Η αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας συνεχίζεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει λύση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές για φθηνό φυσικό αέριο και πετρέλαιο;

Η αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας συνεχίζεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει λύση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές για φθηνό φυσικό αέριο και πετρέλαιο;

ΕΕ, όχι ακόμα εμπάργκο σε αέριο & πετρέλαιο! Θα καταλάβει η Ρωσία!

1.396 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Τη μη ύπαρξη κοινής γραμμής και συμφωνίας σε ένα ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αποκάλυψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επεσήμανε ό,τι δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σημειώνοντας ό,τι κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει τι χάνει (ευρωπαϊκή αγορά).

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μπορέλ, για να προσθέσει, μεταξύ άλλων, ό,τι «μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».

Κάποια στιγμή, η Ρωσία θα καταλάβει!

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε ό,τι όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, εκτιμώντας ό,τι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει αυτή την εξάρτηση. «Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει -χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της- ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Πάντως, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress ό,τι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ό,τι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εισήγαγε το 2020 η ΕΕ, προήλθε από τη Ρωσία (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ό,τι η Ευρώπη εξαρτάται σημαντικά από τη ρωσική ενέργεια και μέχρι οι στιγμής οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν πειστική απάντηση για το πώς θα αντικατασταθεί αυτή η ενέργεια και κυρίως πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι προς το παρόν –και άγνωστο για πόσο- είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» της ενεργειακής κρίσης.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »