«Γιγαντώνεται» η αγορά των αυτόνομων φ/β συστημάτων

Διαβάστηκε από 3688 αναγνώστες -

Τα μη διασυνδεδεμένα στο δίκτυο, φωτοβολταϊκά συστήματα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ηλιακής ενέργειας την επόμενη πενταετία, με την «πίτα» της αγοράς να «εκτινάσσεται» στα 3,1 δισ. δολάρια.

 
Η νέα έκθεση με τίτλο «Off-grid solar market trends report 2016» καταγράφει τις πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις και τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, διαφοροποιώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από προσιτές και σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, τα στοιχεία της αγοράς της ηλιακής ενέργειας, δείχνουν ότι οι ετήσιες επενδύσεις στον τομέα off-grid (εκτός δικτύου), έχουν αυξηθεί κατά 15 φορές από το 2012 μέχρι το 2015, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, φθάνοντας την περασμένη χρονιά, τα 276 εκατ. δολάρια. Οι προβλέψεις για το 2020 δε, κάνουν λόγω για περαιτέρω «γιγάντωση» της αγοράς των μη συνδεδεμένων συστημάτων, δημιουργώντας μία «πίτα» της τάξης των 3,1 δισ. δολαρίων, με σχεδόν 100 εκατ. νοικοκυριά να καταλήγουν σε αυτή τη λύση.
Η ηλιακή ενέργεια άλλωστε μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, με χαμηλότερο κόστος, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ακόμη περισσότερο και σε περίπου 1,2 δισ. ανθρώπους, οι οποίοι και ζουν χωρίς τη χρήση του δικτύου ενέργειας. Οι άνθρωποι αυτοί ξοδεύουν ετησίως 27 δισ. δολάρια για το φωτισμό και τη φόρτιση των κινητών, με κηροζίνη, κεριά, δάδες, μπαταρίες και άλλα ορυκτά καύσιμα ως προσωρινές λύσεις.
Πρόκειται για μία μερίδα καταναλωτών, οι οποίοι μέσω τις ηλιακής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών μπορούν να έχουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος. Για αυτό και τα φωτοβολταϊκά εκτός δικτύου καταγράφουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία 5 χρόνια.
Στο ίδιο πλαίσιο δε και περισσότερες από 100 εταιρείες έχουν στραφεί στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, προσβλέποντας και σε νοικοκυριά που δεν έχουν τις σύγχρονες προσβάσεις στην ενέργεια. Το 2015 μάλιστα, κατάφεραν να πουλήσουν σχετικά προϊόντα για πάνω από 20 εκατ. μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτω των 10kW.
Πρόκειται για προϊόντα που βελτιώνουν την ενεργειακή πρόσβαση περίπου 89 εκατ. ανθρώπων στην Αφρική και την Ασία, παρέχοντας αρκετή ενέργεια ώστε 21 εκατ. εξ αυτών να ανέβουν στην πρώτη βαθμίδα της ενεργειακής σκάλας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι στην Κένυα για παράδειγμα, πάνω από το 30% των κατοίκων βρίσκεται εκτός δικτύου, έχοντας τουλάχιστον ένα ηλιακό προϊόν στο σπίτι τους, γεγονός που αναδεικνύει και την τεράστια «δυναμική» της ηλιακής αγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ολόκληρη η έκθεση είναι διαθέσιμη -στα αγγλικά- στην ιστοσελίδα www.lightingglobal.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ