Μάθε όλα τα μυστικά για το πέλλετ για να επιλέξεις το σωστό για οικονομική, αποδοτική και ποιοτική θέρμανση.

Μάθε όλα τα μυστικά για το πέλλετ για να επιλέξεις το σωστό για οικονομική, αποδοτική και ποιοτική θέρμανση.

Αλήθεια & παραμύθια για το πέλλετ!

4.156 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

To πέλλετ αποτελεί μία αρκετά οικονομική εναλλακτική λύση για το φετινό χειμώνα και πολλοί καταναλωτές του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει όμως μυστικά που δεν στα λένε εύκολα. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για οικονομικές λύσεις, όπως το καυσόξυλο και το πέλλετ, για τη θέρμανση του σπιτιού είναι τεράστιο και για τον φετινό χειμώνα (διάβασε περισσότερα εδώ).

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Το φθηνό (μη πιστοποιημένο) δεν είναι πάντα το πιο καλό

- 0,35-0,37 ευρώ/κιλό το πέλλετ  VS  1,20 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης
- Πέλλετ με πιστοποίηση. Ξέρεις τι παίρνεις (διάμετρο, μήκος, υγρασία του)
- Πολλή στάχτη & πετραδάκια; Κακή ποιότητα πέλλετ
- Υγρασία πέλλετ πάνω από 10%; Πρόβλημα

Ομαδοποιήσαμε ερωτήσεις που λάβαμε από αναγνώστες μας και είχαν να κάνουν με το πόσο πιο οικονομική λύση θέρμανσης είναι, αλλά και τα μυστικά της σωστής επιλογής. Για παράδειγμα, πολλές ερωτήσεις είχαν να κάνουν γύρω από την κατανάλωση. Πάμε να δούμε μαζί κάποια βασικά πράγματα για το πέλλετ, να δούμε κάποια μυστικά & extra tips.

Τι είναι το πέλετ;

Το pellet ξύλου ή συσσωματώματα (προκύπτουν μετά από συμπίεση πριονιδιού, χωρίς άλλες πρόσθετες συγκολλητικές ουσίες) ανήκει στη μεγάλη κατηγορία της βιομάζας και αυτό τα λέει όλα για το πόσο οικονομικό είναι (διάβασε περισσότερα εδώ).

Βιομάζα ονομάζεται οποιοδήποτε υλικό που παράγεται από στοιχεία όπως το ξύλο, τα υπολείμματα καλλιεργειών και άλλων υλικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για τη παραγωγή ενέργειας.

Πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις καλύτερα

Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες, σε τζάκι και σε σόμπα πέλετ. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη απόδοση την εμφανίζουν όταν χρησιμοποιούνται σε ειδικούς καυστήρες ή σόμπες πέλλετ.

Oι συσκευασίες που διατίθεται το πέλλετ έχουν τυποποιημένες διαστάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα με συσκευασίες των 15 ή 50 κιλών ή ακόμη και χύμα. Επίσης διατίθενται και σε μπρικέτες  των 10 με 15 κιλών που είναι στην ουσία κάτι σαν κούτσουρο ξύλου.

Από πού προκύπτει το όφελος

Το όφελος είναι μεγάλο και προκύπτει από τη χαμηλή τιμή pellet, σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου. Ειδικότερα, το πέλλετ στοιχίζει περίπου 0,35-0,37 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,20 ευρώ ανά λίτρο (πανελλαδικά), ενώ στα νησιά η τιμή του είναι μεγαλύτερη!

Από θερμοδυναμικής απόδοσης, η αναλογία μεταξύ των δύο τύπων καυσίμου είναι: 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης = 2,14 κιλά pellets. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρω την ενέργεια που μου αποδίδει ένα λίτρο πετρελαίου κατά τη καύση του, θα πρέπει να καταναλώσω 2,14 κιλά pellets.
Με απλά λόγια, μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα pellets για τη θέρμανση του ίδιου χώρου, όμως το όφελος παραμένει υψηλό, λόγω και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Δώσε μεγάλη σημασία στην ποιότητα του προϊόντος!

Τα προϊόντα που θα βρεις στην αγορά είναι πολλά, αλλά διαφέρουν σε επίπεδο ποιότητας, κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη θερμοδυναμική τους απόδοση!

Φρόντισε να αγοράζεις προϊόντα που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, όσον αφορά στη διάμετρο, στο μήκος, στη περιεκτικότητα σε υγρασία, στη θερμογόνο δύναμη. Οι πιο διαδεδομένες νόρμες κατασκευής πέλλετ ξύλου που συναντάμε είναι οι DIN PLUS και ΕΝ 14961-2. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχεις την υγρασία του πέλλετ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μικρότερη του 10%.

Με λίγα λόγια, επιλέγοντας πέλλετ με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, εξασφαλίζεις την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος, μικρότερη κατανάλωση καύσιμης ύλης και μεγαλύτερα διαστήματα για καθαρισμό και συντήρηση.

Extra tips για να ελέγξεις την ποιότητα του πέλλετ

Δες κάποιες ενέργειες που μπορείς να κάνεις, προκειμένου να ελέγξεις την ποιότητα του πέλλετ:

• Μπορείς να αγοράσεις μια μικρή ποσότητα δειγματοληπτικά. Εντός της συσκευασίας δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος όγκος σκόνης και τριμμάτων.
• Πάρε ένα κομμάτι πέλλετ και πιέσέ το στο χέρι σου. Το κομμάτι δεν θα πρέπει να θρυμματιστεί και αν σπάσει δεν πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης.
• Αφού τοποθετήσεις την απαιτούμενη ποσότητα πέλλετ μέσα στον λέβητα, έλεγξε την ποσότητα του καπνού και τη λειτουργία του συστήματος. Η φλόγα εντός του λέβητα θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό χρώμα. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας δεις έντονο καπνό εντός της συσκευής, τότε απαιτείται ρύθμιση του καυστήρα ή η ποιότητα του πέλλετ δεν είναι καλή.
• Αφού ολοκληρωθεί η καύση όλης της ποσότητας, έλεγξε την ποσότητα της στάχτης. Αν είναι αρκετά μεγάλη και εντοπίσεις πετραδάκια μέσα σε αυτή, τότε το προϊόν που επέλεξες δεν είναι καλής ποιότητας.

Συμπέρασμα

Το πέλλετ είναι μία αρκετά οικονομική και αποδοτική λύση θέρμανσης για το φετινό χειμώνα και τους πολλούς επόμενους. Έχει όμως και αυτό τα μυστικά του. Τώρα πλέον τα ξέρεις. Μην αγνοείς την ποιότητα του προϊόντος και όλα θα πάνε καλά.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »