Νέες βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030!

2.145 επισκέψεις στο άρθρο

Νέες βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030, προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ολοκληρώνει τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το έτος 2030, εκπονώντας το Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ), το οποίο έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% εντός των ορίων του Δήμου. Η υλοποίηση προβλέπεται στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός υλοποιείται με την συμμετοχή του συνόλου των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές  Περιβαλλοντικών Έργων σε συνεργασία με την ΡΟΪΚΟΣ  Σύμβουλοι Μηχανικοί.

Η Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς που προέρχονται από Κατανάλωση Ενέργειαςστο Δήμο Ιωαννιτών κατά το έτος αναφοράς 2014 έδειξε ότι εκπέμφθηκαν συνολικά 527 χιλιάδες τόνους CO2, από τους οποίους 31% από τον οικιακό τομέα, 1% από τον πρωτογενή τομέα, 12% από τον δευτερογενή τομέα, 19% από τον τριτογενή τομέα, 31% από τις οδικές μεταφορές και 6% από τα δημοτικά κτίρια & εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό. Στο Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας περιγράφονται τόσο οι δράσεις που έχει ήδη εκκινήσει ο Δήμος, όσο και εκείνες που προγραμματίζει να αναλάβει για: α) τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και β) την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Αναλύονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουντις προτάσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας υλοποιήσει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολικά κτίρια, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, στον δημοτικό φωτισμό και έχοντας εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σε κτίριο σχολείου. Παράλληλα, προγραμματίζει εκτεταμένη διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων και ζωνών πεζοδρομίων, ενώ στο προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθούν μελέτες αναβάθμισης οδοφωτισμού και κτιρίων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ωρίμανση των αντίστοιχων έργων.

Σημαντική μείωση εκπομπών COαναμένεται να επιτευχθεί σταδημοτικά κτίρια, στις εγκαταστάσεις υποδομώντου Δήμου και στον δημοτικό φωτισμό. Υλοποιώνταςτις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του και διοργανώνοντας αντίστοιχες εκδηλώσεις, ο Δήμος Ιωαννιτών θα αποτελέσει το φορέα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και το πρότυπο για τους δημότες(κατοικίες), για τη μεταποίηση και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου, ώστε με τη σειρά τους να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.