Η πλαστική ρύπανση έχει ταυτότητα

Διαβάστηκε από 1446 αναγνώστες -

Ποιες εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως;

 
Η Greenpeace και το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη σπατάλη πλαστικού, BreakFreeFromPlastic, πραγματοποίησαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο 239 καθαρισμούς και αυτοψίες της πλαστικής ρύπανσης σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η καταγραφή της ταυτότητας των 187.000 συνολικά πλαστικών απορριμμάτων τοποθέτησε την CocaCola, την PepsiCo και τη Nestlé στην κορυφή της λίστας ως τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Αν οι εταιρείες δεν μειώσουν σημαντικά το πλαστικό τους αποτύπωμα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πλαστική ρύπανση.
 
Πρόκειται για την πλέον ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής προσπάθεια καταγραφής της ταυτότητας της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως, της οποίας τα αποτελέσματα κατέδειξαν την CocaCola ως τον μεγαλύτερο ρυπαντή, με τα προϊόντα της εταιρείας να εντοπίζονται στις 40 από τις 42 χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί.
 
Αυτές οι αυτοψίες προσφέρουν μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη για τον ρόλο που έχουν οι εταιρείες στη διαιώνιση της παγκόσμιας κρίσης της πλαστικής ρύπανσης”, δήλωσε ο `Αλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Συνεχίζοντας να παράγουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού μίας χρήσης, έχουν μεγάλες ευθύνες για τη μετατροπή του πλανήτη μας σε μία τεράστια χωματερή. Ήρθε η ώρα οι εταιρείες αυτές να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να σταματήσουν να μεταφέρουν την ευθύνη για τις σπάταλες και ρυπογόνες πρακτικές τους στους καταναλωτές.
 
Οι αυτοψίες, που πραγματοποιήθηκαν από οργανώσεις-μέλη του διεθνούς κινήματος BreakFreeFromPlastic, αποκάλυψαν τις πολυεθνικές με τα περισσότερα προϊόντα, οι οποίες κατά φθίνουσα σειρά είναι οι εξής:
Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Danone, MondelezInternational, Procter&Gamble, Unilever, PerfettivanMelle, MarsIncorporated, andColgate-Palmolive.

Η κατάταξη συμπεριέλαβε μόνο όσες εταιρείες βρέθηκαν σε τουλάχιστον 10 από τις 42 χώρες. Συνολικά, το πολυστερένιο, το οποίο στις περισσότερες χώρες δεν είναι ανακυκλώσιμο, ήταν το συνηθέστερο υλικό, ενώ ακολουθεί το πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε μπουκάλια και άλλες συσκευασίες φαγητού.
 
Εμείς οι πολίτες τελικά είμαστε αυτοί που αναγκαζόμαστε να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα πάρκα, τους δρόμους, τις γειτονιές μας από την πλαστική τους σπατάλη. Τη μία μέρα καθαρίζουμε και την άλλη ξαναβλέπουμε το πλαστικό να έχει επιστρέψει. Μέσα από αυτές τις αυτοψίες μπορούμε επιτέλους να κατονομάσουμε ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και να απαιτήσουμε να σταματήσουν
 
αυτή την τεράστια σπατάλη πλαστικού μίας χρήσης”, δήλωσε η Abigail Aguilar, υπεύθυνη για την εκστρατεία ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης στο γραφείο της Greenpeace στην Νοτιοανατολική Ασία.
 
Παρότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει την πλήρη εικόνα του αποτυπώματος που έχει στον πλανήτη μας η εξάρτηση των μεγάλων εταιρειών από το πλαστικό, αποτελεί για την ώρα την καλύτερη εικόνα για το ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως. Το κίνημα BreakFreeFromPlastic ζητά από τις εταιρείες να βάλουν τέλος στην εξάρτησή τους από το πλαστικό μίας χρήσης και να θέσουν ως προτεραιότητά τους την καινοτομία και τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων διάθεσης των προϊόντων τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκαίνια «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»

Μετασκευές στο τομέα της βιοενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

14o Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές»

Χρωματίστε με τα οικολογικά χρώματα της VECHRO

Η Economy Green Energy Ζεσταίνει τα όνειρά σας!

Η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση αποβλήτων

Η fischer αυξάνει τον κύκλο εργασιών της

Ολοκληρωμένες λύσεις για τα ενεργειακά σας έργα

ΓΕΝΕΜ: Αξιόπιστοι και ποιοτικοί Ταχυθερμαντήρες

Η εταιρεία PappasClima παρευρέθηκε στην ημερίδα για τον Ξενοδοχειακό Κλιματισμό

Ξύπνησαν οι αρκούδες από το χειμέριο λήθαργο

Μην χάσετε το ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ που κυκλοφορεί!

Οικονομικές προτάσεις θέρμανσης και κλιματισμού

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από την KLIMATHERM για τον Μάρτιο!

Η LG συμμετείχε στην 8η ημερίδα ΕΣΩ με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής

Αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας

Eξοικονομήστε ενέργεια & χρήματα τώρα!

H άνεση στον χώρο σας!

Αναστολή 1 χρόνο σε έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ακρόπολη

20% αυξημένη η επισκεψιμότητα στις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

περισσότερα »