Το ενεργειακό τζάκι έχει υψηλές θερμικές αποδόσεις! Αερόθερμη σόμπα πέλλετ για απόδοση έως 92%. Δύο οικονομικές και αποδοτικές λύσεις θέρμανσης.

Το ενεργειακό τζάκι έχει υψηλές θερμικές αποδόσεις! Αερόθερμη σόμπα πέλλετ για απόδοση έως 92%. Δύο οικονομικές και αποδοτικές λύσεις θέρμανσης.

Ενεργειακό τζάκι VS σόμπα πέλλετ!

4679 επισκέψεις στο άρθρο

Ενεργειακό τζάκι για εξοικονόμηση καύσιμης ύλης minimum 50%. Ζεσταίνεις όλο το σπίτι, έχεις & ζεστό νερό. Σόμπα πέλλετ για απόδοση πάνω από 90%! Τη συνδέεις με τα κεντρικά σώματα και λειτουργεί ως μοναδική εστία θέρμανσης. Πολλή και ποιοτική ζέστη, λίγα έξοδα, υψηλή αισθητική στο χώρο.

Σχολιάστε

Ο φετινός χειμώνας είναι δύσκολος, καθώς η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και μαζί της και οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν τρόπους για να ζεσταθούν, αλλά και να μην πληρώσουν μία περιουσία. Το τζάκι (διάβασε περισσότερα εδώ) και η σόμπα πέλλετ (διάβασε περισσότερα εδώ) έχουν την τιμητική τους φέτος, καθώς συγκεντρώνουν πάνω τους πολλά βλέμματα και όχι άδικα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ενεργειακό τζάκι & σόμπα πέλλετ – Ζεσταίνουν & ομορφαίνουν!
  • Ενεργειακό τζάκι, εξοικονόμηση καύσιμης ύλης minimum 50%
  • Ζεσταίνεις όλο το σπίτι, έχεις & ζεστό νερό
  • Σόμπα πέλλετ, απόδοση ως 92%
  • Αερόθερμη, συνδέεται & με τα σώματα, λειτουργεί ως κεντρική θέρμανση
Το ενεργειακό τζάκι έχει υψηλές θερμικές αποδόσεις!

Το βασικό πλεονέκτημά του, σε σύγκριση με τα απλό τζάκι είναι ό,τι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει είτε διοχετεύοντάς τη σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι), είτε διοχετεύοντάς τη στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (υδραυλικό ενεργειακό τζάκι).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ό,τι και στις δύο περιπτώσεις με τη χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να αξιοποιήσει το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με το απλό, το οποίο εκμεταλλεύεται μόνο το 10-20%.

Οικονομία στην καύση ξύλου, αυξομείωση της έντασης κατά βούληση!

Η καύση στη κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο.

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία.

Δύο μεγάλες κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ! 

Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς τη μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό), τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας.

Τα αερόθερμα (ζεσταίνουν αέρα)

Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στη περίπτωση αυτή μπορείς με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρεις μέχρι και 15 μέτρα μακριά και να ζεστάνεις όλο το σπίτι.

Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες). Λόγω της ειδικής κατασκευής τους μπορείς να μετατρέψεις μέσα σε μία ημέρα(και χωρίς μερεμέτια) ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό!

Τα καλοριφέρ (ζεσταίνουν νερό)

Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά είναι στο ό,τι ζεσταίνει το χώρο με τη κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ. Λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγεται μπορείς να ζεστάνεις ομοιόμορφα όλο το σπίτι, μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνεται και το boiler και έχεις ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.

Κοστίζει, αλλά η απόσβεσή του γίνεται ταχύτατα!

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας!

Αερόθερμη σόμπα πέλλετ για απόδοση έως 92%!

Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές μπορείς να υπολογίζεις ότι απαιτείται ονομαστική ισχύς 1 KW για κάθε 8  τετραγωνικά μέτρα. Ανάλογα με τη περίπτωση (πχ. μεγάλος όγκος δωματίου λόγω μεγάλου ύψους) υπάρχουν αποκλίσεις, τις οποίες θα πρέπει να λάβεις υπόψη.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για μια αερόθερμη σόμπα πέλλετ με βαθμό απόδοσης 85% και θερμογόνο δύναμη για το πέλλετ 5 kwh/kg, προκύπτει ό,τι 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτεί 0,24 κιλά πέλλετ. Συνεπώς, με τιμή για τα πέλλετ 0,30 ευρώ/kg, προκύπτει συνολικό κόστος: 0,072 ευρώ ανά κιλοβατώρα!
Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας!

Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό μας καύσιμο με συμπληρωματικό τρόπο, είτε να λειτουργήσουν ως μοναδικές εστίες θέρμανσης.

Η ονομαστική ισχύς που απαιτείται στη περίπτωση των σομπών καλοριφέρ πέλλετ, δεδομένου ό,τι προορίζονται για τη θέρμανση του νερού, το οποίο μέσω της κυκλοφορίας του στα θερμαντικά σώματα θα θερμάνει το σύνολο των χώρων του σπιτιού, είναι βεβαίως μεγαλύτερη.

Όπως και στη περίπτωση των αερόθερμων σομπών πέλλετ, η ισχύς των σομπών καλοριφέρ κυμαίνεται από 85% – 90% και το κόστος ανά kWh ενέργειας είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει, αφού περνάμε σε υψηλότερα επίπεδα ονομαστικής ισχύος, είναι η ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνεται την ώρα.

Μιλώντας δηλαδή με αριθμούς, μία σόμπα πέλλετ καλοριφέρ ονομαστικής ισχύος 15 Kw, η οποία μπορεί να καλύψει μία μέση κατοικία 100 – 110 τ.μ., μπορεί να απαιτεί κατανάλωση καυσίμου μεταξύ 1,2 – 4 kg / ώρα.

Συμπέρασμα

Τα ενεργειακά τζάκια και οι σόμπες πέλλετ μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση όχι μόνο φέτος, στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, αλλά μόνιμα και για τους πολλούς επόμενους χειμώνες. Ούτε η συζήτηση γύρω από αυτούς τους δύο τρόπους θέρμανσης είναι τυχαία, μα ούτε και η ζήτηση. Εσύ το έχεις σκεφτεί; Τι από τα δύο επιλέγεις;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε