Έρχεται φόρος ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Δες VIDEO.

Έρχεται φόρος ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Δες VIDEO.

VIDEO: Η Σουηδία πληρώνει για ανακύκλωση πλαστικού, στην Ελλάδα πληρώνεις εσύ!

1.406 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Από την 1η Ιουνίου οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλον έναν φόρο, αυτή τη φορά για την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο φόρος αυτός που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαμένουν στην Ελλάδα έχει και ένα ωραίο όνομα. Λέγεται «τέλος ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών». Πρόκειται για προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ειδικότερα, η καταβολή του τέλους στα πλαστικά μπουκάλια θα επιβάλλεται στους καταναλωτές/τεμάχιο προϊόντος, με την τιμή να ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ/τεμάχιο, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του insider. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ποσό του τέλους θα αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης (προ του Φ.Π.Α.) και θα αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο (για τον καταναλωτή), ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τέλος θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Αναμφίβολα, η ανακύκλωση είναι πολύ καλό πράγμα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαστικό. Το θέμα όμως είναι ό,τι στην Ελλάδα οι καταναλωτές πληρώνουν φόρους για τα πάντα, αλλά ανταποδοτικό τέλος σπάνια βλέπουν.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για αντιγραφή επιτυχημένων μοντέλων άλλων χωρών, καλό είναι να γνωρίζουμε ό,τι σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, μα και σε όλο τον κόσμο, το Κράτος, οι επιχειρήσεις ή και οι δύο, εκπαιδεύουν τους καταναλωτές στην κουλτούρα της ανακύκλωσης, μα και του δίνουν και οικονομικό κίνητρο για να είναι σίγουροι ό,τι αυτός θα ανακυκλώσει όχι μόνο πλαστικά, αλλά και μεταλλικά κουτάκια. Πώς; Μα πληρώνοντάς τον και μάλιστα επί τόπου. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα;

Στη Σουηδία (χώρα της ΕΕ) σε όλα τα καταστήματα, ειδικά στις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) υπάρχουν μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικών και μεταλλικών κουτιών. Τοποθετείς όσες συσκευασίες θέλεις, το μηχάνημα τις μετρά και βγάζει μία απόδειξη την οποία εξαργυρώνεις για να αγοράσεις ό,τι θέλεις εκείνη τη στιγμή ή την κρατάς για διάστημα κάποιων μηνών (για να μαζέψεις πολλές) και να αγοράσεις πολλά προϊόντα όποτε θέλεις. Μπορείς βέβαια να πάρεις και τα χρήματα εκείνη τη στιγμή και να τα ξοδέψεις κάπου αλλού.

Δες 1 VIDEO για να διαπιστώσεις πώς κάνουν ανακύκλωση πλαστικών –και όχι μόνο- μπουκαλιών στη Σουηδία!


 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »