Διεθνής Διάκριση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών

2.708 επισκέψεις στο άρθρο

Μια ιδιαίτερα τιμητική διεθνή διάκριση απέσπασε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών που υλοποιείται με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Φορέα.

Μια ιδιαίτερα τιμητική διεθνή διάκριση απέσπασε η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών που υλοποιείται με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λειτουργία της.
 
Το έργο κατόρθωσε να προκριθεί στα έξι (6) καλύτερα, σε διεθνές επίπεδο, στην κατηγορία "Best Utilities Projects in 2019" για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, στα πλαίσια του θεσμού των "Partnership Awards" που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο.
 
Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ν. Σερρών αποτελεί μια επένδυση 36,2 εκατ. ευρώ (με χρηματοδοτική συμβολή του ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ) με δυναμικότητα σχεδιασμού 45.000 τν/έτος και δυνατότητα επεξεργασίας έως 63.000 τν/έτος σύμμεικτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Η μονάδα παράγει προϊόντα ανακύκλωσης, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και compost, χρησιμοποιώντας σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό.
 
Η διάκριση αυτή αντανακλά την ποιότητα του έργου τόσο σε επίπεδο εκτέλεσης όσο και τήρησης των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων, το οποίο είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και του αναδόχου Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης του έργου που απαρτίζεται από τις εταιρείες INTRAKAT Α.Ε., ARCHIRODON και ENVITEC Α.Ε.
 
Η ΕΠΤΑ Α.Ε. (www.epta.gr) ως συντονιστής της ένωσης συμβούλων σε συνεργασία με την Planet A.E., είναι ο τεχνικός σύμβουλος του έργου από την πρώτη ημέρα ένταξης του στο Νόμο ΣΔΙΤ, μέχρι και το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας.