Αναλυτικά τα νέα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και τι πρέπει να κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και τι πρέπει να κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα νέα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος, ποσά & δικαιούχοι!

1.677 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Δόθηκαν σήμερα οι διευκρινίσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το πώς θα εξειδικευτούν τα νέα μέτρα επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως στόχο να απορροφήσουν το 70 – 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά το κόστος παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών & επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (πλέον επιδοτούνται  και καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες), όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του ethnos.gr. Οι επιδοτήσεις θα δοθούν απευθείας στους λογαριασμούς IBAN των καταναλωτών.

Ειδικότερα:

1. Επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο που ενισχύονται και επεκτείνονται. Αυξάνονται οι υφιστάμενες επιδοτήσεις και επιδοτούνται για πρώτη φορά και καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες της κύριας  κατοικίας καθώς και καταναλώσεις  υπολοίπων ιδιοκτησιών (κόστος 900 εκατ. ευρώ).

2. Για τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά σε οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις κύριας κατοικίας που  δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα δοθεί απευθείας στους λογαριασμούς iban των καταναλωτών. Το μέτρο αφορά σε νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ (καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών), Η επιδότηση δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή (κόστος παρέμβασης  280 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό).

3. Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης πετρελαίου κίνησης (diesel) για Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα (κόστος 45. εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό).

4. Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων (πλαφόν) στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παράγωγων στην χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση. Σκοπός να παραμείνουν σταθερές οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα ανεξάρτητα από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, όλες οι επιχειρήσεις και οι αγρότες (κόστος παρέμβασης 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ταμείο ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμός με μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέων εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος).

Επιδότηση 56,6 ευρώ/μήνα για λογαριασμούς ρεύματος!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ό,τι από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό, ενώ παράλληλα η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία έχει προκαλέσει προβληματισμό για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Ο κ. Σκρέκας, σημείωσε ό,τι για τις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Ειδικότερα:

•    Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
•    Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
•    Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
•    Για τις μη κύριες κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100ευρώ
•    Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.
•    Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.
•    Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ (51% έκπτωση) .
•    Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια, η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο.
•    Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα τα αρτοποιεία θα ενισχυθούν με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/μεγαβατώρα στο σύνολο της κατανάλωσης. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ. Επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων (260 εκατ. ευρώ σύνολο).

Μηχανισμός που θα αποσυνδέει την τιμή ρεύματος από το φυσικό αέριο!

Δημιουργείται (τον Ιούλιο) νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση πραγματικού κόστους λειτουργίας και έτσι αποσυνδέονται από την οριακή τιμή συστήματος που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Έτσι επιδοτείται το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό και το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το επόμενο εξάμηνο, το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Αναστέλλεται με αυτόν τον τρόπο η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα λειτουργίας του νέου μηχανισμού.

18 έως 600 ευρώ οι επιστροφές μέσω IBAN!

Ειδικότερα, στους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί εκείνοι, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1 Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου το 2022, ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης.

Αυτό το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί μέσω IBAN στους καταναλωτές και συγκεκριμένα σε νοικοκυριά -φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας-, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους έξι μήνες πάνω από 30 ευρώ και έτσι η ελάχιστη επιστροφή θα είναι από 18 ευρώ, ενώ η μέγιστη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Δημιουργία πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων!

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ποσού είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ. Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επικαιροποιεί τα στοιχεία του σε περίπτωση αλλαγής πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, το κράτος θα τα λαμβάνει από το ρολόι αυτόματα από τους παρόχους.

Θα ετοιμαστεί μια πλατφόρμα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, καθώς τότε θα γίνουν οι πληρωμές (θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί Μαΐου). Η πλατφόρμα αυτή θα εμφανίζει στον πολίτη την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης και δίπλα από την Α κατοικία θα έχει το ρολόι και το ποσοστό κοινής χρής – συνιδιοκτησίας. Θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του και με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία.

•    Τη ρήτρα αναπροσαρμογής,
•    την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
•    και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος

Η ρήτρα αναπροσαρμογής μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το ποσό αποζημίωσης για κάθε μήνα. Αθροίζοντας τους έξι μήνες επί 60% αυτό είναι το ποσό επιστροφής. Το ποσό αυτό που θα επιστρέφεται θα είναι αφορολόγητο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »