LED: Οι λάμπες που εξοικονομούν ενέργεια για χρόνια

LED: Οι λάμπες που εξοικονομούν ενέργεια για χρόνια

  • LED: Οι λάμπες που εξοικονομούν ενέργεια για χρόνια
  • LED: Οι λάμπες που εξοικονομούν ενέργεια για χρόνια

LED: Οι λάμπες που εξοικονομούν ενέργεια για χρόνια

2.545 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος ως 90%. 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια από αυτές της εξοικονόμησης. Φωτεινότητα στο maximum, χωρίς προθέρμανση. Πιο ακριβές, μα με απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με μελέτες, οι σύγχρονες λάμπες LED  διαρκούν από 50.000 έως 100.000 ώρες. Επιπλέον, εξασφαλίζουν 90% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και διατίθενται σε μια ευρεία γκάμα χρωμάτων για όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις λάμπες Led με 1 ματιά!

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

  • Οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος ως 90%
  • 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια από της εξοικονόμησης
  • Φωτεινότητα στο maximum, χωρίς προθέρμανση
  • Πιο ακριβές, μα με απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες
Οι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Σκεφτείτε ότι από μια μόνο λάμπα led μπορείτε να έχετε ετήσιο όφελος περίπου 30 ευρώ!

Οι Led μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα και ταιριάζουν σε όλες τις βάσεις και τα ντουί. Δεν χρειάζεται αλλαγή της βάσης ή της εγκατάστασης. Απλώς ξεβιδώνετε την παλιά λάμπα από το ντουί και την αντικαθιστάτε με μία LED.

Αλήθειες και ψέματα για τις LED

1. Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος φτάνει το 80% - 90%: Ισχύει
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το παρακάτω πείραμα/παράδειγμα εξοικονόμησης από μία λάμπα Led:
Για να δούμε τη διαφορά, αντικαθιστούμε μια λάμπα πυρακτώσεως με LED (μόνο οι παλαιού τύπου λάμπες πυρακτώσεως έχουν καταργηθεί). Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W.
Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε:
- για την λάμπα πυρακτώσεως:
60W x 8ώρες = 480Wh
- για την λάμπα LED:
8W x 8ώρες = 64Wh

Αποτέλεσμα εξοικονόμησης: 87%
Τα περίπου 30 ευρώ τα κερδίζετε από την αλλαγή μίας μόνο λάμπας πυρακτώσεως 60W με λάμπα Led 8W! Το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομείτε κάθε χρόνο και για κάθε λάμπα που θα αντικαθιστάτε.

2. Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: Ισχύει
Οι Led διαρκούν 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

3. Οι λάμπες LED είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο: Δεν ισχύει
Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία. Επίσης, είναι φιλικές για τα μάτια γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE.

4. Έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης: Ισχύει
Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε κυμαίνεται από 3 μήνες έως 12-18 μήνες, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του πιο πάνω παραδείγματος εξοικονομεί περίπου 30 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10 ευρώ. Επομένως, θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω σε 3-4 μήνες.

5. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων: Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους  τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως οικονομίας, σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές (βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).

Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν λάμπες Led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορείτε να αυξομειώνετε την ένταση φωτισμού ή άλλες που διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth και επιτρέπουν άμεσο έλεγχο μέσω smartphone ή tablet.
Επίσης, οι προβολείς και τα πάνελ Led, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά.

Ακόμα, υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορείτε να φωτίσετε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

6. Οι λάμπες LED είναι πιο ακριβές: Ισχύει, αλλά...
Οι Led είναι πιο ακριβές από τις υπόλοιπες, ενδεικτικά κατά 20-30% από τις λάμπες οικονομίας. Αυτό βέβαια είναι λογικό, αν θυμηθείτε αυτό που είπαμε πιο πάνω: Κάνουν απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις άλλες λάμπες.

7. Οι λάμπες LED δεν «φωτίζουν» αρκετά: Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ (W) μίας λάμπας Led έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. 
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm=1200lm, τότε πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm =1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W, τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά.

Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.

8. Η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή: Ισχύει αλλά...
Χάνουν το 10% της φωτεινότητας τα πρώτα 2 χρόνια. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις Led.

9. Αργούν να ανάψουν: Δεν ισχύει
Πολύ απλά, ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου.

Συμπέρασμα
Δεν είναι τυχαίο που οι λάμπες LED περιέχονται σε όλες τις λίστες με προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από επίσημους φορείς. Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω, μπορείτε να αποφασίσετε πιο εύκολα, προκειμένου να επενδύσετε σε αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπτήρων με LED.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »