθεση αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες».