Στις εικόνες φαίνονται (ενδεικτικά) μερικά φωτοβολταϊκά πλαίσια που έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο PID. Τα πλαίσια αυτά βρίσκονται τοποθετημένα στα άκρα των φωτοβολταϊκών συστοιχιών (Μετρήσεις 17/6/2014)

Σε κάθε tracker τοποθετείται ένα PIDBOX

Ο τρόπος τοποθέτησης των PIDBOXes

Πίνακας 1

Γράφημα 1: Η παραγωγή του Tracker No3 παρουσιάζεται μειωμένη κατά περίπου 5% σε σχέση με την παραγωγή των δύο άλλων Trackers.

Γράφημα 2: Η παραγωγή του Tracker No3 παρουσιάζει μια αύξηση στην απόδοση σε σχέση με τους δύο άλλους Tracker κατά 3% περίπου.

Πίνακας 2

Ο «γιατρός» των φωτοβολταϊκών

Διαβάστηκε από 2913 αναγνώστες -

Η σταδιακή μείωση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων μπορεί τώρα να αναστραφεί με την τοποθέτηση του PIDbox, το οποίο διαθέτει πιστοποιημένα αποτελέσματα από δοκιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη!

 
Σχεδόν όλες οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν το αργότερο μετά από δύο έτη κάποια δυσλειτουργία ή ανάγκη αναβάθμισης. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι ο επηρεασμός σχεδόν όλων των εγκατεστημένων πλαισίων από το φαινόμενο PID, με αποτέλεσμα μην αποδίδουν την αναμενόμενη ενέργεια. Πότε και πως μπορούμε να επιδιορθώσουμε αυτές τις βλάβες; Η καλύτερη περίοδος είναι ο χειμώνας, έτσι ώστε το φωτοβολταϊκό σύστημα να είναι έτοιμο όταν ο ήλιος κάνει για τα καλά την εμφάνισή του. Όσο για τον τρόπο, η πιστοποιημένη λύση είναι μία και λέγεται PIDbox!

Τι είναι το PID;
Το PID (Potential Induced Degradation), είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οδηγεί σε σταδιακή μείωση της απόδοσής τους, αγγίζοντας και το 30% μετά από λίγα χρόνια. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στα φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία παρουσιάζουν υψηλό δυναμικό (θετικό ή αρνητικό) ως προς την Γη και κυρίως στα πλαίσια με αρνητικό δυναμικό (τάση προς γη). Η υψηλή τάση των φωτοβολταϊκών συστοιχιών, η υγρασία, η υψηλή θερμοκρασία καθώς και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του φαινομένου.

Τι κάνει το iLUMEN PID Mini Box

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη σωστής λειτουργίας και υψηλής παραγωγικότητας των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ο έλεγχος αύξησης της απόδοσης του φωτοβολταϊκού συστήματος και η βελτιστοποίηση των πλαισίων είναι ένα απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι των διαδικασιών συντήρησης και της επενδυτικής υπεραξίας της κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, μεγάλης ή μικρής. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη χρήση των iLUMEN PID Mini Boxes.

Το PIDbox:
  • Έχει εύκολη και απλή εφαρμογή
  • Αναζωογονεί τα φωτοβολταϊκά πλαίσια που έχουν επηρεαστεί από το PID  
  • Είναι συμβατό με όλους τους (Μicro-) Ιnverters και τις συστοιχίες
  • Αποτελεί ιδανική λύση για μικρού και μεσαίου μεγέθους εγκαταστάσεις.
  • Δουλεύει τη νύχτα και τον χειμώνα
  • Επιτυγχάνει αισθητή αύξηση της παραγωγής από τις πρώτες ημέρες
  • Τοποθετείται σε υφιστάμενες φωτοβολταϊκες εγκαταστάσεις χωρίς επέμβαση στην υπάρχουσα διαστασιολόγηση

Πιστοποίηση λειτουργίας του PID box
Η εταιρεία PALS Engineering, έχοντας ευρεία γνώση του αντικειμένου των φωτοβολταϊκών συστημάτων, προέβη σε έλεγχο της αύξησης απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος με χρήση των ILUMEN PID Mini Boxes. Σε μια μελέτη που επικεντρώθηκε στη μελέτη της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 80KWp στην Κρήτη (εξοπλισμό τον οποίο παρείχε η εταιρεία TRITEC), η PALS εξέτασε την αύξηση ή όχι της απόδοσης πλαισίων που είχαν επηρεαστεί από το φαινόμενο PID και στα οποία είχε εγκατασταθεί το ILUMEN PID Box. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αύξησης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων έχουν πιστοποιηθεί και από ανεξάρτητους φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Εγκατάσταση των ILUMEN PID MINI Boxes
Η εγκατάσταση των ILUMEN PID Boxes έγινε σύμφωνα με την εξής διαδικασία. Σε κάθε Tracker τοποθετήθηκε ένα PIDBOX. Η συνδεσμολογία έγινε όπως φαίνεται στο σχέδιο παραπάνω.

Στην είσοδο του PIDBOX παραλληλίζονται δυο συστοιχίες με ίσο αριθμό φωτοβολταϊκών πλαισίων, οι οποίες θα διαχωριστούν ξανά στην έξοδό του, για να συνδεθούν στις συνέχεια στις δύο ανεξάρτητες εισόδους MPP1 και MPP2 του αντιστροφέα. Βέβαια με τον τρόπο αυτό, με τον παραλληλισμό δηλαδή των συστοιχιών, χάνεται το πλεονέκτημα της σύνδεσης ανεξάρτητου κυκλώματος (συστοιχίας) ανά είσοδο MPP του αντιστροφέα. Η παραπάνω επιλογή έγινε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου πλήθους PIDBOX και συνεπώς του κόστους αγοράς και εγκατάστασής τους.

  • Η εγκατάσταση του πρώτου PIDBOX στον Tracker No3 πραγματοποιήθηκε στις 9/7/2014.
  • H εγκατάσταση του δεύτερου PIDBOX στον Tracker No2 πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2014.

Συνεπώς για τον έλεγχο της λειτουργίας των PIDBOXes θα χρειαστεί να συγκρίνουμε την παραγόμενη ενέργεια ανά Tracker, πριν και μετά την τοποθέτηση των PIDBOXes. Η σύγκριση γίνεται με την ενέργεια που παράγεται στον Tracker, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί PIDBOX, έτσι ώστε να έχουμε μια εκτίμηση της αύξησης της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων μετά την χρήση των PIDBOX.

Τα στοιχεία της απόδοσης
Πριν την εγκατάσταση του PIDBOX κατά τον μήνα Ιούνιο έχουμε τα δεδομένα παραγόμενης ενέργειας ανά Tracker (Tracker No1 – No2 – Νο3) που φαίνονται στον Πίνακα 1. Από τον Πίνακα 1 προκύπτει ότι η παραγωγή του Tracker No3 είναι κατά περίπου 4% μειωμένη (και λόγω σκίασης, όπως θα φανεί στα γραφήματα παρακάτω) σε σχέση με την παραγόμενη ενέργεια από τους δύο άλλους Tracker (No1 – No2), των οποίων η συνολικά παραγόμενη ενέργεια κατά τον μήνα Ιούνιο παρουσιάζει μηδενική διαφορά.

Το παραπάνω αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται με την βοήθεια του συστήματος καταγραφής εάν ανατρέξουμε στην ημερήσια παραγωγή (ανά ημέρα και αντιστροφέα τον μήνα Ιούνιο). Στο γράφημα 1 φαίνεται η ισχύς των αντιστροφέων κάποιες μέρες του Ιουνίου.

Μετά την εγκατάσταση του ILUMEN PID MINIBOX στον Tracker No3, στις 9/7/2014, έχουμε την συμπεριφορά που περιγράφεται στο Γράφημα 2.

Δυο μήνες περίπου μετά την εγκατάσταση των ilumen έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20% όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, οπού εμφανίζονται συγκεντρωτικά οι παραγωγές ανά Tracker. Συνολικά για τον μήνα Σεπτέμβριο έχουμε τα δεδομένα του Πίνακα 2.

Όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τον παραπάνω πίνακα η χρήση των ILUMEN PID BOX έχει επιφέρει μια αύξηση περίπου 23% στον Tracker No2 σε σχέση με τον Tracker No1, και 20% στον Tracker No3 σε σχέση με τον Tracker Νο4.


Αποτελέσματα Χρήσης ILUMEN
Τελικά, από τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτει μια αύξηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ στις συστοιχίες όπου έγινε η τοποθέτηση των ILUMEN PID MINIBOX. Η αύξηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα παραγωγής των αντίστοιχων αντιστροφέων πριν την εγκατάσταση των BOX (όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω), είναι της τάξης του 25% για το διάστημα των τεσσάρων μηνών από την εγκατάσταση.

Εκτιμάται ότι η απόδοση των εν λόγω φωτοβολταϊκών πλαισίων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο ρυθμός αύξησης της απόδοσης εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος.
Η μείωση της απόδοσης των εν λόγω φωτοβολταϊκών πλαισίων λόγω του φαινομένου PID έχει υπολογιστεί σε περίπου 30% της ονομαστικής απόδοσης.


¶ρθρο του κ. Ευάγγελου Ζωίδη, Executive Director International Sales & Marketing της Tritec Energy και κ. Συριγωνάκη Κωστή, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. για την Pals Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ