Η αναμονή για το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» λαμβάνει τέλος!

Η αναμονή για το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» λαμβάνει τέλος!

Επιτέλους άνοιξε το νέο «Εξοικονομώ»! - Μπες και δες!

330.916 επισκέψεις στο άρθρο

Στο διαδικτυακό «αέρα» είναι πλέον η ιστοσελίδα του νέου και ενισχυμένου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021»! Η αναμονή για το νέο και ενισχυμένο Πρόγραμμα λαμβάνει τέλος!

Στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το νέο Πρόγραμμα. Στόχος να αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες, συγκριτικά με το παλαιότερο Πρόγραμμα.

Kοινοποίησε το »


Μην ξεχνάς ό,τι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Τα βασικά του νέου και ενισχυμένου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» με μία ματιά

Στην ιστοσελίδα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορείς να δεις, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπως οι παρακάτω:

  • Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.
  • Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
  • Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».
  • Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
  • Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.
  • Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησης του.


Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, αλλά και άλλα αγαθά όπως τα δομικά υλικά (διάβασε περισσότερα εδώ και εδώ) και η ηγεσία του υπουργείου λαμβάνει υπόψη αυτές τις αλλαγές, λίγο πριν από την επίσημη έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Το νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021» αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και στις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.

Οι διαφορές του νέου Προγράμματος από τα παλαιότερα

Το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» έχει σημαντικές διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα στα εξής σημεία:
  • Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης.
  • Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για τη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
  • Για πρώτη φορά εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
  • Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
  • Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου του ΕΣΕΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
  • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν στα προηγούμενα προγράμματα ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε περί τα 40.000 νοικοκυριά.
  • Για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Αλλάζει το καθεστώς των ωφελουμένων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση.
  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
  • Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το νέο και ενισχυμένο Πρόγραμμα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, καθώς καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει τη διαχείριση του προγράμματος (λειτουργία της πλατφόρμας, αξιολόγηση αιτήσεων κ.λπ.).

Το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» είναι πλέον «στο πιάτο» του κάθε ενδιαφερόμενου. Συνεπώς, στην ιστοσελίδα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, μπορείς να βρεις όλες τις απαντήσεις, σε κάθε ερώτηση!








 

Kοινοποίησε το »