Τι σημαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος το 2024-Σταθερή η επιδότηση το Δεκέμβριο

Τι σημαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος το 2024-Σταθερή η επιδότηση το Δεκέμβριο

  • Τι σημαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος το 2024-Σταθερή η επιδότηση το Δεκέμβριο
  • Τι σημαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος το 2024-Σταθερή η επιδότηση το Δεκέμβριο

Τι σημαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος το 2024-Σταθερή η επιδότηση το Δεκέμβριο

2.183 επισκέψεις στο άρθρο (30/11/2023)
Σχολιάστε

- Τελευταίος μήνας ο Δεκέμβριος για την επιδότηση ρεύματος
- Από 1.1.2024 τα τιμολόγια αλλάζουν
- Μπλε για σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, δυναμικά τα πορτοκαλί
- Ποιοι μεταπίπτουν στα πράσινα τιμολόγια

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Τελευταίος μήνας ο Δεκέμβριος για την επιδότηση ρεύματος

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Δες εδώ ποια είναι η τιμή του κάθε παρόχου και επέλεξε το πρόγραμμα που έχεις. Οι τιμές είναι προ επιδότησης.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 ευρώ/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Από 1.1.2024 τα τιμολόγια γίνονται χρωματιστά

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα του υπουργείου Ενέργειας με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τιμολόγια αλλάζουν, και ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις κατηγορίες. Η επιδότηση συνεχίζεται στο κοινωνικό τιμολόγιο αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ θα υπάρχει και κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και σε πολύτεκνες οικογένειες. 
 

Μπλε τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά

Το μπλε τιμολόγιο έχει κλειδωμένη τιμή χρέωσης της KWh για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του πελάτη με τον πάροχο. Επομένως, εδώ δεν θα βρεις κυμαινόμενες χρεώσεις ούτε μηχανισμούς διακύμανσης. Αν δεν είσαι ο τύπος ανθρώπου που ψάχνει να βρει πόσο ανέβηκαν ή κατέβηκαν οι τιμές και δεν ασχολείσαι με έρευνα αγορά κάθε λίγο, και αν έχεις μικρές καταναλώσεις, ίσως το μπλε τιμολόγιο είναι για εσένα. Λέμε ίσως, καθώς εκτιμάται πως θα έχει υψηλότερη τιμή χρέωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα τιμολόγια όμως θα είναι σταθερό, επομένως μπορείς να κάνεις έναν υπολογισμό στον προϋπολογισμό σου. 

Το κίτρινο τιμολόγιο, από την άλλη, είναι κυμαινόμενο και η τιμή χρέωσης της KWh διαμορφώνεται από τους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς του ρεύματος. Αυτό σημαίνει αυξομειώσεις στις τιμές χρέωσης του ρεύματος. Η λιανική τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα κατανάλωσης ή θα υπάρχει και η επιλογή για απολογιστική χρέωση δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης. Αν είσαι γνώστης της αγοράς, παρακολουθείς τις τιμές και μπαίνεις στο διαδίκτυο για να συγκρίνεις τι κόστος έχουν οι πάροχοι, μπορεί το κίτρινο τιμολόγιο να είναι για εσένα, αφού έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις άλλο πάροχο σπάζοντας μονομερώς το συμβόλαιο εφόσον δεν υπάρχουν ρήτρες αποχώρησης.

Το πορτοκαλί τιμολόγιο είναι το δυναμικό: Η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας λαμβάνει υπόψη τη διακύμανση των τιμών του ρεύματος. Αν έχεις έξυπνο μετρητή μπορείς να βάζεις σε λειτουργία συσκευές που καίνει πολύ ρεύμα τις ώρες με χαμηλή ζήτηση σε ρεύμα, ώστε να έχεις χαμηλή χρέωση. Το πορτοκαλί τιμολόγιο ταιριάζει αν έχεις υψηλή κατανάλωση και ελέγχεις την κατανάλωση με μετρητή.

Συνέχεια του άρθρου >>>