Ηγέτης στις νέες τεχνολογίες Θέρμανσης

2.426 επισκέψεις στο άρθρο

Η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων ψύξης/θέρμανσης και ποιότητα αέρα είναι αυτό που κάνουν με επιτυχία για δεκαετίες, μέσα από δικά τους κέντρα έρευνας και εργοστάσια παραγωγής. Μιλάμε με τον Κύριο Ίων Χούρσογλου, Διευθυντής Τμήματος Θέρμανσης της Daikin Hellas .

Ειδική θεματολογίαδιαγωνισμοί, δώρα για τους αναγνώστες μας μα και αλληλεπίδραση με εταιρείες και στελέχη που πρωταγωνιστούν σε διάφορους κλάδους της αγοράς Εξοικονόμησης και Ενέργειας στην Ελλάδα. Όλα με αφορμή την επέτειο του 4green.gr το οποίο “εντός ολίγου” συμπληρώνει 10 χρόνια στην δημοσιογραφική κάλυψη μιάς σημαντικής αγοράς (τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για κάθε πολίτη που ψάχνει λύσεις εξοικονόμησης στην καθημερινότητα του είτε στο σπίτι-είτε στο γραφείο) !

Μιλάμε (και ρωτάμε) με τον Κύριο Ίων Χούρσογλου, Διευθυντής Τμήματος Θέρμανσης της  Daikin Hellas. Θέμα μας, οι προκλήσεις, τα “στοιχήματα” και οι ευκαιρίες της αγοράς “μέσα από τα μάτια του”.

Η Daikin, ως πρωτοπόρα στην ευρωπαϊκή αγορά αντλιών θερμότητας, με ηγετική θέση στον τομέα αυτό, έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της αλλαγής στην τεχνολογία της θέρμανσης. Το motto "Μετασχηματισμός με την Daikin" αντικατοπτρίζει τη βαθιά σημασία του έργου και της αποστολής τους. 
Διαθέτουν στην ελληνική αγορά μια πολύ πλούσια γκάμα αντλιών θερμότητας η  οποία καλύπτει κάθε ανάγκη. Η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση τους προσφέρει ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε επίπεδο πώλησης αλλά και μετά την πώληση, εξυπηρέτησης των τελικών χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σύστημα Daikin.

Aς δούμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Πως διαμορφώνεται ο χώρος της θέρμανσης και του κλιματισμού πανευρωπαϊκά και ποια είναι η θέση της Daikin;

Οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, με την πράσινη συμφωνία έχουν δεσμευτεί, ώστε η Ευρώπη να έχει απαλλαγεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, μέχρι το 2050, όχι μόνο στο χώρο της θέρμανσης αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Επίσης στο χώρο του κλιματισμού οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ανεύρεση οικολογικών ψυκτικών υγρών ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να σταματήσει η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο δρόμος αυτός φυσικά περιλαμβάνει διάφορα στάδια και δεσμεύσεις σε χρονολογίες σταθμούς με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ήδη να έχουν ανακοινώσει την σταδιακή προσαρμογή τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Η Daikin, ως πρωτοπόρα στην ευρωπαϊκή αγορά αντλιών θερμότητας, με ηγετική θέση στον τομέα αυτό, έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της αλλαγής στην τεχνολογία της θέρμανσης. Με αφορμή την φετινή παγκόσμια έκθεση θέρμανσης digital ISH 2021, η Daikin μέσα από μια σειρά καινοτόμων διαδικτυακών σεμιναρίων, παρουσίασε τη θέση της σε θέματα βιωσιμότητας, ποιότητας εσωτερικού αέρα και νέων αλλαγών στον τομέα θέρμανσης με κεντρικό σύνθημα «Μετασχηματισμός με την Daikin»

Το motto "Μετασχηματισμός με την Daikin" αντικατοπτρίζει τη βαθιά σημασία του έργου και της αποστολής του Daikin. «Ο μετασχηματισμός αναφέρεται στην αναγκαία αλλαγή της τεχνολογίας θέρμανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων (λέβητες πετρελαίου & αερίου), στην αντλία θερμότητας με χρήση διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε στην ομιλία κατά την διάρκεια της έκθεσης, ο κ. Patrick Crombez, γενικός διευθυντής του τμήματος θέρμανσης στην Daikin Ευρώπης.

Πώς εξελίχθηκε στην Ελλάδα η αγορά της Αντλίας Θερμότητας και που βρίσκεται η ζήτηση στις μέρες μας;

Οι πρώτες αντλίες θερμότητας εμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2000  από Ιταλούς κατασκευαστές με τεχνολογία on/off, κυρίως αέρα-νερού, αλλά και  γεωθερμικές, με ένα εύρος ισχύος από 11 - 25 kW.  Η χρονιά που ουσιαστικά έβαλε την αντλία θερμότητας στην αγορά της θέρμανσης, ήταν το 2011 με το πρώτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας (Εξοικονομώ κατ` οίκον). Βασική επιλογή των καταναλωτών λόγω αντικατάστασης παλαιών συστημάτων θέρμανσης ήταν οι αντλίες υψηλών θερμοκρασιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάθεση πλέον στην αγορά αντλιών μεσαίων θερμοκρασιών (600-650 C), έχει οδηγήσει σε καλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερες καταναλώσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα νέα προγράμματα από το 2018, με αυστηρότερους όρους στον τομέα της απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Παρά την πτωτική πορεία της αγοράς το 2020, λόγω της πανδημίας, η εκτίμησή μας για την αγορά το 2021 είναι περίπου στα επίπεδα του 2019 (9.000 τεμάχια)

Ποια είναι η θέση της Daikin στην ελληνική αγορά αντλίας θερμότητας;

Η Daikin βρίσκεται από το ξεκίνημα ενεργή και πρωτοπόρος σε αυτή τη νέα αγορά. H Daikin παρουσίασε την πρώτη Daikin Altherma στην ευρωπαϊκή αγορά το 2007. Η Daikin Hellas σχεδόν από το ξεκίνημα εισήγαγε στην αγορά τις πρώτες Daikin Altherma και από το 2009,  μια νέα αντλία θερμότητας αέρα-νερού διαιρούμενου τύπου, με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ καλή απόδοση στις μεγάλες θερμοκρασίες  (max 800C). Η ελληνική αγορά λόγω κρίσης έχει μετατραπεί από το 2010 σε μια αγορά αντικατάστασης με το συγκεκριμένο μοντέλο να γίνεται ανάρπαστο και το Daikin Altherma συνώνυμο της αντλίας θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας της Daikin, από το 2011, χρονιά που ουσιαστικά ξεκίνησε η νέα αυτή αγορά, κατέχουν συνεχώς την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς. Η Daikin συμμετέχει στην διαμόρφωση των νέων συνθηκών στην ελληνική αγορά της θέρμανσης και από το 2014 είναι μέλος της ΕΝ.ΕΠΙ.Θ.Ε.

Η Daikin διαθέτει στην ελληνική αγορά μια πολύ πλούσια γκάμα αντλιών θερμότητας η  οποία καλύπτει κάθε ανάγκη. Υπάρχουν μοντέλα για να καλύψουν όλους τους διαφορετικούς τύπους εγκατάστασης, αλλά και εξειδικευμένα μοντέλα με ενσωματωμένο δοχείο παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, καθώς και εσωτερικές μονάδες με δυνατότητα σύνδεσης με ηλιακά για την υποβοήθηση της θέρμανσης. Είναι σημαντικό ότι η Daikin εξελίσσει και παράγει στην Ευρώπη με απώτερο στόχο να μπορεί να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα  τις ανάγκες του ευρωπαίου καταναλωτή.   

Ποιο (ή ποια) είναι τα κοινά στα οποία απευθύνονται οι υπηρεσίες σας ;

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Daikin απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και καλύπτουν ανάγκες στους κλάδους του κλιματισμού, της θέρμανσης, του αερισμού και της επαγγελματικής ψύξης. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας προωθούνται σε ένα ευρύ δίκτυο εξειδικευμένων καταστημάτων, σε επαγγελματίες εγκαταστάτες και σε τεχνικές εταιρίες μέσα από 7 μεγάλους πελάτες που έχουν και την αποκλειστική διανομή. Τα τελευταία 4 χρόνια διακινούμε απευθείας προϊόντα κλιματισμού (split units) και καθαριστές αέρα σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτραγορών. Στις βασικές επιλογές μας είναι η διατήρηση και ανάπτυξη του εξειδικευμένου «μπλε» δικτύου (Blue Dealers). Επιπλέον στοχεύοντας την καλλίτερη εξυπηρέτηση του τελικού καταναλωτή επεκτείνουμε συνεχώς και την αλυσίδα καταστημάτων Blue Dealer plus, ένα concept που ξεκίνησε το 2018  
 
Πόσο καλά «διαβασμένο» είναι το κοινό-πελάτης στις μέρες μας;

Οι «καλά διαβασμένοι» ιδιώτες στο κομμάτι των οικιακών συστημάτων ψύξης/θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης ανταποκρίνεται υπό όρους στην πραγματικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αλλά μάλλον η πληθώρα των διαθέσιμων πληροφοριών. Ένας ιδιώτης θα μπορέσει με σχετική ευκολία να επιλέξει μια αντλία θερμότητας μέσα από μια οθόνη πριν καν επισκεφτεί κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα …αλλά οι λεπτομέρειες της εγκατάστασης που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία; Η ιδανική προσαρμογή σε ένα υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης ή η επιλογή μια άλλης τεχνολογίας; Η Daikin διαθέτει ένα εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών/εγκαταστατών που θα σταθεί απέναντι σε αυτόν τον «διαβασμένο καταναλωτή»,  θα τον ενημερώσει και θα δώσει τις κατάλληλες λύσεις για τις ιδιαιτερότητες της δικής του εγκατάστασης.
 
Ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σας όσον αφορά “sales” και “after sales” υπηρεσίες σας ;

Η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων ψύξης/θέρμανσης και ποιότητα αέρα είναι αυτό που κάνουμε με επιτυχία για δεκαετίες, μέσα από δικά μας κέντρα έρευνας και εργοστάσια παραγωγής.

Πέραν αυτού και κοιτάζοντας την ελληνική αγορά, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως η Daikin διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών. Η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση τους μας προσφέρει ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε επίπεδο πώλησης αλλά και μετά την πώληση, εξυπηρέτησης των τελικών χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σύστημα Daikin.

Από την πλευρά μας ως θυγατρική εταιρεία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την άμεση διάθεση των πιο σύγχρονων συστημάτων τη στιγμή που αυτά γίνονται διαθέσιμα από τα εργοστάσια μας, αλλά και να υποστηρίξουμε τα ήδη εγκατεστημένα συστήματα για ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

Τεχνικές και προϊόντα-υλικά που χρησιμοποιείτε και δημιουργούν Ικανοποίηση πελάτη (και word of mouth συστάσεις σας);

Η ικανοποίηση του πελάτη διασφαλίζεται από την ικανότητα και τον επαγγελματισμό του εξειδικευμένου δικτύου συνεργατών μας που θα φροντίσει για την επιλογή, την εγκατάσταση και την συντήρηση μιας εγκατάστασης. Ένα μηχάνημα της Daikin από την πλευρά του είναι εφοδιασμένο με χαρακτηριστικά όπως:
  • Το ιδανικό ψυκτικό μέσο. Η Daikin διαθέτει εργοστάσια παραγωγής ψυκτικών μέσων και βρίσκεται σε διαρκή βελτίωση των συνδυασμών που προσφέρει στην αγορά ώστε να διασφαλίζεται ο ελάχιστος δυνατός αντίκτυπος στο περιβάλλον.
  • UI (User Interface) ή απλώς, περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης κάνει τις επιλογές λειτουργίας). Η παραμετροποίηση, η συνδεσιμότητα και ο απομακρυσμένος έλεγχος όπως και η φιλικότητα στην χρήση αλλά και η ευκολία στην εγκατάσταση/συντήρηση. Η έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και η προσαρμογή ενός συστήματος στις ανάγκες μιας εγκατάστασης βρίσκονται σε κορυφαία επίπεδα.
  • Αθόρυβη λειτουργία. Η ελαχιστοποίηση του θορύβου σε ένα αστικό περιβάλλον με πυκνή κατοίκηση, αλλά και η διατήρηση της ησυχίας εκτός του αστικού ιστού, πλησιέστερα στο φυσικό περιβάλλον, είναι απόλυτη προτεραιότητα.
  • Αισθητική υπεροχή. Μία μονάδα Daikin είναι σχεδιασμένη για να εντάσσεται εύκολα στο εξωτερικό ή/και το εσωτερικό μιας σύγχρονης κατοικίας. Μικρές διαστάσεις, όμορφες γραμμές και εργονομία συνοδεύουν πάντα το λογότυπο μας.
 
Τι πιστοποιείται, τι καλύπτεται από εγγύηση;

Τα προϊόντα που εισάγουμε στην ελληνική αγορά είναι πιστοποιημένα από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, που διαφέρουν αναλόγως του συστήματος. Οι πιστοποιήσεις αυτές έρχονται να βεβαιώσουν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα πρότυπα απόδοσης και καλής λειτουργίας.

Στην πλευρά του ανθρώπινου παράγοντα, η Daikin Ελλάς διατηρεί ένα δίκτυο συνεργατών που εκπαιδεύεται συνεχώς και οι οποίοι διαθέτουν τις πιστοποιήσεις και τις γνώσεις, για να διαχειριστούν και να παραδώσουν μια άρτια εγκατάσταση.

Τα συστήματα Daikin στην μεγάλη πλειοψηφία τους, διαθέτουν βασική εγγύηση 3 ετών και αυτή αφορά σε ανταλλακτικά και εργασίες επισκευής από συνεργάτες του επίσημου δικτύου μας.

Επιπλέον μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Stand By Me, υπάρχει η δυνατότητα για τον τελικό καταναλωτή να επεκτείνει την εν λόγω εγγύηση μέχρι και στα δέκα έτη.

Ποια είναι τα «στοιχήματα της χρονιάς» (που πρέπει να κερδηθούν)
- για τον κλάδο

Το ζητούμενο για όλους, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στο “momentum” του 2019. Από ότι φαίνεται αυτό θα χρειαστεί χρόνο και μια πλήρη επαναφορά εκτιμούμε ότι θα γίνει το 2023. Για το κλάδο μας, ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί το 22% του ΑΕΠ, είναι ένας τομέας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και αυτό σαφώς επηρεάζει τα αποτελέσματα κυρίως του επαγγελματικού κλιματισμού. Για αυτό το λόγο η υποστήριξη του κλάδου με νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για την αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς και η άμεση εκκίνηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων αποτελούν τα βασικά «στοιχήματα» για το 2021.

- και για την Daikin;
Από τα βασικά στοιχήματα για εμάς τη νέα χρονιά είναι, το πλάνο ανάπτυξης νέων πελατών και η επιτυχημένη είσοδος στην αγορά μια σειράς νέων προϊόντων με καινοτόμες τεχνολογίες. Το κλειδί για μια πετυχημένη πορεία το 2021 θα είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά με e-tools, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πώληση, μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο στόχος της Daikin  για το 2021, είναι η επιστροφή στα αποτελέσματα του 2019. Για τη φετινή χρονιά ο τομέας του οικιακού κλιματισμού, που αφορά κυρίως αντλίες θερμότητας και split units, περιμένουμε να κινηθεί καλλίτερα από το 2019 με τη βοήθεια του νέου προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ, καθώς και με τη κινητικότητα που παρατηρείται στον κατασκευαστικό κλάδο. Τα καλύτερα αποτελέσματα του οικιακού τμήματος της εταιρίας αναμένουμε να αντισταθμίσουν τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε από το τμήμα του επαγγελματικού κλιματισμού.

Με αφορμή τα 10 χρόνια  Πράσινο Σπίτι & Κτίριο και  4green.gr.
Χρόνια Πολλά και πολλές ευχές για τα 10 χρόνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κλάδου των κατασκευών και του Έλληνα καταναλωτή προς τη κατεύθυνση της αειφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης.