«Αντίο» ΔΕΗ

Διαβάστηκε από 17651 αναγνώστες -

Η «αυτονόμηση» μιας εξοχικής κατοικίας συναντά ολοένα και περισσότερους οπαδούς το τελευταίο διάστημα, καθώς η «απεμπλοκή» από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι ένα σημαντικό δέλεαρ.

 
Aρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ» έχουμε αναλύσει εφαρμογές αυτόνομων εξοχικών κατοικιών και τα οφέλη που πηγάζουν από μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται και στο κατά πόσο είναι εφικτή η ενεργειακή αυτονομία μιας κύριας κατοικίας. Δηλαδή, μπορούμε να απαλλαγούμε μια για πάντα από το άγχος της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ και να καλύπτουμε τις καθημερινές ενεργειακές μας ανάγκες με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Φυσικά, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, αφού οι τελευταίες τεχνολογίες στο χώρο των ΑΠΕ μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι, ακόμη και στην περίπτωση μόνιμης κατοικίας. Στο παράδειγμα που ακολουθεί, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πόσα χρήματα θα σας στοιχίσει περίπου μια τέτοια κίνηση και ποιες ενεργειακές ανάγκες σας θα μπορείτε να καλύπτετε. 
 
info
Μπορούμε να χωρίσουμε την αυτονόμηση της οικίας σε τρεις κατηγορίες:
•  Αυτονόμηση «εξοχικού» (οικίας με περιοδική χρήση κυρίως το καλοκαίρι και τα σαββατοκύριακα): Σε αυτές τις περιπτώσεις η αυτονόμηση είναι σχετικά μικρού κόστους, αφού οι ανάγκες για ενέργεια είναι περιορισμένες. Η απαιτούμενη ενέργεια συνήθως καλύπτει φωτισμό, ψυγείο ή και καταψύκτη, τηλεόραση και P/C.    
•  Πλήρης αυτονόμηση με περιορισμούς (οικία με συνεχή ετήσια χρήση, με προσαρμογή των αναγκών): Σε αυτή την περίπτωση, η αυτονόμηση είναι εφικτή και συμφέρουσα, προϋποθέτοντας όμως κάποιες αλλαγές στη χρήση των συσκευών και του τρόπου κατανάλωσης της ενέργειας. Ακολουθούνται κανόνες για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης της ενέργειας, γίνεται προγραμματισμός της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών (πλυντήρια, ηλεκτρικές σκούπες κλπ) και, εάν απαιτείται, αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακής κλάσης Α).
•  Πλήρης αυτονόμηση χωρίς περιορισμούς (οικία με συνεχή ετήσια χρήση, χωρίς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας): Σε αυτή την περίπτωση, η αυτονόμηση είναι εφικτή μεν, αλλά υψηλού κόστους, αφού χρειάζεται να εγκατασταθεί πολύ μεγαλύτερο σύστημα για να καλύψει 100% τις στιγμιαίες ανάγκες για μεγάλη ισχύ από την ταυτόχρονη χρήση συσκευών. Σε ένα τέτοιο σύστημα, θα υπάρχει μεγάλο περίσσευμα ενέργειας για μεγάλες χρονικές περιόδους, που θα μένει ανεκμετάλλευτη. Ωστόσο, όπως θα παρουσιάσουμε και σε επόμενο τεύχος του περιοδικού, μέσω των έξυπνων δικτύων η ενέργεια που περισσεύει, θα μπορεί να πωλείται στο δίκτυο ή αντίστοιχα όταν παρουσιάζεται ενεργειακό έλλειμα, θα είναι  εφικτή η αγορά ρεύματος
 
Πως σχεδιάζεται ένα αυτόνομο σύστημα 
Η εταιρεία που θα αναλάβει την αυτονόμηση της κατοικίας σας, θα λάβει υπόψη της στοιχεία όπως τις ενεργειακές ανάγκες που θέλετε να καλύπτετε, αλλά και την τοποθεσία που βρίσκεται (ο παράγοντας αυτός επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας του φωτοβολταϊκού συστήματος). Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, κάθε τέτοιο σύστημα είναι πλήρως επεκτάσιμο και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές ΑΠΕ. Ο ρυθμιστής φόρτισης που διαθέτουν αυτά τα συστήματα ειδοποιεί ηχητικά για τη μείωση της αποθηκευμένης ενέργειας, ενώ και οι μπαταρίες έχουν αντίστοιχες ενδείξεις. Έτσι, είμαστε ενήμεροι ανά πάσα στιγμή για την ενέργεια που απομένει, ενώ μπορούμε να εφοδιάσουμε το σύστημα και με μια συμβατική γεννήτρια για κάθε ενδεχόμενο.
 
Τι θα καλύψετε σε κατοικία 100 τ.μ.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα πλήρους αυτονόμησης μιας οικίας  στην Λάρισα, επιφάνειας περίπου 100 τ.μ., αποτελούμενης από σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο και δύο υπνοδωμάτια, με συνεχή χρήση όλο το έτος. Στην εν λόγω, μόνιμη, οικία απαιτείται η ενεργειακή κάλυψη 6.800 kWh (κιλοβατώρων) ετησίως, κατανάλωση που κατανέμεται στις παρακάτω συσκευές με τις αντίστοιχες καταναλώσεις: 
• 10 Λάμπες οικονομίας 15W εκάστη, για 8 ώρες ημερησίως
• 2 Ψυγειοκαταψύκτες (Α+ κλάσης), για 24ωρη λειτουργία 
• Κεντρική θέρμανση με λέβητα πετρελαίου για λειτουργία από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο (8-10 ώρες τη μέρα)
• 2 ηλεκτρικές εστίες (μάτια κουζίνας), για 2 ώρες ημερησίως
• Ηλεκτρικός φούρνος, 3 φορές την εβδομάδα, για 2 ώρες την φορά
• Απορροφητήρας κουζίνας, για 2 ώρες ημερησίως
• Φούρνος μικροκυμάτων, για 15 λεπτά την ημέρα
• Καφετιέρα, για 15 λεπτά την ημέρα
• Τοστιέρα, για 15 λεπτά την ημέρα
• Βραστήρας, για 5 λεπτά την ημέρα
• Πλυντήριο πιάτων (οικονομικό πρόγραμμα 50o C), 3 φορές την εβδομάδα
• Πλυντήριο ρούχων (5kg στους 40ο C), 4 φορές την εβδομάδα
• Ηλεκτρική σκούπα, 3 φορές την εβδομάδα, για 15 λεπτά
• Σίδερο ατμού, 3 φορές την εβδομάδα, για 30 λεπτά
• 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής, για 4 ώρες ημερησίως
• Φόρτιση 1 φορητού υπολογιστή, για 4 ώρες ημερησίως
• Video ή DVD, για 3 ώρες ημερησίως
• 2 τηλεοράσεις, για 5 ώρες ημερησίως 
• 5 συσκευές σε 24ωρη αναμονή 
• Κλιματιστικό 14.000 Btu, για 3 μεσημεριανές ώρες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. 
 
Για την κάλυψη των παραπάνω ενεργειακών απαιτήσεων προδιαγράφηκε ένα Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα το οποίο θα είναι χωρισμένο σε 2 τομείς και θα έχει ενεργειακή αυτονομία για 2 ημέρες. Ο ένας θα τροφοδοτεί την οικία με εναλλασσόμενο ρεύμα απευθείας και ο άλλος τομέας θα αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια σε μπαταρίες οι οποίες θα δίνουν ρεύμα κατά τις βραδινές ώρες και τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
 
 Το Φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από: 
♦ Φωτοβολταϊκά πλαίσια συνολικής ονομαστικής ισχύος 5,20 kWp (κιλοβάτ)
♦ 1 inverter για την απΆ ευθείας κατανάλωση
♦ 1 inverter για την διαχείριση του δικτύου
♦ 1 ρυθμιστής φόρτισης 
♦ 12 Μπαταρίες 12V, 200 Ah
♦ Σύστημα στήριξης από αλουμίνιο
♦ Καλωδίωση από επικασσιτερωμένο χαλκό και προστασία UV
♦ Ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες κλπ) Το παραπάνω σύστημα σήμερα κοστίζει (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλεγούν) από 15.000 -18.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Βέβαια, εάν η συγκεκριμένη οικία διαφοροποιήσει το «ενεργειακό της αποτύπωμα» και επιλέξει να λειτουργήσει πιο οικολογικά, το κόστος της πλήρους αυτονόμησης θα μειωθεί.
 
Τα μέρη ενός αυτόνομου συστήματος 
♦ Φωτοβολταϊκά πλαίσια για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας 
♦ Αντιστροφείς ισχύος (inverters) που απαιτούνται για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο
♦ Συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση ενέργειας και τη χρήση της όλο το 24ωρο
♦ Ρυθμιστής φόρτισης 
♦ Καλωδιώσεις 
 
Τι ισχύει για την κατανάλωση ενέργειας 
Γενικότερα, η υιοθέτηση αυτόνομου συστήματος σε κάποια κατοικία προϋποθέτει μια σειρά από παραδοχές, όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας και στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Για παράδειγμα, κρίνεται σκόπιμο να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες με νέους οικονομίας και να χρησιμοποιούμε συσκευές ενεργειακής Κλάσης Α. Έτσι, επιτυγχάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία του συστήματος. Παρακάτω παραθέτουμε παραδείγματα ορθολογικής χρήσης της ενέργειας που θα σας βοηθήσουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: 
Πλυντήριο ρούχων 
• Ρυθμίζουμε τον διακόπτη του πλυντηρίου στους 30ο C, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει το πλυντήριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση του νερού. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά, τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Ηλεκτρική κουζίνα
• Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε 30-60% στο ρεύμα.
• Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό – η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.
Φωτισμός 
• Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, για να καταναλώνουμε μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα.Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται.
Ηλεκτρονικές συσκευές 
• Κλείνουμε τις συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση, το DVD και το στερεοφωνικό, από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής οι συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.
• Βγάζουμε τους φορτιστές από την πρίζα μετά την φόρτισή τους.
 
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 • Εξειδικευμένα Ενεργειακά Έργα

  Η εταιρεία Νικόλαος Πατεράκης αναλαμβάνει τη σχεδίαση και τοποθέτηση ενεργειακών συστημάτων και εξοικονόμησης ενέργειας (Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Ανεμογεννήτριες, Ηλιοθερμικά Συστήματα, Γεωθερμία, Ενεργειακά Συστήματα Θέρμανσης). Διαθέτει την εμπειρία για να τα προσαρμόσει στις ανάγκες μίας οικίας, ενός επαγγελματικού χώρου ακόμα και ενός οικισμού. τηλ: 6945487167 Περισσότερα
 • Εξοικονομούμε ενέργεια και χρήμα!

  ΜΥΡΙΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.: Υπεργολαβία Δημοσίων Έργων και Εμπορική Προώθηση και Πώληση ειδικού Εξοπλισμού κατοικιών. Αναλαμβάνει την ένταξή σας στο «Εξοικονομώ Kατ΄ οίκον». τηλ: 22990 22932 Περισσότερα
 • Έργα φωτοβολταϊκών σε ολόκληρη την Ελλάδα

  Η PHOTOVOLTAIC είναι τεχνική και εμπορική εταιρία που από το 1995 δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο τις γερμανικές εταιρείες Solar Fabrik, Steca και Phaesun.
  τηλ: 2107225440 Περισσότερα
 • H Energy 4you έχει στην λύση για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

  H ENERGY 4YOU με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ενεργειακών αναβαθμίσεων προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Εγκαταστήστε σύστημα net–metering στο σπίτι σας και εξοφλείστε την επένδυσή σας. Έως και…36 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα! τηλ: 213 031 6009 Περισσότερα
 • Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 100% εγγυημένη απόδοση

  Αποκλειστικό αντικείμενο της εταιρείας HelioSystems, είναι η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων και η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 100% εγγυημένη απόδοση. Η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου. τηλ: 25210 55050 Περισσότερα
 • Solar Panels από την EGING PV

  Η EGing Photovoltaic Technology συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Tier 1 Bloomberg με τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πλαισίων. Solar Panels με καθετοποιημένη παραγωγή ετήσιας δυναμικότητας 5.2GW σε ένα εργοστάσιο, πλαίσια υψηλής απόδοσης single face/bifacial με μισές κυψέλες και διπλό τζάμι και εξαιρετικές αποδόσεις για τους επενδυτές και τεχνική υποστήριξη για τους εγκαταστάτες. τηλ: 212 000 2277 Περισσότερα
 • Τα πάντα γύρω από τα αυτόνομα συστήματα!

  Η KOSTAL παράγει τεχνολογικά απαιτητικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά προϊόντα για σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματικός όμιλος απασχολεί σε 39 σημεία ανά τον κόσμο σε 18 χώρες περίπου 16.300 συνεργάτες. τηλ: 2310 477 550 Περισσότερα
 • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

  Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακές επιθεωρήσεις κτηρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση Φ/Β (net metering), υβριδικών συστημάτων ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
 • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

  Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
 • Ενεργειακή αυτονομία χωρίς όρια !

  Για περισσότερο από 20 χρόνια η Κ. ΑΝΔΡΟΜΙΔΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ - ELECTROTECH POWER SYSTEMS σχεδιάζει, προμηθεύει και εγκαθιστά ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα κάθε μεγέθους για οικίες και επιχειρήσεις. τηλ: 2104321398 Περισσότερα
 • `Αριστα συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας

  Η εταιρεία Olympic Engineering & Consulting ειδικεύεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, πιο συγκεκριμένα σε: - Αυτόνομα φωτοβολταϊκά – υβριδικά συστήματα, διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά, εγκαταστάσεις, τεχνική υποστήριξη, συντηρήσεις φ/β, θέρμανση-ψύξη με αντλίες θερμότητας, -εισαγωγή και διανομή φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλής απόδοσης. τηλ: 2621 026907 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ` Οίκον ΙΙ".  τηλ: 23510 29777 Περισσότερα
 • Στόχος: η ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη

  Η MP energy σας προσφέρει ενδελεχή μελέτη και σχεδίαση που συνδυάζεται με την άριστη ποιότητα και αξιοπιστία των υλικών που επιλέγονται. Το εξαιρετικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της εγγυάται τη βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση, ενώ το έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό δυναμικό προσφέρει τη βέλτιστη εγκατάσταση του συστήματος. τηλ: 2103217895 Περισσότερα
 • Μετά τον ήλιο η BIGSOLAR!

  Tα προϊόντα BIGLED της BIGSOLAR Α.Ε. υποστηρίζονται από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και ένα υπερσύγχρονο φωτομετρικό εργαστήριο και προσφέρουν την πιο κατάλληλη, την πιο αξιόπιστη και την πιο συμφέρουσα λύση σε κάθε ανάγκη φωτισμού. τηλ: 210 5509090 Περισσότερα