Fan Coils για απόδοση και οικονομία στον κλιματισμό

Fan Coils για απόδοση και οικονομία στον κλιματισμό

  • Fan Coils για απόδοση και οικονομία στον κλιματισμό
  • Fan Coils για απόδοση και οικονομία στον κλιματισμό

Fan Coils για απόδοση και οικονομία στον κλιματισμό

2.334 επισκέψεις στο άρθρο (16/04/2024)
Σχολιάστε

- Είναι αποδοτικά, εύκολα στην τοποθέτηση & καίνε λίγο σε σχέση με άλλα κλιματιστικά
- Μια από τις καθαρές τεχνολογίες για κλιματισμό σήμερα
- Θεωρούνται ιδανικά για σύνδεση με αντλία θερμότητας
- Δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε χώρο, με τη χρήση θερμοστάτη

Τα Fan coils (σώματα βεβιασμένης κυκλοφορίας) είναι εσωτερικές τερματικές μονάδες κλιματισμού, ψύξης και θέρμανσης, δηλαδή μονάδες ανεμιστήρα -στοιχείου. Συνδέονται υδραυλικά και μέσω του ανεμιστήρα που διαθέτουν μεταφέρουν τη θερμότητα και την ψύξη στο χώρο. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν είναι να συνδέονται σε κύκλωμα νερού.
 

Βασικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα κλασικά θερμαντικά σώματα είναι η μεγάλη θερμική τους απόδοση, που οφείλεται στην εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα μέσα από το στοιχείο. Επιπλέον, λειτουργούν τόσο με ζεστό νερό για τη θέρμανση, όσο και με κρύο για την ψύξη του χώρου.

Παράλληλα, δείτε το πιο λεπτό fan coil της αγοράς

Το μόνο θέμα μπορεί να είναι ο θόρυβος (αν και ανεπαίσθητος, αν η ποιότητα του fan coil είναι καλή) που δημιουργεί ο αέρας, αλλά και η ανάγκη συντήρησής τους, με τον τακτικό καθαρισμό του φίλτρου των μονάδων. Τα Fan coils θεωρούνται ιδανικά για σύνδεση με αντλία θερμότητας.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Τα πλεονεκτήματα των Fan Coils

  1. Έχουν αυξημένη απόδοση στην θέρμανση και στη ψύξη, ακόμα και σε πολύ χαμηλές ή υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.
  2. Φημίζονται για την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, συγκριτικά με άλλα είδη κλιματισμού. Η κατανάλωση ρεύματος είναι ανάλογη και της ταχύτητας των ανεμιστήρων, ενώ αν η τεχνολογία είναι inverter προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
  3. Εύκολη τοποθέτηση. Επιπλέον οι επιλογές είναι πολλές, ανάλογα με το είδος του Fan Coil: Υπάρχουν διάφορα είδη Fan coils: δαπέδου, κρυφή τοποθέτηση σε ψευδοροφή, δαπέδου κρυφής τοποθέτησης, επίτοιχης τοποθέτησης.
  4. Δυνατότητα σύνδεσης με διάφορες πηγές θερμότητας, όπως είναι οι λέβητες αερίου συμπύκνωσης, οι αντλίες θερμότητας, τα ηλιοθερμικά και υβριδικά συστήματα.
  5. Δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε χώρο, με τη χρήση θερμοστάτη.
  6. Μπορούν να λειτουργήσουν ως νέο σύστημα κλιματισμού ή να αντικαταστήσουν το υπάρχον, κάνοντας τις απαιτούμενες μετατροπές στις σωληνώσεις του κτιρίου.

Τα σύγχρονα Fan Coils έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με ηλεκτρονικό και ψηφιακό θερμοστάτη χώρου/ τηλεχειριστήριο, διαθέτουν φίλτρα που παρακρατούν τα σωματίδια του αέρα. Θα βρείτε μοντέλα με οθόνη αφής, αθόρυβη λειτουργία κ.ά.

Γενικά, τα Fan Coils μπορούν να εξοπλιστούν με δίσκο συλλογής συμπυκνωμάτων και σετ τρίοδης βάνας, προκειμένου, σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της μονάδας από το θερμοστάτη, να αποφεύγεται η πτώση πίεσης στην μονάδα, κρατώντας σταθερή την παροχή της.

Οι εκτιμήσεις για τα Fan Coils κάνουν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά τουλάχιστον 5% τα επόμενα χρόνια, καθώς παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος και των πωλήσεων για αποδοτικά, οικονομικά και πιο «καθαρά» κλιματιστικά συστήματα.

Η πράσινη μετάβαση και οι προσπάθειες για αντικατάσταση της τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να ωφελήσει τα σύγχρονα Fan Coils που είναι πιο φιλικά στο χρήστη, πιο αποδοτικά και αθόρυβα.