Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στη Ρεβυθούσα

Διαβάστηκε από 1050 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/12/2018

Σε... πολυτιμότερο πετράδι στο «στέμμα» του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου εξελίσσεται πλέον ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, μετά και τα σημερινά εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής.

 

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, «πλέον η Ρεβυθούσα αποτελεί προνομιακό hub για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στον τομέα του φυσικού αερίου». Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυρία κατά την οποία συντελείται αυτή η στρατηγική αναβάθμιση: Ο ελληνικός αλλά και ευρύτερα ο διεθνής ενεργειακός κλάδος βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος και να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή.

«Για τον μετασχηματισμό αυτό η Ελλάδα έχει πλέον σχέδιο», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, παραπέμποντας στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο περιγράφει αναλυτικά τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, επιφυλάσσοντας κεντρικό ρόλο στο φυσικό αέριο για την περίοδο μετάβασης σε μία οικονομία με περιορισμένες εκπομπές ρύπων. «Στην επόμενη πενταετία, ο κλάδος του φυσικού αερίου θα αλλάξει ριζικά» εκτίμησε ο Υπουργός και περιέγραψε συνοπτικά τη στρατηγική που ακολουθείται, στη βάση τριών στόχων:

1.           Την απελευθέρωση,  ήδη από τις αρχές του χρόνου, της αγοράς φυσικού αερίου, έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος νέων παικτών στην αγορά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Η εποχή της μονοπωλιακής εμπορίας έχει παρέλθει οριστικά και όλοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

2.           Την οικοδόμηση υποδομών δικτύων στο εσωτερικό που θα συνδέσουν 18 πόλεις της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς επίσης και μεγάλες υποδομές διαμετακόμισης που θα συνδέσουν τη χώρα με την αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας. Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επέμεινε να διατηρήσει το Δημόσιο ισχυρή παρουσία στα δίκτυα, μεταξύ άλλων και για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ανάπτυξη των υποδομών αυτών.

3.           Την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδικά αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ΔΕΣΦΑ στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων, αποτελώντας τον εγγυητή της σταθερής λειτουργίας του εθνικού συστήματος. Υπενθύμισε ότι «ο ΔΕΣΦΑ αλλάζει σελίδα με την είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο τριών από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους διαχειριστές, μια εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά και μεταβάλει τον ορίζοντα δράσης του εθνικού διαχειριστή». Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Υπουργός και στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας: «Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη βάρδια και καθιστούν τη λειτουργία των υποδομών δυνατή 24 ώρες την ημέρα, όλες τις ημέρες του χρόνου και όλοι αυτοί που τους στηρίζουν από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες. Τα ταλέντα τους, η προνοητικότητα τους, η εμπειρία τους αποτελούν το διαβατήριο για τη μετάβαση της εταιρείας στη νέα εποχή που έρχεται».

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «το γύρισμα της σελίδας στην ιστορία της εταιρίας παρουσιάζει μία μεγάλη ευκαιρία για τη διόρθωση παρελθόντων αστοχιών στις εργασιακές σχέσεις». Κάλεσε, δε, τους νέους μετόχους να αντιμετωπίσουν αυτή τη χρόνια αδικία με τη «σταδιακή ενσωμάτωση των εργολαβικών εργαζομένων, ενός άδικού  και αναποτελεσματικού εργασιακού καθεστώτος, σε μόνιμες θέσεις εργασίας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκαίνια «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»

Μετασκευές στο τομέα της βιοενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

14o Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές»

Χρωματίστε με τα οικολογικά χρώματα της VECHRO

Η Economy Green Energy Ζεσταίνει τα όνειρά σας!

Η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση αποβλήτων

Η fischer αυξάνει τον κύκλο εργασιών της

Ολοκληρωμένες λύσεις για τα ενεργειακά σας έργα

ΓΕΝΕΜ: Αξιόπιστοι και ποιοτικοί Ταχυθερμαντήρες

Η εταιρεία PappasClima παρευρέθηκε στην ημερίδα για τον Ξενοδοχειακό Κλιματισμό

Ξύπνησαν οι αρκούδες από το χειμέριο λήθαργο

Μην χάσετε το ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ που κυκλοφορεί!

Οικονομικές προτάσεις θέρμανσης και κλιματισμού

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από την KLIMATHERM για τον Μάρτιο!

Η LG συμμετείχε στην 8η ημερίδα ΕΣΩ με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής

Αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας

Eξοικονομήστε ενέργεια & χρήματα τώρα!

H άνεση στον χώρο σας!

Αναστολή 1 χρόνο σε έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ακρόπολη

20% αυξημένη η επισκεψιμότητα στις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

περισσότερα »