Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα ΦΒ πάρκα μας από τους καλοκαιρινούς ανέμους

2.316 επισκέψεις στο άρθρο

Με τον Αύγουστο να βρίσκεται προ των πυλών, τα μποφόρ από τα Αυγουστιάτικα μελτέμια φαντάζουν απειλητικά για τiς ενεργειακές εγκαταστάσεις με τα συστήματα Ιχνηλάτησης της DEGER που έχετε στη κατοχή σας.

Κατά συνέπεια πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συντήρηση και στη προληπτική προστασία του πάρκου κατά τη  τόσο σημαντική αυτή περίοδο για το σύνολο της ενεργειακής μας παραγωγής.

Ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για την εύρυθμη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι ο αισθητήρας ανέμου (wind sensor) και , ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τo CCB (Central Control Box)

Όταν ο άνεμος υπερβεί μια συγκεκριμένη ταχύτητα που είναι εργοστασιακά ρυθμισμένη  , ο αισθητήρας ανέμου στέλνει σήμα στο CCB (Central Control Box)  και αυτό με τη σειρά του  δίνει εντολή σε όλους τους ιχνηλάτες  (tracker) μας να οριζοντιωθούν. Αυτή η εντολή οριζοντίωσης υπερισχύει όλων των άλλων εντολών που μπορεί εκείνη τη στιγμή να δέχονται οι ιχνηλάτες. H εντολή οριζοντίωσης διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την τελευταία καταγραφή ταχύτητας ανέμου  πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Όπως γίνεται κατανοητό, η σωστή λειτουργία του ανεμουρίου εγγυάται  την ομαλότερη και με λιγότερες φθορές, λειτουργία του πάρκου. Έτσι είναι πολύ κρίσιμο, στο ψηλότερο σημείο που ήδη βρίσκεται, να μην εμποδίζεται η ροή του ανέμου από οτιδήποτε , π.χ να  είναι στην κορυφή του στύλου που αναρτάται και όχι πιο κάτω, έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα τυρβώδους ροής του αέρα, όταν αυτός έχει κατεύθυνση από την πλευρά του στύλου προς το ανεμούριο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το καλώδιο του ανεμουρίου να μην οδεύει μαζί με καλώδια ισχυρών ρευμάτων , γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει παρεμβολή στο σήμα που στέλνει για την οριζοντίωση των τράκερ.

Ο έλεγχος ομαλής λειτουργίας του αισθητήρα ανέμου όπως και του CCB πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε κάθε συντήρηση του πάρκου (προτείνεται δύο φορές τον χρόνο) από εξειδικευμένους συνεργάτες της DEGER Hellas .  Κατά τη διαδικασία της συντήρησης θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι δίνεται εντολή οριζοντίωσης και να εξακριβώνεται εάν πράγματι οριζοντιώνονται τα τράκερ.