Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Τι θα προβλέπει ο οδηγός της νέας επιδότησης

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Τι θα προβλέπει ο οδηγός της νέας επιδότησης

  • Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Τι θα προβλέπει ο οδηγός της νέας επιδότησης
  • Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Τι θα προβλέπει ο οδηγός της νέας επιδότησης

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Τι θα προβλέπει ο οδηγός της νέας επιδότησης

8041 επισκέψεις στο άρθρο (20/3/2023)

Τα νοικοκυριά σίγουρα θα βγουν κερδισμένα αν αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά σε Στέγες”, αφού στο πρώτο στάδιο υλοποίησής του ίσως είναι και τα μόνα που θα συμμετέχουν. Διαβάστε παρακάτω, ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης και ποια τα κριτήρια.

Σχολιάστε

Αυτές τις μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί ο Οδηγός για την επιδότηση Φωτοβολταϊκών σε Στέγες, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ. Θα είναι πιο λιτός, ως προς τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, καθώς δικαιούχοι για να λάβουν επιδότηση θα είναι τα νοικοκυριά (οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ οι αγρότες είναι μια κατηγορία που σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε αυτό το στάδιο, καθώς ενδέχεται να ενταχθεί στο επόμενο).

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Επιδότηση για “Φωτοβολταϊκά»: Ποιους αφορά – Ποια τα κριτήρια επιλογής

Ο λόγος για τις… περικοπές είναι ότι τα ποσά δεν επαρκούν για όλους, οπότε αυτή τη χρονική στιγμή σίγουρα ωφελημένοι θα είναι οι οικιακοί καταναλωτές
Ειδικότερα, η επιδότηση θα αφορά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 10 kW που συνοδεύονται από μπαταρίες έως 10 kWh για τριφασική παροχή. Επίσης επιδοτούνται συστήματα έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες χωρητικότητας 5 kWh.
Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι η σειρά υποβολής της αίτησης, ωστόσο κοινωνικά κριτήρια θα παίξουν το ρόλο τους. Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα ενταχθούν σε άλλη κατηγορία ώστε να λάβουν επιδότηση 100% για τη μπαταρία και 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα. Επίσης, θα προβλέπεται επιδότηση για τις κατηγορίες ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων.

Πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησηςΓια ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 40.000 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 100% για τη μπαταρία και 35% για το φωτοβολταϊκό. Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ, η επιδότηση προβλέπεται να είναι 90% για τη μπαταρία και 25% για το φωτοβολταϊκό. 
Παράλληλα με την αίτηση για επιδότηση, οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν και τη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι αιτήσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανοίξει τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ  του υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση είναι από 200.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται εξοπλισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της κατηγορίας net metering/ αυτοπαραγωγή. Θα επιδοτούνται η προμήθεια και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος έως 10kW, η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με ωφέλιμη χωρητικότητα ίση με την ισχύ του σταθμού για μία ώρα, οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας, η τηλεμετρία κλπ.
Προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση είναι να υπάρχουν σχετικές αδειοδοτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης κ.ά.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε