Aυτόνομο φωτοβολταϊκό: Η απόλυτη λύση για ρεύμα στο εξοχικό

Aυτόνομο φωτοβολταϊκό: Η απόλυτη λύση για ρεύμα στο εξοχικό

  • Aυτόνομο φωτοβολταϊκό: Η απόλυτη λύση για ρεύμα στο εξοχικό
  • Aυτόνομο φωτοβολταϊκό: Η απόλυτη λύση για ρεύμα στο εξοχικό

Aυτόνομο φωτοβολταϊκό: Η απόλυτη λύση για ρεύμα στο εξοχικό

12.994 επισκέψεις στο άρθρο (28/03/2024)
Σχολιάστε

- Φωτοβολταϊκά πλαίσια «μαζεύουν» ήλιο, έχεις συνεχές ρεύμα
- Μπαταρίες αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, διαθέσιμη όλο το 24ωρο
- Inverter αντιστροφέας: Μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο
- Ρυθμιστής φόρτισης: Μεγιστοποιεί τη διαθέσιμη ενέργεια των μπαταριών

ΚΑ ΜΑΝ ΤΑΝΓΚ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ - COCOON SOLAR SYSTEMS - WESPER
MP - Μ.Π ENERGY SOLUTIONS - ΠΕΤΣΙΟΣ

Η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι εδώ και πολύ καιρό μία παγκόσμια τάση. Ηλιακή, αιολική, βιομάζα, γεωθερμία είναι στο πλευρό σου, ώστε να καλύψεις τις ανάγκες σου. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Φωτοβολταϊκά πλαίσια «μαζεύουν» ήλιο και τον μετατρέπουν σε συνεχές ρεύμα. Θα πρέπει βέβαια πρώτα να προηγηθεί ανάλυση της περιοχής, καταγραφή ενεργειακών απαιτήσεων και οικονομοτεχνική μελέτη.

Η επιλογή του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μία πολύ καλή λύση, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου σε περίπτωση που το εξοχικό σου βρίσκεται εκτός δικτύου. Θα χρειαστείς Φ/Β πλαίσιο, μπαταρίες, inverter, ρυθμιστή φόρτισης και ιδανικά μια ανεμογεννήτρια.

Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων
 
Η χώρα μας είναι ιδανική χώρα για την εγκατάσταση και ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, καθώς διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και μεγάλο αιολικό δυναμικό σε πολλές περιοχές.

Δεύτερον, υπάρχουν πολλές νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ηλεκτρικού δικτύου. Τρίτον, η μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εμφανίζεται τη θερινή περίοδο, όταν και η παραγωγή της μπορεί πιο εύκολα να αυξηθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών.

Τα συστήματα που μπορούν να συνδυαστούν για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας είναι πολλαπλά και η χρήση τους εξαρτάται, τόσο από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όσο και από την απαιτούμενη συνολική ενέργεια. Όλων των ειδών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμμετέχουν σε ένα αυτόνομο σύστημα (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία κ.α.), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ταυτόχρονη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών. 

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, προτιμώνται τα υβριδικά συστήματα, καθώς διαθέτουν την ικανότητα της αλληλοσυμπλήρωσης. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα και ο αντιστροφέας το κάνει εναλλασσόμενο.

Από τι αποτελείται 1 συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα!

Ένα συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια (solar panels), τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα: 

α) από συσσωρευτές (μπαταρίες) που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση ανεξαρτήτως της στιγμιαίας ηλιοφάνειας, 

β) από ένα ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος διαχειρίζεται τη φόρτιση των συσσωρευτών, ώστε να μεγιστοποιείται η διαθέσιμη ενέργεια, 

γ) από έναν inverter αντιστροφέα, που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για χρήση από συμβατικές οικιακές συσκευές,

δ) από μια ανεμογεννήτρια που εκμεταλλεύεται τους ανέμους της περιοχής (εάν πρόκειται για υβριδικό σύστημα). 
 
Επίλεξε την εταιρεία που θέλεις και αυτή θα αναλάβει την ανάλυση της περιοχής, την καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων και την οικονομοτεχνική μελέτη! 

Ποια είναι η διαδικασία;

Για να εγκαταστήσεις ένα αυτόνομο σύστημα σε κατοικία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία, η οποία γίνεται μέσω της εταιρείας που έχεις επιλέξει.

Ανάλυση της περιοχής (ακτινοβολία, σκίαση κλπ.)

Αρχικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για όλη την διάρκεια του έτους. Σε αντίθεση με τα διασυνδεδεμένα συστήματα, όπου στόχος είναι η μέγιστη ετήσια ενεργειακή απολαβή, στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (όπως συμβαίνει με τις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι).

Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων

Κάθε εξοχική κατοικία (ή ακόμη και κύρια κατοικία) έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.). Έτσι, για να είναι αποδοτική μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας σωστός σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και  τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας (ο παράγοντας «χρόνος» καθορίζει το πλήθος των συσσωρευτών- μπαταρίες).

Αρκετά σημαντική παράμετρος είναι και το είδος των συσκευών. Αν οι απαιτήσεις σου είναι αρκετά υψηλές μπορείς να εντάξεις στο αυτόνομο σύστημά σου, εκτός των φωτοβολταϊκών panels, λύσεις όπως, ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεννήτριες συμβατικών καυσίμων για υποστήριξη. 

Οικονομοτεχνική μελέτη

Αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, προκειμένου το σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης. Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία εγκατάστασης παρουσιάζει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας τις τελικές προτάσεις με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σύστημα. 

Γιατί συμφέρει αυτή η λύση για το εξοχικό μου;

Η λύση του αυτόνομου συστήματος είναι ακόμη πιο συμφέρουσα, στις περιπτώσεις εξοχικής κατοικίας. Προχωρώντας σε μια τέτοια εγκατάσταση στο εξοχικό, όπου η χρήση του περιορίζεται κυρίως σε ελάχιστες ημέρες το χρόνο, μπορείς να απαλλαγείς από το λογαριασμό και τα πάγια έξοδα που τον συνοδεύουν.

Οι αυτόνομες κατοικίες τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικές γεννήτριες κτλ.). Τέτοιου είδους συστήματα είναι ιδανικά για κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, τόσο γιατί η σύνδεση τους με το δίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όσο και γιατί σε τέτοιου είδους περιοχές, γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, είναι σύνηθες φαινόμενο  η αυτονόμηση κατοικιών με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές απομονωμένες ή μακριά από το δίκτυο. Η συντριπτική πλειονότητα των αυτόνομων κατοικιών χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό τροφοδοτείται από υβριδικά συστήματα που περιλαμβάνουν και αιολικές γεννήτριες.

LED IT NOW