Φωτοσωλήνες: Φυσικό φως, μηδενική κατανάλωση ρεύματος

Φωτοσωλήνες: Φυσικό φως, μηδενική κατανάλωση ρεύματος

  • Φωτοσωλήνες: Φυσικό φως, μηδενική κατανάλωση ρεύματος
  • Φωτοσωλήνες: Φυσικό φως, μηδενική κατανάλωση ρεύματος

Φωτοσωλήνες: Φυσικό φως, μηδενική κατανάλωση ρεύματος

9.284 επισκέψεις στο άρθρο (01/03/2024)
Σχολιάστε

- Ιδανική λύση για υπόγεια, αποθήκες, κατοικίες, κτίρια με ελάχιστο φως
- Με έναν θόλο & σωλήνα με ανάκλαση έχεις φυσικό φως
- Λύσεις και στο σκοτεινό μπάνιο
- Ο φωτοσωλήνας είναι πιο φθηνός, ο φεγγίτης χαρίζει φυσικό φως (όχι ανάκλαση)

Οι φωτοσωλήνες (solar tubes ή sun tunnels) είναι μια μέθοδος που φέρνει φυσικό φως σε σκοτεινούς χώρους, είτε σε κατοικίες είτε σε γραφεία και αποθήκες, τις ώρες που αυτό υπάρχει, χωρίς να καίμε καθόλου ρεύμα. Επιπλέον ενισχύει αυτό που είναι ανεπαρκές.
 

Φωτοσωλήνες: Ιδανική λύση για υπόγεια, αποθήκες, κατοικίες με ελάχιστο φως

Η εφαρμογή ενός φωτοσωλήνα είναι ιδανική για χώρους όπως υπόγεια, αποθήκες, βιομηχανίες, κατοικίες και ξενοδοχεία που επιθυμούν να φωτίσουν συγκεκριμένους χώρους που μπορεί να υπολείπονται φυσικού φωτισμού ή να τους ενισχύσουν με περισσότερο φυσικό φως (π.χ. να φέρουν φως σε ένα μπάνιο χωρίς ανοίγματα ή στο γκαράζ), εξοικονομώντας ενέργεια.

Ωστόσο, ο φωτοσωλήνας δεν είναι η ιδανική λύση για όλους, εξαρτάται από παράγοντες όπως η κλίση μιας στέγης (αν μιλάμε για μονοκατοικία), ο όροφος ενός διαμερίσματος, αν το σημείο τοποθέτησης εκτίθεται σε φυσικό φως κ.ά. Το θετικό είναι ότι στους φωτοσωλήνες μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά λαμπτήρας LED για χρήση το βράδυ.

Με έναν θόλο & σωλήνα με ανάκλαση έχεις φυσικό φως

Οι ηλιοσωλήνες ή φωτοσωλήνες αποτελούνται από έναν θόλο που είναι κυρίως κυκλικός και κρυστάλλινος, ώστε να συγκεντρώνει φως ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Επίσης, διαθέτουν έναν υπερανακλαστικό σωλήνα που απορροφά την ανάκλαση κατά 99%, ώστε να αποδίδει και σε συνθήκες συννεφιάς.

Τέλος, υπάρχει κρυστάλλινος διαχύτης, ώστε το φως να διαχέεται ομοιόμορφα.
Σύμφωνα με τις εταιρείες που τοποθετούν τους φωτοσωλήνες, η τοποθέτηση είναι εύκολη, η διάρκεια ζωής αγγίζει τα 25 χρόνια, ενώ δεν απαιτείται συντήρηση και κόστος λειτουργίας. Τέλος, είναι μια λύση φιλική στο περιβάλλον.

Λύσεις και στο σκοτεινό μπάνιο

Μπορεί οι ηλιοσωλήνες να τοποθετηθούν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας; Εκτιμάται ότι και στον πρώτο όροφο να βρίσκεται π.χ. ένα «τυφλό» μπάνιο, ναι μεν το κόστος θα ανέβει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εφικτή η εγκατάσταση φωτοσωλήνα που θα γίνει από το φωταγωγό, σε άλλη γωνία, ώστε η απλίκα που θα φέρνει φυσικό φως να τοποθετηθεί στον τοίχο.

Συνέχεια του άρθρου >>>