10 λόγοι για να αυτονομήσετε αξιόπιστα το εξοχικό σας

Διαβάστηκε από 8631 αναγνώστες -

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι Έλληνες ετοιμάζονται ήδη για ξεκούραση στα εξοχικά τους. Στην πλειοψηφία τους όμως, πρόκειται για κτίρια που έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότησή τους.

 
Αυτό συμβαίνει είτε λόγω του αυξημένου κόστους των μηνιαίων παγίων των λογαριασμών, για μία μικρή χρήση και κατανάλωση λίγων ημερών, είτε λόγω της ανυπαρξίας ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών είτε λόγω της μεγάλης απόστασης του από το Δίκτυο της ΔΕΗ. 

Tη λύση στην απομακρυσμένη και αυτόνομη ηλεκτροδότηση για εξοχικά έρχονται να δώσουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ, τα οποία εκμεταλλευόμενα την ενέργεια του ήλιου (ή/και του ανέμου), παρέχουν στον χρήστη ηλεκτρικό ρεύμα είτε απευθείας είτε μέσω μπαταριών. Κατά τις βραδινές ώρες ή γενικά κατά την απουσία ηλιοφάνειας η ενέργεια λαμβάνεται από τις μπαταρίες. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα πολλές φορές υποβοηθούνται από ανεμογεννήτρια ή γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων και τότε ονομάζονται υβριδικά αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης.

Τα μέρη του αυτόνομου συστήματος
Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελείται κυρίως από:
- Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.
- Την ανεμογεννήτρια, η οποία συλλέγει την αιολική ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική (επιλέγονται προαιρετικά και μετά από ενδελεχή μελέτη του αιολικού δυναμικού της περιοχής από εξειδικευμένο μηχανικό).
- Τον ρυθμιστή (ή ελεγκτή) φόρτισης, ο οποίος μεταφέρει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή την ανεμογεννήτρια στις μπαταρίες. Επίσης, ελέγχει το ποσοστό φόρτισης των μπαταριών, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και την μακροζωία των συσσωρευτών.
- Την συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες), η οποία αποθηκεύει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή/και την ανεμογεννήτρια προς χρήση τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος. Η ενέργεια από το ρυθμιστή φόρτισης διοχετεύεται στη συστοιχία των μπαταριών, όπου μετατρέπεται σε χημική ενέργεια και αποθηκεύεται.
- Τον αντιστροφέα, ο οποίος μετατρέπει την τάση των μπαταριών σε κατάλληλη μορφή προς χρήση (από συνεχή σε εναλλασσόμενη, DC-AC).
- Την γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση (back-up) για περιόδους που δεν επαρκεί η ενέργεια από τον ήλιο ή τον άνεμο.

10 πλεονεκτήματα του Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού 
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πολλά και σημαντικά, ιδίως για χρήση σε εξοχική κατοικία. Παρακάτω συνοψίζουμε τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει άμεσα να σκεφτεί ο κάθε ιδιοκτήτης εξοχικού, την ηλεκτρική αυτονόμησή του με φωτοβολταϊκά επειδή:

 1. Είναι οικονομικό: Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ρεύματος και των λοιπών χρεώσεων, που συνεπάγεται η σύνδεση με τη ΔΕΗ, καθιστούν την επένδυση βιώσιμη και αποδοτική. Η απόδοση δε της επένδυσης, εκτινάσσεται, στην περίπτωση που το Δημόσιο Δίκτυο είναι απομακρυσμένο και το αρχικό κόστος διασύνδεσης μεγάλο.
 2. Είναι αξιόπιστο: Τα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά απέχουν πολύ από τα συστήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Η επιλογή του έμπειρου -και εξειδικευμένου στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά- Μηχανικού, ο οποίος και θα εκπονήσει την σωστή μελέτη και θα εγκαταστήσει βέλτιστα τα ποιοτικότερα υλικά, εγγυάται αξιόπιστο αποτέλεσμα χωρίς αναπάντεχες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικές βλάβες.
 3. Είναι ασφαλές: Για μία ακόμη φορά η επιλογή του έμπειρου και εξειδικευμένου σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά Εγκαταστάτη-Μηχανικού, εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του συστήματος και την προστασία του χρήστη (διακόπτες, ασφάλειες DC και AC, αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κλπ.) σε κάθε πιθανό σφάλμα ή έκτακτη περίπτωση (πχ. βραχυκύκλωμα, απώλεια μόνωσης και επαφή με γυμνό χέρι – ηλεκτροπληξία, κεραυνοπληξία, υπερθέρμανση, υπερφόρτωση κλπ.).
 4. Είναι αθόρυβο: Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό λειτουργεί τελείως αθόρυβα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θορυβώδεις γεννήτριες υγρών καυσίμων, οι οποίες δεν ταιριάζουν καθόλου με την ηρεμία, που αποζητάει ο ενδιαφερόμενος στην εξοχική του κατοικία, αφουγκραζόμενος την ηρεμία και την ησυχία της μαγευτικής ελληνικής φύσης.
 5. Δεν χρειάζεται συντήρηση: Η συντήρηση ενός ποιοτικού αυτόνομου συστήματος είναι ελάχιστη και δεν συγκρίνεται με τη συχνότητα και το κόστος συντήρησης μίας γεννήτριας υγρών καυσίμων.
 6. Μπαίνει παντού: Ένα αυτόνομο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί παντού (σε οποιαδήποτε τοποθεσία και σε οποιοδήποτε κτίσμα) σε αντίθεση με το δημόσιο δίκτυο που δεν μπορεί ή τουλάχιστον απαιτεί μεγάλο κόστος για να παροχετευθεί σε οποιοδήποτε σημείο.
 7. Είναι οικολογικό: Δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που δεν επιθυμούν, για λόγους αισθητικής, την παρουσία καλωδίων και κολώνων της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο του εξοχικού, όπου περνούν τις πολύτιμες ώρες ηρεμίας τους. Επίσης, πολύ σημαντικός λόγος τοποθέτησης ενός συστήματος παραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η οικολογική συνείδηση του ενδιαφερόμενου (η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διάσωση του περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, κλπ.).
 8. Είναι ευέλικτο: Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ή να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, συνιστώντας μία επένδυση που ποτέ δεν γίνεται εις μάτην.
 9. Ταιριάζει στο Ελληνικό εξοχικό: Ειδικά για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, των οποίων η χρήση είναι περιοδική και περιστασιακή, αλλά κυρίως θερινή, ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελεί την καλύτερη λύση για την ηλεκτροδότηση, αποφεύγοντας μηνιαία πάγια και επιπλέον χρεώσεις που συνεπάγεται η σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο.
 10. Είναι… αυτόνομο: Εγκαθιστώντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο ενδιαφερόμενος δεν εξαρτάται από οποιονδήποτε (για παράδειγμα κάποιον «καλοθελητή» γείτονα που συνήθως τον χρεώνει και την δική του κατανάλωση ρεύματος) και απολαμβάνει της ανέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος πάντα (ακόμη και αν όλοι οι υπόλοιποι για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν, λ.χ. black-out από ΔΕΗ).

Τα σημεία «κλειδιά» για τη μεγιστοποίηση των οφελών
Για να λειτουργήσει όμως σωστά ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, για αρκετά χρόνια, απολαμβάνοντας τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, προϋπόθεση είναι: 
 • η σωστή μελέτη, 
 • η επιλογή των κατάλληλων ποιοτικών υλικών, 
 • η σωστή λειτουργία από το χρήστη  
 • η σχετική συντήρηση. 
Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε χρήστης σε ηλεκτρικά φορτία, όλα τα μέρη του συστήματος επιλέγονται μετά από μελέτη, η οποία εκπονείται από έμπειρο σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά ηλεκτρολόγο μηχανικό. 

Το πιο κρίσιμο μέρος της διαδικασίας είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη Μηχανικού, ο οποίος θα διενεργήσει αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης, θα καταγράψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου, τις μελλοντικές ενεργειακές διαφοροποιήσεις και τον τρόπο χρήσης του κτιρίου (για παράδειγμα ένα εξοχικό συνήθως λειτουργεί το καλοκαίρι και σε περίοδο εορτών).

Στη συνέχεια ετοιμάζει αναλυτική μελέτη, η οποία μας δείχνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού που πρέπει να εγκατασταθεί, την ισχύ του αντιστροφέα, τη χωρητικότητα και την τάση της συστοιχίας συσσωρευτών, το μέγεθος του ρυθμιστή φόρτισης, την ισχύ της ανεμογεννήτριας (προαιρετικά), την ισχύ της γεννήτριας και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες (πχ. προσανατολισμός και κλίση πλαισίων). 

Σε αδρές γραμμές ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο των 250W μπορεί να δώσει στην Ελλάδα 1-1,25kWh ημερησίως σε μία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα και περίπου 0,5kWh το χειμώνα. Η ισχύς του αντιστροφέα καθορίζει την ισχύ των ταυτόχρονα λειτουργούντων φορτίων. Η μπαταρία υπολογίζεται συνήθως για δύο έως τέσσερις μέρες αυτονομία με εκφόρτιση όχι πάνω από 50%.

Τα υλικά ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού
Εξίσου κρίσιμη είναι η επιλογή των υλικών  που θα εγκατασταθούν και η εμπειρία του συνεργείου που θα κληθεί να τα τοποθετήσει. Για παράδειγμα, μία μπαταρία φορτηγού μπορεί να απέχει σε κόστος μόλις 100-200 ευρώ από μία μπαταρία κλειστού τύπου για φωτοβολταϊκά, αλλά η διαφορά στο χρόνο ζωής τους απέχει 3 έως 5 φορές (για να μη μιλήσουμε για στοιχεία 2βολτα OpZs που χαίρουν ακόμη και 20 φορές περισσότερο χρόνο ζωής). 

Επίσης, ένας φθηνός αντιστροφέας (αγνώστου προελεύσεως) το πιο πιθανό είναι σε μία μελλοντική επέκταση να είναι άχρηστος, καθώς δεν θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος παραλληλίζοντάς τον να επαυξήσει τη στιγμιαία ισχύ του συστήματός του. Τέλος, ένας φθηνός ρυθμιστής φόρτισης μπορεί να απέχει μόλις 100 ευρώ από ένα «έξυπνο» MPPT ρυθμιστή, αλλά μπορεί να καταστεί η αιτία να χάσει ο ενδιαφερόμενος ακόμη και το 30% της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά του πλαίσια.

Επιπλέον, όπως οι γιατροί δεν μπορούν όλοι να θεραπεύσουν τις ίδιες παθήσεις, το ίδιο και οι Μηχανικοί, δεν ειδικεύονται όλοι στην μελέτη και εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος (ας σημειωθεί ότι η μελέτη και εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος ηλεκτροδότησης δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες ενός διασυνδεδεμένου με τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκού). 

Λειτουργία και συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος
Τέλος, πολύ σημαντική είναι η ορθή λειτουργία και συντήρηση ενός αυτόνομου συστήματος. Οι κατάλληλες οδηγίες που θα δοθούν στον χρήστη από τον έμπειρο σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά Μηχανικό, μπορεί να αποτρέψουν τη γρήγορη μείωση του χρόνου ζωής των μπαταριών ή ακόμη και συνεχή και επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ που κανένας δεν επιθυμεί. 

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι ο χρήστης θα πρέπει να ελέγχει (σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται αυτόματα από κάποιο επώνυμο αντιστροφέα ή/και «έξυπνο» ελεγκτή φόρτισης) το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών και να μην το αφήνει να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (πχ 60%, ο εγκαταστάτης θα αντιστοιχήσει στον χρήστη την τάση των μπαταριών που έχουν εγκατασταθεί με το ποσοστό φόρτισής τους). Για να μην εκφορτίζεται βαθέως και πολλές φορές η μπαταρία δε, θα πρέπει τα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία να χρησιμοποιούνται κυρίως με ηλιοφάνεια. Σε παρόμοια λογική οι συσκευές θα πρέπει να είναι οικονομικής ενεργειακής κλάσης (Α+), ο φωτισμός να είναι LED, να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας και να χρησιμοποιείται υγραέριο για μαγείρεμα ή και θέρμανση. 

Οι πλύσεις του πλυντηρίου να γίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες (<45οC), να απομακρύνονται από την πρίζα οι συσκευές, ώστε να μην έχουμε καταναλώσεις-φαντάσματα κα. 

Όσον αφορά στη συντήρηση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού, αυτή συνίσταται κυρίως στον καθαρισμό των πάνελ και στη συμπλήρωση απιονισμένου νερού στις μπαταρίες (αν αυτές είναι ανοιχτού τύπου). Τα υπόλοιπα (για παράδειγμα εξισορρόπηση μπαταριών) αναλαμβάνουν να τα κάνουν αυτόματα ένας «έξυπνος» ποιοτικός ρυθμιστής φόρτισης και ένας επώνυμος αξιόπιστος αντιστροφέας.

Το φωτοβολταϊκό του εξοχικού στην πράξη
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος σε μία εξοχική κατοικία, αναλύουμε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός τυπικού ελληνικού εξοχικού θερινής χρήσης ως επί το πλείστον και για Σαββατοκύριακα το χειμώνα, το οποίο και περιλαμβάνει τη χρήση κουζίνας υγραερίου για μαγείρεμα και ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης .

Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να παράγει μία ηλιόλουστη μέρα από 3kWh το χειμώνα έως 8kWh το καλοκαίρι (6kWh περίπου για να καλύψουν τις ανάγκες του χρήστη και 2kWh για να φορτίσουν τις μπαταρίες που εκφορτίστηκαν το προηγούμενο βράδυ). Η ικανότητα αποθήκευσης είναι περίπου 15kWh από τις οποίες οι μισές είναι διαθέσιμες για 50% εκφόρτιση. Τέλος, η ισχύς ταυτόχρονης λειτουργίας είναι περίπου 2.500 Watts (δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα κλιμαστιστικό και πλυντήριο στους 60οC).
Είναι φανερό ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου αυτόνομου συστήματος μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από 10 χρόνια για ένα εξοχικό που ήδη έχει σύνδεση με τη ΔΕΗ και από την πρώτη μέρα για ένα εξοχικό του οποίου η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο κοστίζει για παράδειγμα 8.000€ (είτε γιατί πρέπει να νομιμοποιηθεί το κτίσμα, είτε γιατί είναι σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο). 

Στον Πίνακα 1.1 φαίνονται οι ηλεκτρικές απαιτήσεις του πελάτη

Φορτία

Ισχύς (Watts)

Ώρες λειτουργίας (ημερησίως)

Ενέργεια (Wh)

Φωτισμός

100

6

600

Ψυγείο

100

24 (On-Off)

600

Τηλεόραση

50

4

200

Υπολογιστής

150

4

600

Ραδιόφωνο

20

5

100

Απορροφητήρας

200

2

400

Κλιματιστικό

1000

2

2000

Πλυντήριο

2300

0,5 (2 φορές τη βδομάδας)

1150

Διάφορα

1000

0,5

500

Σύνολο

<3000W ταυτόχρονα

-

6.150Wh



Στον πίνακα 1.2 φαίνονται τα μεγέθη των υλικών που επιλέχθηκαν μαζί με το ενδεικτικό τους κόστος, καθώς και το κόστος εγκατάστασής τους:

Υλικά

Πλήθος - Τύπος

Κόστος (+ ΦΠΑ)

Φωτοβολταϊκά Πλαίσια

6 x Aleo S.18 250Wp

1.200€

Αντιστροφέας-Φορτιστής

Victron Multiplus 3000VA

1.450€

Ελεγκτής Φόρτισης

Outback FlexMax MPPT 60A

600€

Μπαταρίες

4 x Rolls 6V-605Ah C100

1.600€

Βάσεις στήριξης

Αλουμίνιο

300€

Ηλεκτρολογικά

Ασφάλειες-Πίνακες-Καλώδια-Σωλήνες

400€

Εγκατάσταση

Εκτίμηση

400€

Σύνολο

 

5.950€+ΦΠΑ


Συμπέρασμα
Η ηλεκτροδότηση μίας τυπικής Ελληνικής εξοχικής κατοικίας με φωτοβολταϊκά είναι εφικτή, οικονομική, αξιόπιστη και ασφαλής,  σε συνάρτηση πάντα και με την επιλογή συνεργάτη που θα εκτιμήσει σωστά τις ανάγκες του καταναλωτή θα επιλέξει κατάλληλα ποιοτικά υλικά, τα οποία και θα εγκαταστήσει σύμφωνα με της αρχές της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβουλεύσει τον ενδιαφερόμενο για την ορθή χρήση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος.

Άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Γενικού Δ/ντή της MP-Energy Solutions, www.mp-energy.gr




 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 • ESHOPS.GR – Το πληρέστερο διαδικτυακό κατάστημα Φωτοβολταϊκών

  Βρείτε στο πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα φωτοβολταϊκών, ESHOPS.GR τα καλύτερα πάνελ και inverter, τους πιο σωστούς ρυθμιστές φόρτισης και τις μπαταρίες με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για όλα τα αυτόνομα συστήματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.
  τηλ: 2104323198, 28210 88102 Περισσότερα
 • Τα πάντα γύρω από τα αυτόνομα συστήματα!

  Η KOSTAL παράγει τεχνολογικά απαιτητικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά προϊόντα για σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματικός όμιλος απασχολεί σε 39 σημεία ανά τον κόσμο σε 18 χώρες περίπου 16.300 συνεργάτες. τηλ: 2310 477 550 Περισσότερα
 • Ενεργειακή αυτονομία χωρίς όρια !

  Για περισσότερο από 20 χρόνια η Κ. ΑΝΔΡΟΜΙΔΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ - ELECTROTECH POWER SYSTEMS σχεδιάζει, προμηθεύει και εγκαθιστά ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα κάθε μεγέθους για οικίες και επιχειρήσεις. τηλ: 2104321398 Περισσότερα
 • Πιστοποιημένη ποιότητα στα φωτοβολταϊκά

  Η NanoDomi > δραστηριοποιείται στην προμήθεια, σχεδιασμό, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών, και άλλων συστημάτων Α.Π.Ε όπως: αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, λαμπτήρες LED & αυτόνομα φωτιστικά καθώς και άλλες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. τηλ: 2103629581 Περισσότερα
 • Έργα φωτοβολταϊκών σε ολόκληρη την Ελλάδα

  Η PHOTOVOLTAIC είναι τεχνική και εμπορική εταιρία που από το 1995 δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο τις γερμανικές εταιρείες Solar Fabrik, Steca και Phaesun.
  τηλ: 2107225440 Περισσότερα
 • Εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας για έργα ΑΠΕ

  Η SUMEC A.E. αποτελεί θυγατρική εταιρεία της SUMEC CLEAN ENERGY International που εδρεύει στο Hong Kong. Ανήκουν στον κρατικό κινεζικό όμιλο της SINOMACH. Στην Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παρουσία, με στελεχιακό δυναμικό υψηλής κατάρτισης, δηλώνοντας δυναμικά το παρόν και προσφέροντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. τηλ: 2111077733 Περισσότερα
 • Συστήματα βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών EUROPA SUN

  Η Europa σχεδιάζει και παράγει Συστήματα Στήριξης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων για εγκατάσταση επί εδάφους και επί βιομηχανικής στέγης. Tα Συστήματα Στήριξης Europa Sun σχεδιάζονται και παράγονται στις εγκαταστάσεις της Europa, στα Οινόφυτα Βοιωτίας και είναι πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης. τηλ: 22624 40000 - 22620 32202 Περισσότερα
 • Ολοκληρωμένα Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας

  Η enefsys σχεδιάζει και υλοποιεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης στον κτιριακό τομέα, σχεδιάζει, υλοποιεί και παρακολουθεί έργα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, λειτουργεί ως ενεργειακός σύμβουλος, και κατασκευάζει κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (ΝΖΕΒ). τηλ: 2109637395 Περισσότερα
 • Kορυφαία ελληνική εταιρεία φωτοβολταϊκών

  H BIG SOLAR είναι κορυφαία εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μέχρι σήμερα έχει διακινήσει φωτοβολταϊκά πλαίσια και μετατροπείς συνολικής ισχύος άνω των 360MW. Μεταξύ άλλων, έχει προμηθεύσει το βασικό εξοπλισμό εμβληματικών φ/β έργων, όπως ο μεγαλύτερος φ/β σταθμός επί στέγης στην Ελλάδα, ισχύος 2MW. τηλ: 210 5509090 Περισσότερα
 • `Αριστα συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας

  Η εταιρεία Olympic Engineering & Consulting ειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, πιο συγκεκριμένα σε: - Αυτόνομα φωτοβολταϊκά – υβριδικά συστήματα, διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά, εγκαταστάσεις, σχεδιασμό, τεχνική υποστήριξη, συντηρήσεις φωτοβολταϊκών, θέρμανση-ψύξη με αντλίες θερμότητας κ,ά. τηλ: 2621 026907 Περισσότερα
 • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

  Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Αυτονομώ". τηλ: 23510 29777 Περισσότερα
 • Λύσεις Smart PV από την Huawei

  Η Huawei προσφέρει πλήρως ψηφιοποιημένες λύσεις Smart PV, αξιοποιώντας πάνω από 30 χρόνια τεχνογνωσίας. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες ΑΙ και Cloud, εισάγει τις πλέον σύγχρονες ICT λύσεις στα Φ/Β διασφαλίζοντας αυξημένη απόδοση, ασφάλεια, αξιοπιστία, με δυνατότητες O&M και Υποστήριξης Δικτύου. τηλ: +30 2106879008, +30 6945 495966 Περισσότερα
 • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

  Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακές επιθεωρήσεις κτηρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση Φ/Β (net metering), υβριδικών συστημάτων ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
 • Συστήματα Θέρμανσης - Ψύξης & ΑΠΕ από ειδικούς

  Η ΤΕΡΚΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ ιδρύθηκε το 1994 από μια ομάδα ειδικών με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα του Κλιματισμού, Θέρμανσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  Η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ στα Συστήματα Θέρμανσης - Ψύξης και Αυτοπαραγωγή Ρεύματος. τηλ: 2106431609, 2106437833 Περισσότερα
 • Στόχος: η ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη

  Η MP energy σας προσφέρει ενδελεχή μελέτη και σχεδίαση που συνδυάζεται με την άριστη ποιότητα και αξιοπιστία των υλικών που επιλέγονται. Το εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό της εγγυάται τη βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση, ενώ το έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό δυναμικό προσφέρει τη βέλτιστη εγκατάσταση του συστήματος. τηλ: 2103217895 Περισσότερα