Ποιοι και πότε παίρνουν το επίδομα θέρμανσης

Ποιοι και πότε παίρνουν το επίδομα θέρμανσης

  • Ποιοι και πότε παίρνουν το επίδομα θέρμανσης
  • Ποιοι και πότε παίρνουν το επίδομα θέρμανσης

Ποιοι και πότε παίρνουν το επίδομα θέρμανσης

1.978 επισκέψεις στο άρθρο (31/10/2023)
Σχολιάστε

Ένα επίδομα που ξεκινά από 100 και σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει τα 1000 ευρώ, υποστηρίζει οικονομικά δικαιούχους που μπορούν να κάνουν αίτηση ήδη μέσα στο Νοέμβριο.

Κοινή υπουργική απόφαση υπέγραψαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης και κ. Θάνος Πετραλιάς. Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Για τον καθορισμό ενός φυσικού προσώπου ως δικαιούχου πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανερχόταν σε 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθιστώντας τα φετινά κριτήρια αισθητά βελτιωμένα για τις οικογένειες. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως κριτήριο, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ, με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων λαμβάνονται υπόψη τα δηλωθέντα στοιχεία του φορολογικού έτους 2022.
Τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, όπως αυτά προκύπτουν από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2023, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δριμύτητα του κλίματος κάθε περιοχής και η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

Το επίδομα που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Μόνο ένα είδος καυσίμου δύναται να επιδοτηθεί ανά δικαιούχο και για αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Συνέχεια του άρθρου >>>