Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

Ενεργειακό τζάκι, «καίει» 3-4 φορές λιγότερο ξύλο από το απλό

5.362 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ενεργειακά τζάκια, αερόθερμα & καλοριφέρ που ζεσταίνουν & ομορφαίνουν. Ζεσταίνουν ως 90% περισσότερο από τα απλά. Με απίστευτη οικονομία. Kαίνε 3-4 φορές λιγότερα ξύλα. Ζεσταίνεις όλο το σπίτι, έχεις & ζεστό νερό. Κοστίζουν, μα έχουν γρήγορη απόσβεση.

Στην αρχή τα κριτήρια για την επιλογή του ήταν η ομορφιά του, αλλά και το ό,τι δεν λερώνει. Σύντομα όμως έγινε γνωστό σε όλους ό,τι καίει 3-4 φορές λιγότερα ξύλα, σε σύγκριση με το απλό, διαθέτει λειτουργία ρυθμιζόμενης καύσης και εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει κατανέμοντάς τη ομοιόμορφα στο χώρο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πλέον, είναι μία αρκετά διαδεδομένη οικονομική πρόταση θέρμανσης που τα τελευταία χρόνια την επιλέγουν όλο και περισσότεροι. Μία ματιά στη ζήτηση που υπάρχει φέτος για καυσόξυλα είναι ενδεικτική για να πείσει.

Ενεργειακά τζάκια, αερόθερμα & καλοριφέρ που ζεσταίνουν & ομορφαίνουν!

• Ζεσταίνουν ως 90% περισσότερο από τα απλά
• Με απίστευτη οικονομία. Kαίνε 3-4 φορές λιγότερα ξύλα
• Ζεσταίνεις όλο το σπίτι, έχεις & ζεστό νερό
• Κοστίζουν, μα με γρήγορη απόσβεση

Ασύγκριτα υψηλές θερμικές αποδόσεις!

Το βασικό πλεονέκτημα για ένα ενεργειακό τζάκι, σε σύγκριση με το απλό, είναι ό,τι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει είτε διοχετεύοντάς τη σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι), είτε διοχετεύοντάς τη στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (υδραυλικό ενεργειακό τζάκι).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ό,τι και στις δύο περιπτώσεις με τη χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Το ενεργειακό τζάκι μπορεί να αξιοποιήσει το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με το απλό, το οποίο εκμεταλλεύεται μόνο το 10-20%.

Μεγάλη οικονομία στην καύση ξύλου, αυξομείωση της έντασης κατά βούληση!

Η καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι επιτυγχάνεται οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο.

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία.

Δύο μεγάλες κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, αερόθερμα & καλοριφέρ! 

Τα ενεργειακά τζάκια ξύλου εκμεταλλεύονται τη θερμική ενέργεια που δημιουργείται από τη χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο θάλαμο της καύσης και διά της μεταφοράς τη μεταδίδουν σε συγκεκριμένους ειδικούς θαλάμους της κατασκευής. Στους θαλάμους αυτούς κυκλοφορούν ρευστά (αέρας ή νερό), τα οποία θερμαίνονται από αυτή τη μεταφορά της θερμότητας.

Τα αερόθερμα (ζεσταίνουν αέρα)

Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στη περίπτωση αυτή μπορείς με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρεις μέχρι και 15 μέτρα μακριά και να ζεστάνεις όλο το σπίτι.

Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες). Λόγω της ειδικής κατασκευής τους μπορείς να μετατρέψεις μέσα σε μία ημέρα(και χωρίς μερεμέτια) ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό!

Τα καλοριφέρ (ζεσταίνουν νερό)

Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά είναι στο ό,τι ζεσταίνει το χώρο με τη κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ. Λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγεται μπορείς να ζεστάνεις ομοιόμορφα όλο το σπίτι, μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνεται και το boiler και έχεις ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.

Κοστίζει, αλλά η απόσβεσή του γίνεται ταχύτατα!

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων, λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας!
Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2.500 ευρώ μέχρι και τα 6.000 ευρώ για μεγαλύτερες εστίες. Υπάρχει πάντα και η επιλογή της μετατροπής του απλού παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία μπορεί να κοστίσει μέχρι 2.000 ευρώ.

Συμπέρασμα

Το ενεργειακό τζάκι δεν είναι μόδα! Δεν είναι κάτι που ομορφαίνει μόνο το χώρο σου, αλλά μία αξιόπιστη και οικονομική λύση θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, αλλά και για τους πολλούς επόμενους.

Θα βρεις πολλές επιλογές στην αγορά, ανάλογα με το ποσό που θέλεις να επενδύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι είναι μία επένδυση που θα σε δικαιώσει. Εσύ επιλέγεις αερόθερμο ή καλοριφέρ ενεργειακό τζάκι;

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »